Τα ψέματα τελείωσαν. Αυτή την εβδομάδα οι οικονομικοί εισαγγελείς Π. Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, καθώς και ο εποπτεύων εισαγγελέας για τη λίστα Λαγκάρντ Ι. Δραγάτσης ολοκληρώνουν τον έλεγχο και δίνουν αμέσως στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία για τη φοροδιαφυγή. Μου λένε ότι κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους, αφού, όπως πληροφορούμαι εγκύρως, αυτή τη φορά οι εισαγγελείς έχουν προτάξει προς έλεγχο όλα τα λεγόμενα «βαριά» ονόματα και άφησαν για αργότερα τα μικρά. Ετσι οι πληροφορίες επιμένουν ότι βρέθηκαν ποσά τα οποία δεν δηλώθηκαν και κυμαίνονται από 2 εκατ. ευρώ ως και 10 εκατ. ευρώ. Συνολικά 10 άτομα εμφανίζονται, ως τώρα, με πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Ολοι αυτοί θα αρχίσουν να καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς για να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο. Αν δεν τον πληρώσουν, θα ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον τους για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Γι’ αυτό σας λέω ότι ορισμένοι ήδη έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Οι αντιγραφές της Ρένας
Αλλά και για την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου φαίνεται ότι τελειώνουν οι πανηγυρισμοί της νίκης και τα μεγάλα λόγια. Ηδη τα ποσοστά της πέφτουν ραγδαίως. Και δεν την έσωσαν ούτε τα διθυραμβικά δημοσιεύματα αμερικανικών περιοδικών που την είχαν παρουσιάσει ακόμη και ως διάδοχο του κ. Τσίπρα και «μικρή πρωθυπουργό». Πώς όμως να μην πέσουν τα ποσοστά της αφού προτού καλά-καλά ολοκληρώσει δύο μήνες θητείας το παίζει, μου λένε, «βολικά ουδέτερη» – και αυτό φάνηκε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Ηταν… αντιγραφή της προηγούμενης Αρχής, δίχως να παίρνει θέση στα μεγάλα θέματα (π.χ. σκουπίδια) με τα οποία ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε… επαναστατήσει.

Τι δεν είδαν οι τραπεζίτες
Αυτές οι βαρετές εκδηλώσεις αποχαιρετισμού (sendoff) που έγιναν τούτες τις ημέρες στις Βρυξέλλες, με αναμνήσεις, νοσταλγία και… επίδειξη φωτογραφιών, ενίοτε βγάζουν και ειδήσεις. Θέλετε ένα παράδειγμα; Πρωταγωνιστής του αποχαιρετισμού αποδείχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο. Κάποια στιγμή θέλησε να αναφερθεί και στις προσπάθειες που έγιναν για να σώσει την Ελλάδα και είπε το παρακάτω απίστευτο στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Το 2012 κάλεσε στο γραφείο του 12 κεντρικούς τραπεζίτες (όχι από τη χώρα μας) και τους έθεσε ευθέως το ερώτημα αν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα βγει ή όχι από το ευρώ. Οι 11 από τους 12 τραπεζίτες απάντησαν και αυτοί ευθέως ότι δεν θα τα καταφέρει και ότι κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Ενας μόνο απάντησε θετικά, δηλαδή ότι θα τα καταφέρει. Μόλις τελείωσε την αφήγησή του, ρωτήθηκε ποιος είναι αυτός ο κεντρικός τραπεζίτης που μάντεψε σωστά, που πίστεψε στις δυνατότητες της χώρας μας, αλλά ο κ. Μπαρόζο αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα. Ισως το πει όταν αποφασίσει κι αυτός να γράψει βιβλίο.
***
Τα λεγόμενα του Μπαρόζο με τους κεντρικούς τραπεζίτες τα πληροφορήθηκε ταχύτατα (άγνωστο ποιους διαύλους επικοινωνίας διαθέτει με τον Μπαρόζο) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας, ο οποίος βεβαίως δεν τα άφησε ασχολίαστα: «Αυτά που είπε ο Μπαρόζο δείχνουν τον δρόμο που διανύσαμε από το καλοκαίρι του 2012 ως σήμερα». Και έκανε λόγο για ένα σωρό υπονομεύσεις που υπήρξαν στο μεταξύ…
***
Βεβαίως ο κ. Στουρνάρας δεν περιορίστηκε μόνο σε σχόλια για μια συζήτηση εκτός πρωτοκόλλου του κ. Μπαρόζο με τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει και για τη συνάντηση που είχε με τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη: «Ημασταν αρκετή ώρα μαζί, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι μεταξύ μας σχέσεις είναι αγαστές και παραγωγικές» είπε, κάνοντας ακόμη μία φορά προσπάθεια να διασκεδάσει τα περί προτροπής του Χαρδούβελη «να κάτσει στα αβγά του και να μην ασχολείται μόνο με την επικοινωνία». Τι έλεγαν τόση ώρα με τον κ. Χαρδούβελη; Ο κ. Στουρνάρας βάλθηκε να λύσει και αυτή την απορία: «Για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών. Βεβαίως δεν του είπα τίποτα, αφού είχα ορκιστεί στην ΕΚΤ. Αλλά δεν τον άφησα παραπονεμένο. Του τα είπα απ’ έξω – απ’ έξω και κατάλαβε»!

Τροπολογίες της συμφοράς
Μέσα στην αναμπουμπούλα των τροπολογιών που προφανώς νύκτωρ κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ανακάλυψα και μιαν απίστευτη. Την υπογράφουν ένας «γαλάζιος» και ένας «πράσινος» βουλευτής (τα ονόματά τους βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας). Και ξέρετε τι προβλέπει; Οι βουλευτές ή ευρωβουλευτές που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν θα μπορούν να επιστρέψουν στη θέση που κατείχαν στο Δημόσιο με προσμέτρηση όλου του χρόνου κατά τον οποίο ήταν βουλευτές/ ευρωβουλευτές. Και ξέρετε πώς δικαιολογούν αυτή την τροπολογία; Οτι με αυτόν τον τρόπο δεν αποθαρρύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι να θέτουν υποψηφιότητα και ότι με την εμπειρία που απέκτησαν (ως βουλευτές) θα μπορούν να φανούν χρήσιμοι στη δημόσια υπηρεσία. Ευτυχώς την τελευταία στιγμή η τροπολογία αυτή δεν πέρασε. Οχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή εισήχθη (πάλι νύκτωρ) μια άλλη τροπολογία που αφορούσε το καθεστώς των αποσπασμένων υπαλλήλων των βουλευτών και προτίμησαν να προβάλουν αυτή. Η άλλη θα ξανάρθει στη Βουλή (να είστε σίγουροι) με την πρώτη ευκαιρία.
***
Αυτή η «διαρροή» που έγινε από τη Σοφία Βούλτεψη από τις Βρυξέλλες ότι δήθεν κλείδωσε η πιστωτική προληπτική γραμμή προκάλεσε, όπως με πληροφόρησαν, «αναταράξεις» στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε επιτελείς του Μαξίμου έκαναν επανειλημμένες προσπάθειες να μαζέψουν τη «διαρροή». Γιατί απλούστατα χωρίς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, χωρίς δηλαδή την Εκθεση της τρόικας, δεν μπορεί να υπάρξει κλείδωμα.
Ραντεβού τον Γενάρη


Σας πληροφορώ ότι έχουν σταματήσει οι προσπάθειες και από πλευράς κυβέρνησης και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για την εξεύρεση (από την κυβέρνηση) των 180 βουλευτών ή (από τον ΣΥΡΙΖΑ) των 120 βουλευτών για να εμποδιστεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Από το Μαξίμου λένε ότι η συγκυρία τώρα δεν ευνοεί, γιατί προσφάτως έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, και από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι νωρίς. Ετσι κάποιες συναντήσεις που είχε ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης (στον «Μαγικό Αυλό» και στο «Αυγό του Κόκορα») με βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να επαναληφθούν, τουλάχιστον ως τα μέσα Ιανουαρίου. Τα επιτελεία των δύο κομμάτων (ξανά)αρχίζουν τη μάχη για την προεδρική εκλογή τον Γενάρη.
***
Η «λαϊκή συνέλευση» Εξαρχείων του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα ανέδειξε πολλά και ενδιαφέροντα για το κόμμα. Ομιλητής ήταν ο Γ. Σταθάκης, αλλά ακούστηκαν και πολλά από το ακροατήριο. Μεταξύ αυτών η επισήμανση μιας κυρίας, η οποία ζήτησε «να αντικατασταθεί παντού και οριστικά στο κομματικό λεξιλόγιο η «απασχόληση» από την «εργασία»», με το οποίο συμφώνησε ο κ. Σταθάκης. Ωστόσο η χιουμοριστική παρατήρηση που ξεχώρισε ήταν: «Σύντροφοι, φανταστείτε πού έχουμε φτάσει, να είναι μόνη μας ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ». Οι περισσότεροι (και ο Σταθάκης) γέλασαν.
Πού το πάει ο κ. Σαχινίδης

Τον παρακολουθώ στενά και διαπιστώνω ότι ο Φ. Σαχινίδης είναι ιδιαιτέρως κινητικός. Η αρθρογραφία του είναι πυκνή, η παρουσία του στη Βουλή συνεχής και έντονη, ενώ οι επισκέψεις του στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών καθημερινές. Ομως μία παρουσία του πρώην υπουργού έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε συνεργάτη μου, ο οποίος μου μετέφερε τη σχετική πληροφορία.
***
Την προηγούμενη Δευτέρα ο κ. Σαχινίδης ήταν ο μοναδικός πολιτικός (και οπωσδήποτε ο μόνος από το ΠαΣοΚ) ο οποίος παρέστη σε κλειστή δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στην οικία του πρεσβευτή της Γερμανίας δρος Πέτερ Σόοφ στο Χαλάνδρι. Αφορμή της δεξίωσης ήταν η απονομή οκτώ υποτροφιών του γερμανικού κοινοβουλίου σε έλληνες φοιτητές.
***
Το «παρών» έδωσε φυσικά κλιμάκιο γερμανών βουλευτών, υπό τον επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων Μπέρναρντ Σούλτε-Ντρίγκελτε, στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Περιμένω να δω αν «το πάει κάπου» ο κ. Σαχινίδης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ