Αυτή η ιστορία με τον «κουμπαρά» της προεδρικής εκλογής εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πολιτικό φιάσκο των τελευταίων ετών.
Ευτυχώς. Θα ήταν άκρως ταπεινωτικό για τη δημοκρατία μας έστω και να υποψιαστούμε ότι γίνονται έτσι τα πράγματα –σε αυτό ήταν απολύτως καλοδεχούμενη η αυστηρή τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη…
Ξέρετε γιατί; Επειδή η θεωρία του «κουμπαρά» δεν είναι παρά η μέθοδος του δηλητηρίου.
Ενα δηλητήριο που σε μικρές δόσεις εθίζει τους πολίτες στην απαξίωση της δημοκρατίας. Και σε μεγάλες δόσεις τη σκοτώνει.
Ηταν ανεύθυνο για την αντιπολίτευση που μετέφερε εκεί τη συζήτηση με εμπρηστικές δηλώσεις, ατεκμηρίωτες καταγγελίες και δόλιους υπαινιγμούς. Και είναι επικίνδυνο ότι τη διάνθισε με τον ψόγο της «απονομιμοποιημένης Βουλής».
Η προεδρική εκλογή είναι σε τρεισήμισι μήνες και τότε όλοι προσδοκούμε ότι οι τριακόσιοι βουλευτές θα πάρουν θέση με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του έθνους, όπως το εννοεί ο καθένας. Και με μοναδικό κριτή τη συνείδησή τους.
Ο,τι κι αν ψηφίσουν, ό,τι κι αν αποφασίσουν, ό,τι κι αν εκλέξουν ή δεν εκλέξουν, είναι μια απολύτως θεμιτή, νόμιμη και δημοκρατική επιλογή. Δεν υπάρχει αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που να υπερτερεί ηθικά κάποιου άλλου.
Κι αυτό πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους και να το υπηρετήσουν συνειδητά όσοι εμπλέκονται στην ευρύτερη πολιτική διαδικασία.
Η Ελλάδα δικαιούται να βγει από την ψηφοφορία με ή χωρίς Πρόεδρο. Δεν γίνεται όμως να βγει διχασμένη και δηλητηριασμένη.
Δικαιούται να πάει ή να μην πάει σε εκλογές. Δεν γίνεται όμως να θέτει υπό αμφισβήτηση ή υπό αμφιβολία τους ίδιους τους κανόνες που την καθιστούν μια δημοκρατική χώρα.
Δικαιούται να ζήσει την αντιπαράθεση, ακόμη και τη σύγκρουση διαφορετικών απόψεων και προτάσεων. Δεν γίνεται να αμφισβητεί την προσωπική και ηθική υπόσταση όσων υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη.
Διότι το δηλητήριο δεν έχει ημερομηνία λήξης.
Και όσοι επιχειρούν να «απονομιμοποιήσουν» εκείνους που σκέφτονται ή αποφασίζουν διαφορετικά δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να απονομιμοποιούν συνολικά μια δημοκρατία στην οποία και οι ίδιοι μετέχουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ