Εκπληκτος δηλώνει ότι έμεινε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος (στηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τον «ύμνο του ΕΑΜ» που ακούστηκε από τα μεγάφωνα κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στο Χαλάνδρι: «Πρόκειται περί αστειότητος, η εθνική αντίσταση έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια και θέλουν να μας απαγορεύσουν τον ύμνο του ΕΑΜ, όπως έκαναν σε άλλες εποχές;» έλεγε ο δήμαρχος, με τη σημείωση ότι «ο ύμνος του ΕΑΜ είναι… must για να δώσει βηματισμό»! Είπε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της παρέλασης «έπαιξαν» συνολικά 28 εμβατήρια (από το… «στρατός της Ελλάδας περνά», «των εχθρών τα φουσάτα περάσαν», έως το «Μακεδονία ξακουστή»). Και ο δήμαρχος συνέχισε: «Ο ύμνος του ΕΑΜ ήταν το 28ο εμβατήριο που ακούστηκε. Δεν κατάλαβα γιατί έγινε τόση φασαρία».

Τι λένε οι γαλάζιοι

Τα λεγόμενα όμως του δημάρχου Χαλανδρίου και κυρίως ο ύμνος του ΕΑΜ μαθαίνω ότι απασχόλησαν και πρωτοκλασάτα γαλάζια στελέχη. Ελεγαν μάλιστα ότι ο δήμαρχος δεν γνωρίζει καλά την Ιστορία, ότι την 28η Οκτωβρίου 1940 η ΕΣΣΔ ήταν εν δυνάμει σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας και ότι οι Σοβιετικοί έστειλαν στο Βερολίνο συγχαρητήρια για την εισβολή στη Γαλλία. Αλλά και ο Αθ. Πλεύρης, ο οποίος ορκίζεται βουλευτής αυτή την εβδομάδα, αντέδρασε λέγοντας ότι είναι αδιανόητο μικρά παιδιά να παρελαύνουν για την εθνική επέτειο ακούγοντας τον ύμνο του ΕΑΜ.
Τι συμφώνησαν Σαμαράς – Καραμανλής

Το γεύμα στο Χίλτον ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή είχε συμφωνηθεί εδώ και μία εβδομάδα. Είχαν μιλήσει τηλεφωνικώς και έγινε, μου λένε, στο πλαίσιο των επαφών που έχει ο Πρωθυπουργός με βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Αλλωστε τους περισσότερους βουλευτές τους συναντά ο Πρωθυπουργός στη Βουλή (κάποτε στο καφενείο, κάποτε στο Εντευκτήριο της Βουλής). Εάν συναντούσε τον κ. Καραμανλή χωρίς να το ανακοινώσει (ας πούμε στο σπίτι του Πρωθυπουργού στη Μουρούζη, ή στην Κηφισιά) θα είχαν πυροδοτηθεί διάφορα σενάρια. Ετσι προτίμησε να τον συναντήσει στον «Μύλο» δημοσίως. Εφαγαν από μία σαλάτα με θαλασσινά και συμφώνησαν να μην πουν τίποτα σε κανέναν. Ούτε για τα θέματα που μίλησαν, ούτε πώς κλείστηκε η συνάντηση, ούτε καν τι έφαγαν. Για να δείτε πόσο τηρείται αυτή η συμφωνία της… σιωπής, ρώτησα έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού εάν γνωρίζει κάτι παραπάνω. Και ιδού η απάντησή του: «Δεσμεύομαι να μην πω τίποτα. Αλλά εάν θέλεις να σου αναλύσω γιατί επέβαλαν στην κόρη της τραγουδίστριας Πάολας να παρελάσει με μίνι, μπορώ να σ’ το αναλύσω…».


Πολιτική κίνηση επιχειρηματιών

Ισως οι περισσότεροι από εμάς να μην το είχαμε αντιληφθεί αλλά μία νέα πολιτική κίνηση (με την ονομασία «Ρεύμα Σκέψης και Προβληματισμού») αρχίζει σιγά-σιγά να κάνει την εμφάνισή του στον δημόσιο βίο. Μέλη του επιχειρηματίες, αλλά και τουλάχιστον ένας πολιτικός (δηλώνει «καραμανλικός») και δεν είναι άλλος από τον Ευρ. Στυλιανίδη. Ηδη η Κίνηση αυτή διοργανώνει και την πρώτη της εκδήλωση, την Πέμπτη στο ΕΒΕΑ, με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ομιλητές, πέραν του κ. Στυλιανίδη, ο πρύτανης Θ. Φορτσάκης, ο Σωτ. Ρίζος, ο Κ. Μίχαλος, αλλά (και εδώ είναι η έκπληξη) και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος. Επειδή ίσως να αναρωτηθείτε ποιοι άλλοι στηρίζουν αυτή την Κίνηση, σας πληροφορώ ότι όπως μου μετέφεραν είναι οι Κ. Μαγουλάς (καθηγητής ΕΜΠ), Ι. Αδαμόπουλος (πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ), Αρης Καλαφάτης (διδάκτορας Νομικής), Π. Θωμόγλου (αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ) και βεβαίως ο κ. Μίχαλος.


Κύριο πιάτο ο Τσίπρας

Αλλά προτού ο πρώην υπουργός κ. Στυλιανίδης μετάσχει στη διοργάνωση της πρώτης εκδήλωσης του «Ρεύματος Σκέψης και Προβληματισμού», βρέθηκε στο Μόναχο σε μία εκδήλωση του γερμανικού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) μαζί με αρκετούς γερμανούς βουλευτές. Μαζί με τον κ. Στυλιανίδη ήταν και ο επίσης πρώην υπουργός Κ. Χατζηδάκης. Σας πληροφορώ ότι το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης καταναλώθηκε στον Αλ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους Γερμανούς να εκφράζουν ανησυχία με την «επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ» (έτσι ακριβώς την χαρακτήρισαν) στις δημοσκοπήσεις. Ρωτούσαν για την επόμενη ημέρα των εκλογών, υπενθυμίζοντας παράλληλα στους δικούς μας ότι δεν έχει τελειώσει η κρίση στην Ελλάδα («είσαστε ακόμα στο μέσον» έλεγαν). Και ποια ήταν η απάντηση των δικών μας; Επιχείρησαν να αποδομήσουν τον κ. Τσίπρα, την πολιτική του και τις υποσχέσεις που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι πρόκειται περί… λαϊκιστή.
Το δώρο φίλντισι στον Σαμαρά

Λέγοντας φίλντισι οι περισσότεροι άνθρωποι αλλά και πολλοί επαγγελματίες των κοσμημάτων εννοούν το μαργαριτοφόρο όστρακο. Στην πραγματικότητα fil-dis στην τουρκική γλώσσα είναι το… δόντι του ελέφαντα. Οπως και να ‘χει, θεωρείται κάτι που έχει αξία. Ενα κουτί από φίλντισι δώρισε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης στον Πρωθυπουργό για να δείξει την εκτίμησή του. Ούτε εικόνες ούτε κομπολόγια, αλλά ένα κουτί φτιαγμένο με τέχνη και μεράκι από φίλντισι.
Το ΣΔΟΕ και οι χύτρες ταχύτητας

Εγινε πλέον καθεστώς. Το γνωστό «1517» (ο αριθμός καταγγελιών φοροφυγάδων στο ΣΔΟΕ) έχει κατακλυσθεί τελευταίως από τηλεφωνήματα για κρυμμένες (τι κρυμμένες, θαμμένες σε χωράφια) χύτρες ταχύτητας. Κυρίως στον θεσσαλικό κάμπο. Κρύβουν, καταγγέλλουν, αεροστεγώς τα χρήματά τους σε χύτρες ταχύτητες, και εν συνεχεία τις θάβουν σε χωράφια…

HeliosPlus