Σε σίριαλ διαρκείας τείνει να εξελιχθεί η επί μήνες αναμενόμενη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Σχέδια επί σχεδίων, αναθεωρήσεις επί αναθεωρήσεων και στο τέλος ξανά αναμονή. Η ζωτική αυτή παρέμβαση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, παρά τη διακηρυγμένη πλειστάκις βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει, όλο και κάπου σκοντάφτει.

Είναι γεγονός ότι η οριστικοποίηση της περνά από τους δαιδάλους της γραφειοκρατίας, αρκετών υπουργείων και υπηρεσιών, αλλά αυτό δεν αποτελεί επαρκή λόγο για την καθυστέρηση που παρατηρείται. Είναι ευθύνη άλλωστε του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει τον επιτελικό ρόλο στη διευθέτηση του προβλήματος να επιταχύνει τις διαδικασίες και να αντιμετωπίσει όλες τις αγκυλώσεις και δυσλειτουργίες που παρατηρούνται.

Οι προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες, κινδυνεύουν να εξελιχθούν για μια ακόμα φορά σε μπούμερανγκ εναντίον της ή σε τραγέλαφο ανάλογο του ΕΝΦΙΑ, αν σύντομα δεν υπάρξει οριστική και συγχρόνως αποτελεσματική λύση του προβλήματος. Οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις της τρόικας σε πτυχές των ρυθμίσεων, είναι γνωστές εδώ και καιρό. Άρα δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι, αν για μια φορά ακόμα η ρύθμιση παραπεμφθεί στις καλένδες.

Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας και βρίσκονται εδώ και καιρό παγιδευμένες και αποκλεισμένες από κάθε ρευστότητα λόγω κόκκινων δανείων, δεν έχουν άλλα περιθώρια επιβίωσης, αν σύντομα δεν διευθετηθεί το πρόβλημα. Ας αφήσουν λοιπόν τις διαρκείς εξαγγελίες και υποσχέσεις, οι αρμόδιοι υπουργοί και ας φροντίσουν να βρεθεί μια ρεαλιστική και αξιόπιστη λύση το συντομότερο δυνατόν. Άλλα περιθώρια για ασκήσεις επί χάρτου δεν υπάρχουν.

ΤΟ ΒΗΜΑ