Αληθεύει ότι στην Αθήνα του 2014 μια θεατρική πρόβα πραγματοποιήθηκε τελικά υπό την… απειλή «φουσκωτού» που έστειλε ο παραγωγός για να «κατευνάσει» απλήρωτους τεχνικούς και ηθοποιούς;
***
Σαν σκηνή από γκανγκστερική ταινία.
***
Τι σινεμά, τι θέατρο;
***
«Μεφίστο» και «Δεκαήμερο». Δύο ξεχωριστές παραστάσεις στο δικό μας Εθνικό Θέατρο, που συνεχίζουν από πέρυσι την επιτυχημένη τους πορεία –ως τις 9 Νοεμβρίου.
***
Ο Νίκος Μαστοράκης επιβεβαιώνει με το «Μεφίστο» του ότι ξέρει να στήνει μεγάλες παραστάσεις με μπόλικη ουσία. Αλλωστε αυτή την εποχή ετοιμάζει τα δικά του «Κόκκινα φανάρια» στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
***
Οσο για τον Νίκο Καραθάνο, συνεχίζει τον δρόμο που άνοιξε με τις «Οκτώ γυναίκες», τον «Συρανό» και την «Γκόλφω» του.
***
Ενας άλλος «Συρανό», αυτός του Γιάννη Κακλέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τη Σμαράγδα Καρύδη, παίζεται όμως τώρα: Πρόκειται για την παράσταση που μετακόμισε από το Παλλάς στο Πάνθεον και μπήκε στη δεύτερη χρονιά της με γεμάτη πλατεία.
***
«Πουπουλένιου» συνέχεια, με την ίδια επιτυχία…
***
Οταν μια παράσταση κερδίσει το κοινό, η δυναμική που αναπτύσσει πολλαπλασιάζει τους θεατές.
***
Με τον ίδιο θίασο, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Κουρής, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, η ιστορία του Μάρτιν Μακ Ντόνα ζωντανεύει στη σκηνή του Αθηνών.
***
Ιδιαίτερο το στόρι, καλοστημένη παράσταση με εξαιρετικές οι ερμηνείες.
***
Λίγο παραπέρα, στο θέατρο Αλίκη, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης συνεχίζει τις πρόβες για την «Ντόλυ, την προξενήτρα».
***
Η καθυστέρηση για την πρεμιέρα οφείλεται στο ατύχημα της Βίκυς Σταυροπούλου –που έσπασε το πόδι της… Αλλά, όπως θα ‘λεγε κι η προξενήτρα, «μέχρι να παντρευτεί θα γιάνει»!
***
Μέσα Δεκεμβρίου φαίνεται πως θα ξεκινήσει το θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας με το «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Τενεσί Ουίλιαμς.
***
Ο Δημήτρης Μαυρίκιος συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Μπέτυ Αρβανίτη και στους άλλους δύο βασικούς ρόλους θα δούμε τη Λουκία Μιχαλοπούλου και τον Αλέξανδρο Βάρθη –τον Εμμανουήλ Ροΐδη της «Πάπισσας».
***
Επέστρεψε από την Ισπανία η «Iλιάδα» (φωτογραφία) με ονομασία προέλευσης, όπως έγραψαν εκεί.
***
Με εγκωμιαστικά σχόλια υποδέχθηκαν την παράσταση οι Ισπανοί και φάνηκε να απήλαυσαν το ομηρικό έπος έτσι όπως το παρουσίασε ο Στάθης Λιβαθινός.
***
Για τρία βράδια, στο Θέατρο Βάγιε-Ινκλάν, στο πλαίσιο της ενότητας «Μια ματιά στον κόσμο» που οργάνωσε το Εθνικό Θέατρο της Μαδρίτης.
***
«Θα χρειαστεί να πάμε πολλά χρόνια πίσω για να θυμηθούμε μια παράσταση τόσο πειστική, μια επιτυχία τόσο εντυπωσιακή, αλλά και μια υποδοχή τόσο συγκινητική όσο αυτή» έγραψε ο José Catalan Deus στο site www.periodistadigital.es.


***
«Ενας εξαιρετικά ευτυχής συνδυασμός πιστής απόδοσης του κειμένου και εκσυγχρονισμού του περιεχομένου του», ήταν ένα από τα σχόλια. Πολύ εύστοχο…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ