Δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει η τελευταία προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς εντάσσεται στο γενικότερο παιχνίδι που επιδιώκει να παίξει την περίοδο αυτή στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ενα παιχνίδι που φέρει την αποκλειστική σφραγίδα του Ταγίπ Ερντογάν, συνεπικουρούμενου από τον θεωρητικό της νεοοθωμανικής πολιτικής Αχμέτ Νταβούτογλου. Εχοντας πλέον το πεδίο απολύτως ελεύθερο για να ασκήσει τη προσωπική του πολιτική, μετά την άνοδό του στο προεδρικό αξίωμα, την επίτευξη του πλήρους ελέγχου όλων των εξουσιών και τον παραμερισμό του στρατιωτικού κατεστημένου, ο «νέος σουλτάνος», όπως έχει αποκληθεί από τους επικριτές του, δεν διστάζει τώρα να τα βάλει με όλους όσοι αντιτίθενται στα σχέδιά του.
Χαρακτηριστική είναι η τελευταία του σύγκρουση με τον αμερικανό πρόεδρο σχετικά με τη βοήθεια στο μαρτυρικό Κομπάνι και η επιμονή του να θεωρεί τους Κούρδους εξίσου τρομοκράτες με τους τζιχαντιστές, τους οποίους δεν δίστασε στο παρελθόν να ενισχύσει στην προσπάθειά του να ανατρέψει τον Ασαντ της Συρίας. Ετσι είναι για πρώτη φορά που οι ενέργειες της Τουρκίας στο Κυπριακό ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο της γνωστής αντιπαράθεσης του παρελθόντος. Και αυτό είναι που θα πρέπει κυρίως να προβληματίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς μάλιστα παρεμβάλλεται τώρα και ο κρίσιμος παράγων «ενέργεια» που δεν επιτρέπει στην Τουρκία να παραμείνει με σταυρωμένα χέρια.
Ας μην ξεχνάμε ότι στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (η οποία αποτελεί προέκταση της σφόδρα κλονιζόμενης Μέσης Ανατολής) τα συμφέροντα που παίζονται γύρω από το αέριο είναι τεράστια και κάθε παίκτης επιδιώκει από τώρα, μέσα σ’ ένα κλίμα επικίνδυνης οξύτητας, να εγγράψει υποθήκη για το μέλλον. Ενώ η Τουρκία, έχοντας χάσει το παιχνίδι μετά την κατάρρευση της Αραβικής Ανοιξης, στην οποία υπολόγιζε για την αύξηση της επιρροής της, έχει έρθει σε σύγκρουση με τις κύριες δυνάμεις της περιοχής, γεγονός που την οδηγεί σε επίδειξη πυγμής στους γύρω της για να αποδείξει ότι αυτή είναι η περιφερειακή υπερδύναμη που επιβάλλει τους όρους της. Και κανείς από τους «μεγάλους» δεν τολμάει να τη σταματήσει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ