Είχαν, όπως θυμάστε, «κονταροχτυπηθεί» διάφοροι παράγοντες, αλλά και χρηματίσαντες υπουργοί Πολιτισμού για το ποιος έσωσε τη συνέχεια των ανασκαφών στην Αμφίπολη. Θυμάμαι μάλιστα ωσάν να ήταν χθες που ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος έλεγε ότι χορήγησε ένα κονδύλι από το υπουργείο του, περίπου 150.000 ευρώ, στην ΚΗ’ Εφορεία για να συνεχιστούν οι ανασκαφές. Θυμάμαι που έλεγε ότι πήγε ο ίδιος με αεροπλάνο, συνάντησε την κυρία Κατερίνα Περιστέρη και της ανήγγειλε ότι θα διαθέσει 150.000 ευρώ, τα οποία για να τα εξεύρει θα έκοβε τις λεγόμενες «ανελαστικές δαπάνες». Ολα αυτά τα θυμήθηκα όταν ήρθαν στη Βουλή τα επίσημα στοιχεία για τη χρηματοδότηση των ανασκαφών. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι οι ως τώρα ανασκαφές από το 2010 στοίχισαν συνολικά 590.000 ευρώ. Στο διάστημα 2013-2014 (ως τον Μάιο) που ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν υπουργός Πολιτισμού εμφανίζονται τα 150.000 ευρώ. Το θέμα είναι πότε δόθηκαν. Επί υπουργίας του ή επί υπουργίας Τασούλα;
nnn
Και για να γίνω πιο σαφής εξηγούμαι (σας μεταφέρω τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή με υπογραφή Κ. Τασούλα, υπουργού Πολιτισμού): Το 2010 διατέθηκαν μόνον 20.000 ευρώ μέσω προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και τη Νομαρχία Σερρών. Το 2011 δόθηκαν 80.000 ευρώ μέσω προγραμματικής συμφωνίας του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το 2012 δόθηκαν 50.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το 2013 δόθηκαν 90.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού και το 2014 άλλα 150.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. Την ίδια χρονιά η Εθνική Τράπεζα πρόσφερε για τις ανασκαφές άλλα 150.000 ευρώ (ως δωρεά). Και ακόμη υπάρχουν άλλα 60.000 ευρώ από χορηγίες της ΔΕΣΦΑ και των Ελληνικών Πετρελαίων, χορηγίες που δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί. Αυτή είναι η αλήθεια για το πόσο μας κόστισαν οι ανασκαφές, έτσι όπως επισήμως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Τα υπόλοιπα (περί «κατόπιν ενεργειών μου» κ.τ.λ.) είναι παραμύθια.


4.000 καντίνες και σουβλατζίδικα

Και τώρα θα σας περιγράψω ποια είναι τα επενδυτικά σχέδια σχετικά με το μέλλον της Αμφίπολης. Ποιες δηλαδή επιχειρήσεις θα ανθήσουν την επόμενη ημέρα, όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές. Ούτε λίγο ούτε πολύ υποβλήθηκαν στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αμφίπολης Κ. Μελίτο (στηριζόμενο από τη ΝΔ) 4.000 αιτήσεις για να δημιουργηθούν γύρω από τον τύμβο καντίνες με «βρώμικα», σουβλατζίδικα. Ούτε ξενοδοχειακές μονάδες, ούτε υποδομές στο λιμάνι, ούτε καταστήματα με παραδοσιακά είδη ούτε τίποτα. Να σκεφτείτε ότι τα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία που καλύπτουν τις ανασκαφές που έκαναν όλον τον κόσμο να παραμιλάει, τραβούν τα πλάνα τους και εν συνεχεία πάνε να διανυκτερεύσουν στη Θεσσαλονίκη ή στην Καβάλα.
Η Γιάννα, ο Mr Bean και ο Πιραντέλο

Ξέρετε πώς αντέδρασε η «γαλάζια» Φωτεινή Πιπιλή όταν διάβασε (σε κυριακάτικη εφημερίδα) ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ; «Θα μου πέσουν τα μαλλιά μου… Αλλοι τρώνε με χρυσά κουτάλια και ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ» και εν συνεχεία «παρέλαβε» και τους πλούσιους του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και ο Αδωνις Γεωργιάδης αντέδρασε λέγοντας στον Βήμα FM: «Δεν έχει πλάκα ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είναι αντισυστημική; Ενας άνθρωπος που είναι δισεκατομμυριούχος και ζει τη μισή του ζωή στο Γκστάαντ και την άλλη μισή στον πύργο του Λονδίνου και στο ενδιάμεσο κάνει βόλτα στην Αράχοβα για να ξεσκάσει, δηλώνει ότι θα ψηφίσει Τσίπρα γιατί δεν τον φοβάται και δηλώνει αντισυστημική; Είναι όμως εικόνα Πιραντέλο. Ξεπερνά τον Ιονέσκο και είναι Mr Bean. Ολα μαζί, είναι πέραν των ορίων». Αλλά υπάρχουν και σχόλια εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δ. Στρατούλης: «Είναι δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς να ψηφίζει ό,τι θέλει. Δεν μπορούμε να επέμβουμε ή δεν θα πούμε εμείς τι θα πρέπει να ψηφίζει. Αλλά είναι άλλο αν θέλει να πάει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκεί υπάρχουν όργανα που πρέπει να ψηφίσουν…».


Οι συναντήσεις της Ελενας

Δεν ήταν η πρώτη φορά, όπως λέει η ίδια, που υπήρξε συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη με τη βουλευτή των ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά. Υπήρξαν και άλλες φορές, καθώς –όπως αποκάλυψε –και συνάντηση με τον Ι. Στουρνάρα: «Συζητήσαμε το θέμα να μην περικοπούν οι δαπάνες για τους καρκινοπαθείς, μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που σημείωνε κάτι τέτοιο» είπε η κυρία Κουντουρά κρατώντας την υπόσχεση του κ. Σταμάτη να βοηθήσει. Τώρα θα πείτε είναι δυνατόν να υπήρξε τέτοια συνάντηση και δεν έγινε λόγος για την Προεδρία της Δημοκρατίας; Και όμως έγινε, με τον κ. Σταμάτη να λέει στην κυρία Κουντουρά ότι θα πρέπει να υπάρξει σταθερότητα ως το τέλος της τετραετίας για να έχει όφελος η χώρα. Και να τι του απάντησε η κυρία Κουντουρά (κατά δήλωσή της): «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ικανός Πρόεδρος που θα πάει εναντίον στις αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης που πρέπει να φύγει…»!
nnn
Ελαβα επιστολή από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Θ. Λεονταρίδη με την οποία αναφέρει ότι τα όσα έγραφα περί συστήματος ανταλλαγών επιστημονικών συνεργατών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη είναι ψευδή και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι προσβάλλονται η τιμή και η υπόληψή του. Δεν έχω τίποτα προς το παρόν να προσθέσω, απλώς ότι θα επανέλθω.

HeliosPlus