Ενα ακόμη δείγμα συμπεριφοράς φοιτητών επιβεβαιώνει την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ναι, ναι, αντιδρά ο μικροαστός από μέσα μας, ο νοικοκύρης που εκπλήσσεται και θυμώνει με τους νταήδες. Νέο κρούσμα φοιτητικού τσαμπουκά καταγράφηκε στα Προπύλαια. Στην αίθουσα της συγκλήτου του πανεπιστημίου Αθηνών σήμερα το πρωί κρατήθηκε όμηρος ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης. Τον είχε αποκλείσει επί μία ώρα ομάδα φοιτητών που διέκοψε τη συνεδρίαση της συγκλήτου.

Οι φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα και έφραξαν με τα σώματά τους την έξοδο. Ο πρύτανης τους έλεγε να σηκωθούν να φύγουν κι επειδή είναι καθηγητής της Νομικής και δεν ξέρει άλλο τρόπο, απειλούσε με μήνυση. Μια παρένθεση: το ότι εξεγείρεται ο νοικοκύρης μέσα μας στην ιδέα πολιτών που υποχρεώνουν άλλους πολίτες να μείνουν σε μια αίθουσα, δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε αυθωρεί τις απόψεις των ομήρων. Ετερον εκάτερον.

Τα θέματα που είχαν οριστεί για συζήτηση αφορούσαν τις διαγραφές των αιωνίων φοιτητών, τον καθαρισμό και τη φύλαξη των κτηρίων. Στη σύγκλητο εκπροσωπούνται οι πάντες καθώς αποτελείται από τον πρύτανη, τους κοσμήτορες, τους προέδρους των τμημάτων και μέχρι δύο ανά σχολή, έναν εκπρόσωπο των προπτυχιακών φοιτητών, έναν των μεταπτυχιακών φοιτητών, έναν εκπρόσωπο των υποψήφιων διδακτόρων και έναν εκπρόσωπο κάθε κατηγορίας προσωπικού. Δεν πρόκειται για όργανο με αφηρημένη δομή. Τα μέλη δεν είναι φυτευτά τουναντίον έχουν εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες.

Την ώρα λοιπόν που τα μέλη της συγκλήτου είχαν αποκλειστεί, στις τηλεοράσεις έπαιζε καταγγελία σε απευθείας μετάδοση, ότι δεν πρόκειται για κάποιους φοιτητές γενικώς και αορίστως αλλά από φοιτητές συγκεκριμένης παράταξης. Δεν αναφέρθηκε ποια παράταξη, ίσως από φόβο ίσως από περιφρόνηση. Μαθαίνουμε ότι ήταν φοιτητές της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης ή όπως αυτό-προσδιορίζονται ανένταχτοι αγωνιστές της ριζοσπαστικής αριστεράς. Είναι εκείνοι που επιδίδονται συστηματικά σε φασιστικές πρακτικές.

Τα μέλη της ΕΑΑΚ δεν αναγνωρίζουν τη βασική αρχή της αναλογικής αντιπροσώπευσης. Γίνονται εκλογές, γίνονται συνελεύσεις όπου έχουν το περιθώριο να αναδειχτούν. Δεν τους αρκεί όμως να μετέχουν εκπρόσωποί τους, πρέπει κάθε φορά να κινούνται ως μπούγιο. Η βία είναι συνήθης πρακτική τους: ο αποκλεισμός των μελών της Συγκλήτου δεν είναι ούτε πρωτοφανής ούτε η πιο ακραία εκδήλωση. Εχουν γίνει γνωστές επιθέσεις με σωματική βία, απωθήσεις, χτυπήματα και τα τοιαύτα. Η στρατηγική επιλογή της ομηρίας αποτελεί πλέον μια παράδοση για τα αριστερά φασιστάκια. Ετσι κάνουν όλοι όσοι νιώθουν να κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.

Η επιτυχία των ανένταχτων της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι προφανής. Συμβάλλουν στον προβληματισμό για αυστηρά μέτρα στην ανώτατη εκπαίδευση. Κανείς δεν μπορεί να τα συζητήσει όλα αυτά μαζί τους. Σήμερα το πρωί εφάρμοσαν την γνωστή πρακτική: φωνές, βρισιές, σπρωξιές. Ετσι νομίζουν ότι θα επιβληθούν και έτσι επιβάλλονται επί δυο δεκαετίες.