Ορεξάτος, με νέες οικονομικές θεωρίες και προτάσεις επέστρεψε από την Ουάσιγκτον και από τη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Τράπεζας (εκεί που είναι η… «κοιλιά του κήτους» –όπως την ονόμασε) ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης. Αφησε έκπληκτους τους εκπροσώπους της Goldman Sachs (που παρακολουθούσαν την ομιλία του από τις πρώτες σειρές) όταν τους είπε με πολύ σοβαρό ύφος ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα χωρίς… χρήματα. Τον κοίταζαν όλοι παράξενα αλλά ο κ. Σταθάκης συνέχισε ακάθεκτος λέγοντάς τους ότι «ο πατέρας μου κατάφερε να αποκτήσει 7 καΐκια χωρίς να δώσει ούτε δραχμή!». Οταν άκουσαν οι εκπρόσωποι της Goldman Sachs ότι μπορείς να αποκτήσεις καράβια χωρίς να ξοδέψεις τον τάραξαν στις ερωτήσεις: «Πώς γίνεται αυτό;». Και ο κ. Σταθάκης τους απάντησε με αυτό το γνωστό αινιγματικό ύφος που πάντοτε συνοδεύεται με χαμόγελο: «Με τη μέθοδο της αντιπαροχής». Και τους εξήγησε πώς λειτούργησε χρόνια στην Ελλάδα το σύστημα της αντιπαροχής με το οποίο πολλοί έγιναν ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς να καταφύγουν στον δανεισμό. Μάλλον έπεισε τους πιο σκληρούς εκπροσώπους των αγορών ο κ. Σταθάκης, γι’ αυτό έλεγε αργότερα με καμάρι: «Με τους Αμερικανούς τα πάω καλά, με τους Γερμανούς έχω κάποια προβληματάκια…».

Γιάννα και ΣΥΡΙΖΑ

Σας λέω είχε μεγάλα κέφια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκης μετά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, τόσο που σκέφτηκε και πώς να αυξήσει τα… οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν άκουσε, για παράδειγμα, ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου προτίθεται (όπως είπε σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα) να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι αντισυστημική, έλεγε σε συναδέλφους του στη Βουλή: «Το θέμα δεν είναι ότι θέλει να μας ψηφίσει, αφού όποιος θέλει μπορεί να το κάνει αυτό. Το θέμα είναι να γίνει και… μέλος του ΣΥΡΙΖΑ». «Και γιατί να γίνει;» τον ρώτησαν οι συνομιλητές του. Και ο κ. Σταθάκης έδωσε αμέσως την απάντηση: «Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του συνεισφέρουν οικονομικά στο κόμμα το 1/25 των εσόδων τους. Κάντε τώρα τους υπολογισμούς σας» (εννοούσε για τη Γιάννα). Κάποιος όμως από την ομήγυρη, γιατί ο κ. Σταθάκης τα έλεγε όλα αυτά παρουσία και άλλων βουλευτών, παρατήρησε με κακεντρέχεια: «Τα έχει δώσει ήδη» και ότι «ο Σταθάκης τα λέει αυτά για ξεκάρφωμα».


ΣΥΡΙΖΑ και διοικητές τραπεζών

Εν συνεχεία ο κ. Σταθάκης συνάντησε τον παλιό του γνώριμο και φίλο Φ. Σαχινίδη του ΠαΣοΚ και χωρίς πολλές εισαγωγές του λέει: «Ψάχνουμε για διευθυντές τραπεζών και συγκεκριμένα για διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας. Ενδιαφέρεσαι;». Το περίεργο είναι ότι ο κ. Σαχινίδης δεν απάντησε αρνητικά ή έστω καταφατικά, αλλά του είπε απορημένα: «Μα δεν έχετε τον Ζανιά;». Και ο κ. Σταθάκης συνέχισε: «Δεν είπα ότι ψάχνουμε προέδρους τραπεζών, ψάχνουμε διευθύνοντες συμβούλους και εάν ενδιαφέρεσαι πες το από τώρα». Ο κ. Σαχινίδης αντί άλλης απαντήσεως προτίμησε να του αναλύσει πώς ορισμένες χώρες αποφασίζουν να συνδεθούν με ορισμένα… νομίσματα και πώς γίνεται η σχετική προετοιμασία.


Πόσο κόστισε το… ελάχιστο εισόδημα;

Εχω στα χέρια μου απόφαση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης (αρ. πρωτ. 35073/88710) με υπογραφή της Μαρίας Τριανταφύλλου (προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών), σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται πόσο στοίχισε η εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο για την ανακοίνωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η εκδήλωση διήρκεσε μόλις 75 λεπτά και ξοδεύτηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό 24.000 ευρώ. Τώρα θα πείτε απαιτήθηκαν 24.000 ευρώ για μια συνέντευξη που δόθηκε, διάρκειας 1,5 ώρας, τη στιγμή μάλιστα, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία και παρουσιάστηκαν στη συγκεκριμένη συνέντευξη, το 35,7% του πληθυσμού είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο της φτώχειας; Και ξέρετε σε ποιο κονδύλι του προϋπολογισμού τα πέρασαν; Στις δαπάνες… εκθέσεων, οργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων!
Ο υπουργός με τα πολλά κυβικά

Και μια και ο λόγος για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, εμφανίστηκε με βεβαίωσαν στο Ζάππειο ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου με θηριώδες τζιπ 3.700 κυβικών, με φιμέ τζάμια και με ένα συνοδευτικό Σκόντα για τη φρουρά του. Φανταστείτε πόσο έκαψε το υπουργικό αυτό αυτοκίνητο από την περιοχή της Ομόνοιας ως το Ζάππειο που μετέβη ο υπουργός για να στηρίξει την απόφαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ή τι θα λένε άραγε οι τροϊκανοί όταν τον βλέπουν να καταφθάνει από το υπουργείο του στο υπουργείο Οικονομικών με αυτό για να μετάσχει στις «σκληρές» διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ολα αυτές οι παρελθούσες αποφάσεις για υπουργικά αυτοκίνητα μικρού κυβισμού, ακόμα και μεταχειρισμένα από τον ΟΔΔΥ για να μην προκαλούν οι υπουργοί, «έμειναν στα χαρτιά, εν αναμονή της… ανάπτυξης», όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά ένα γαλάζιος βουλευτής.


Ειδαν το χρώμα του χρήματος

Μετά από πολλούς μήνες επέστρεψαν, μου είπαν, τα χαμόγελα στα γραφεία της ΝΔ. Ο λόγος; Οι υπάλληλοι της ΝΔ πληρώθηκαν επιτέλους. Υστερα από πολλούς μήνες που τους είχαν απλήρωτους εισέπραξαν μεγάλο τμήμα των χρωστουμένων. Αυτός είναι και ο λόγος που στη ΝΔ (τουλάχιστον) άρχισαν και πάλι τα χαμόγελα.

Αβραμόπουλος VS Εμπολα

Δεν ξέρω αν ο Δ. Αβραμόπουλος θα αναπολήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όταν φύγει, αλλά ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ κάνει τα πάντα ώστε αυτό να μη συμβεί. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου και ενεκρίθη η νέα Επιτροπή, ο Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι ο Αβραμόπουλος θα λάβει, επιπλέον των υπαρχόντων αρμοδιοτήτων του χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, και την αρμοδιότητα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας. Μάλιστα, ο Γιούνκερ δήλωσε αργότερα ότι σχεδιάζει να στείλει τον Αβραμόπουλο – πακέτο με τον κύπριο επίτροπο, αρμόδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια, Χρ. Στυλιανίδη στην Αφρική στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ιού Έμπολα.

Μετά τον Τσίπρα ο πυρπολητής

Οφείλω να σας ενημερώσω βέβαια ότι ο Αβραμόπουλος δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το Πεντάγωνο παρά μόνο την ύστατη ώρα. Όπερ σημαίνει ότι θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ που φθάνει στη χώρα μας το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου. Μαθαίνω δε ότι ο Αβραμόπουλος σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα να πάρει μαζί του την επομένη τον Νορβηγό Στόλτεμπεργκ για να παρακολουθήσει την άσκηση «Πυρπολητής» – στην οποία μάλλον θα δώσει το παρόν και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σε αυτή την περίπτωση διαβλέπω τριμερή Σαμαρά-Αβραμόπουλου-Στόλτεμπεργκ εν πλω…

Ο γάμος στις Σπέτσες

Ούτε μήνας του μέλιτος ούτε καν εβδομάδα του μέλιτος. Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού και πιστός συνεργάτης του Στ. Παπασταύρου επέστρεψε αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου και άρχισε τις προετοιμασίες για την κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα, μετά τον γάμο του το περασμένο Σάββατο με την επικοινωνιολόγο Μαρί Αγαλιώτου. Οπως έμαθα, ο γάμος έγινε στις Σπέτσες σε στενό οικογενειακό κύκλο και παρέστη και ο κ. Αντ. Σαμαράς.

HeliosPlus