Για μια ακόμα φορά, η Τουρκία με μια προκλητική και παράνομη ενέργεια, παραβιάζοντας το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο, δημιουργώντας παράλληλα μια νέα εστία κρίσης στην ήδη ταραγμένη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι ηγεμονικές βλέψεις του κ.Ερντογάν, που δείχνει να αισθάνεται παντοδύναμος μετά την καθολική επικράτηση του στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, έχουν οδηγήσει σε διαρκείς εντάσεις με γειτονικές χώρες, αλλά και με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο προφανώς ότι η χρονική στιγμή που επελέγη για να παραβιάσει την κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, συμπίπτει με την αδυναμία συνεννόησης με τη Δύση για παροχή βοήθειας στους Κούρδους του Κομπάνι που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών.
Ετσι, μετά από μια περίοδο ηρεμίας και προσπάθειας συνεννόησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δημιουργείται ξανά με απόλυτη ευθύνη της τουρκικής πλευράς ένα κλίμα έντασης. Η ευθεία αμφισβήτηση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επεσήμανε ο κ.Βενιζέλος, υπονομεύει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια σε μια ήδη ταραγμένη και ευαίσθητη περιοχή, τη στιγμή μάλιστα που όλη η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει όλη την προσοχή της στον αγώνα κατά των ακραίων τζιχαντιστών.

Η τακτική του εκφοβισμού και των απειλών, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την Κύπρο, αλλά ούτε και από την Ευρώπη, στην οποία φιλοδοξεί να γίνει μέλος η Τουρκία. Πολύ περισσότερο όταν στις έρευνες που γίνονται αυτή την ώρα για υδρογονάνθρακές στην κυπριακή ΑΟΖ, μετέχουν ευρωπαϊκές εταιρίες. Η δεδομένη συμπαράσταση της Ελλάδας, η συνεργασία με γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της Κύπρου απέναντι στη νέα τουρκική πρόκληση. Είναι καιρός όμως και η Ευρώπη, της οποίας η Κύπρος αποτελεί οργανικό μέλος, να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο και να θέσει την Τουρκία και τον κ.Ερντογάν ενώπιον των ευθυνών τους.

ΤΟ ΒΗΜΑ