Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ στήλη είναι ίσως για τον φίλο αναγνώστη ως θέμα κάποια έκπληξη. Πρόκειται για τον διεθνή αγώνα με στόχο τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στη φυσική και ιστορική κοίτη τους. Δεν θα μπούμε σε ξένα χωράφια, αλλά αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε –σε μια αναδρομή στα τέλη του 19ου αιώνα –τον αγώνα που έκανε ο Δημήτριος Βικέλας, ο επιφανής λόγιος και πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (αυτός που με αποκλειστική προσωπική πρωτοβουλία έγινε η αιτία να αναβιώσουν στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες), για την προστασία των αρχαιοτήτων της Κύπρου και την απόκρουση της βρετανικής απληστίας.
***
ΜΕΛΗΜΑ εκ των πρώτων των Βρετανών όταν αγόρασαν την Κύπρο από τους Οθωμανούς ήταν η αρπαγή των αρχαιολογικών θησαυρών της Μεγαλονήσου και η μεταφορά τους στο Λονδίνο. Το 1899 ο Βικέλας με συμπαραστάτες τον άγγλο φιλέλληνα Τσαρλς Χάγκογκ και τον σπουδαίο Ελληνα Ιωάννη Γεννάδιο (πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο) έκανε συνεχή δημοσιογραφικό αγώνα στις φιλόξενες στήλες της εφημερίδας «Μαγχεστριανός Φύλαξ» και του Τύπου της Κύπρου για την απροκάλυπτη κλοπή. Φυσικά το αφτί των Βρετανών δεν ίδρωσε και έτσι «εμπλουτίστηκε» το Βρετανικό Μουσείο και με άλλους ελληνικούς θησαυρούς.
***
ΑΠΟΘΗΚΗ των αρχαιοτήτων του κόσμου είχε χαρακτηρίσει το μουσείο αυτό ο Βικέλας. Επειτα από έναν αιώνα –το 2008 –ο καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Στούντγκρας στο περίφημο Κέιμπριτζ είχε αναφερθεί σε «μπουντρούμι» από το οποίο έπρεπε να απελευθερωθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι η πατρίδα τους, όπου θα ήσαν λουσμένα στο φως. Ακόμη ένας συνήγορος της μεγάλης Μελίνας Μερκούρη. Ο Βικέλας στους «Times» του Λονδίνου χαρακτήριζε ως «επαίσχυντον πράξιν» τη λεηλασία των κυπριακών αρχαιοτήτων και προέβλεψε ότι η πώληση της Κύπρου από τους Τούρκους στη Μεγ. Βρετανία καθιστούσε ανέφικτη στο μέλλον την ένωση με τον εθνικό κορμό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ