Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη την Πέμπτη το βράδυ στον προθάλαμο της Μεγάλης Αίθουσας του μεγαλοπρεπούς Palazzo Reale στο Μιλάνο, λίγο προτού αρχίσει το δείπνο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ασίας. Τρεις ηγέτες, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Ματέο Ρέντσι και ο Αντ. Σαμαράς, συζητούν όρθιοι περιμένοντας τους υπόλοιπους ηγέτες για το δείπνο. Και τι νομίζετε ότι έλεγαν σε μια τόση κρίσιμη συνάντηση, στην οποία κυριάρχησαν ο Εμπολα, οι τρόποι αντιμετώπισης των ισλαμιστών και η οικονομική κρίση; Ελεγαν… ανέκδοτα. Με πρωταγωνιστή τον ιταλό πρωθυπουργό που ήταν ομολογουμένως σε μεγάλα κέφια. Κάποια στιγμή ο κ. Ρέντσι λέει με καμάρι στην κυρία Μέρκελ, η οποία έδειχνε να απολαμβάνει τα ανέκδοτά του: «Με την ευκαιρία, θέλω να αποκαλύψω ότι η κόρη μου είναι φανατική θαυμάστριά σας». Η καγκελάριος αποδείχθηκε ότι διαθέτει και χιούμορ αλλά και αυτοσαρκασμό, γιατί μόλις το άκουσε είπε: «Να, ορίστε. Αυτό αποδεικνύει ότι η κόρη σου δεν είχε την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση». Και τον άφησε κάγκελο.
***
Ηταν όντως κουραστικό το διήμερο στο Μιλάνο, με πολλές επαφές με ξένους ηγέτες, με απρόοπτα, με… ορφανά δώρα (όπως αυτό της πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές, η οποία επέμεινε να μας προσφέρει δώρο, τη στιγμή που εμείς δεν πήραμε για αυτήν, και τελικά το έδωσε η γυναίκα στην ιταλική προεδρία για να μας το παραδώσει), που στο ταξίδι της επιστροφής όλοι προτίμησαν να κοιμηθούν. Εκτός βεβαίως από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος πρώτα μελέτησε τα χαρτιά του, έφαγε μέσα στο Gulfstream το αγαπημένο του χάμπουργκερ και μόνο τότε έριξε έναν υπνάκο. Να σκεφθείτε, τόσο μεγάλη ήταν η κούρασή του που δοκίμασε να λύσει το επίσης αγαπημένο του sudoku αλλά δεν μπόρεσε. Α, να μην το ξεχάσω, μάτι δεν έκλεισε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης που μιλούσε σε όλη τη διάρκεια της πτήσης για τον Πολύβιο, τον ιστορικό που έγινε γνωστός για τις πολιτικές του απόψεις σχετικά με την εξισορρόπηση των εξουσιών.

Ελιές για την Αμάλ
«Πώς είναι να είσαι σύζυγος πρωθυπουργού;». Η ερώτηση ήρθε απευθείας στη σύζυγο του Πρωθυπουργού Γεωργία Σαμαρά από τη Λιβανοβρετανίδα Αμάλ Αλαμουντίν- Κλούνεϊ στο δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Και προτού η κυρία Σαμαρά απαντήσει, ήρθε «καπάκι» και δεύτερη συμπληρωματική ερώτηση (ωσάν η κυρία Κλούνεϊ να ήταν… ρεπόρτερ): «Πώς είναι να είσαι σύζυγος πρωθυπουργού σε μια χώρα που βγαίνει από την οικονομική κρίση;». Η κυρία Σαμαρά απάντησε με ευγένεια καθώς δεν αναμειγνύεται με την πολιτική και αμέσως μετά η κυρία Κλούνεϊ την ευχαρίστησε για τα δώρα που της προσέφερε ο Πρωθυπουργός, και κυρίως για τις ελιές και το λάδι Καλαμάτας.
Ο φίλος Γκίκας


Την ώρα που στο Μιλάνο ο Πρωθυπουργός έδειχνε στην Ανγκελα Μέρκελ στο iPad του την Περσεφόνη από το εξαίσιο ψηφιδωτό στον Τύμβο της Αμφίπολης, αφήνοντάς την έκθαμβη, ο Ι. Στουρνάρας έδειχνε στη Φρανκφούρτη στον Μάριο Ντράγκι από το δικό του iPad τη… δήλωση του κ. Σαμαρά στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οτι δηλαδή παραμένουμε πιστοί στις μεταρρυθμίσεις και ότι δεν θα επιτρέψει καμία παρέκκλιση από την οικονομική πολιτική εξυγίανσης. Και τον… καθησύχασε. Λίγα λεπτά νωρίτερα του την είχαν πέσει (μερικοί πολύ άγρια) όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες για τα spreads.
***
Και επειδή την περασμένη Κυριακή σάς μετέφερα τι λέει ο Γκίκας Χαρδούβελης για τον Ι. Στουρνάρα, ότι δηλαδή σπαταλά πολλές ώρες για την προσωπική του προβολή και του διαμήνυσε να «κάτσει στ’ αβγά του», σήμερα σας μεταφέρω τι λέει ο κ. Στουρνάρας για τον κ. Χαρδούβελη: Τα… καλύτερα. Οτι είναι φίλοι, ότι αυτόν πρώτα ρώτησε ο κ. Σαμαράς αν θα πρέπει να τοποθετηθεί ως υπουργός Οικονομικών και είπε αμέσως ένα «μεγάλο ναι». Και για να αποδείξει πόσο φιλικές και αγαπημένες είναι οι σχέσεις τους, πρόσθεσε ότι θα φάνε μαζί σύντομα, δηλαδή στις… 3 Νοεμβρίου.
***
Το ξανασκέφτεται, έμαθα, ο Κώστας Καραμανλής το αν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έχει εκμυστηρευθεί ότι είναι απογοητευμένος από το σημερινό πολιτικό κλίμα. Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι αν κάνει την κίνηση ο Κ. Καραμανλής ίσως τον ακολουθήσουν και ορισμένοι άλλοι βουλευτές, της «καραμανλικής» πτέρυγας. Λέτε;

Κάρτες στη ΝΔ
Κίτρινη κάρτα μού λένε ότι ήταν έτοιμο να βγάλει το Μέγαρο Μαξίμου στον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, αλλά συγκρατήθηκε για να μην προκληθεί και νέα ένταση στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο κ. Μεϊμαράκης πήγε προ ημερών στην Πάτρα και είπε: «Είναι φυσιολογικό στη δημοκρατία και η άλλη άποψη, ότι δεν πρέπει να εκλέξει η παρούσα Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα Βουλή. Κι αυτή έχει τη δημοκρατική της υπόσταση και νομιμοποίηση». Η άποψη αυτή του επονομαζομένου και «Βαγγέλα» της Κεντροδεξιάς, που εντάσσεται στη στρατηγική του να οικοδομήσει υπερκομματικό προφίλ, θορύβησε το Μαξίμου που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκινητή της πολιτικής αστάθειας.
Κι άλλα υποβρύχια


Δεν ξέρω πότε τελικά θα αποχωρήσει από την πρωτεύουσα της Ελλάδας για την πρωτεύουσα της Ευρώπης ο Δ. Αβραμόπουλος. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι προτού εγκαταλείψει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει βάλει σκοπό να γεμίσει τη θάλασσα με πλοία. Εξηγούμαι: Αύριο Δευτέρα ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να συμμετάσχει στην καθέλκυση άλλου ενός υποβρυχίου. Μετά τον «Πιπίνο» στο νερό πέφτει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο «Ωκεανός», ένα από τα υποβρύχια τύπου 209 που εκσυγχρονίστηκε. Μου λένε επίσης ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα παραλάβει την πυραυλάκατο «Ρίτσος» που καθελκύστηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού…
***
Γκρίνιες, διαμαρτυρίες και πολλά παράπονα ακούστηκαν, όπως με πληροφόρησαν, σε «κλειστή» σύναξη συνδικαλιστών της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού. Οι νεοδημοκράτες ήταν έξαλλοι και «πυροβολούσαν» την κυβέρνηση για πτυχές της πολιτικής της, στηρίζοντας όμως τον Πρωθυπουργό. Εκεί που έγιναν έξαλλοι όμως ήταν όταν η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου μίλησε για λίγο και εξαφανίστηκε από την αίθουσα επικαλούμενη ανειλημμένη υποχρέωση…Το τι ακούστηκε για την εκπρόσωπο δεν λέγεται, αφού, όπως τόνιζαν πολλοί, περιφρόνησε τη σύναξη, ενώ προτίμησε να κάνει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι πρωτότυπο!
Τα… ρουσφέτια
Και τώρα μια ιστορία ρουσφετολογικής τρέλας. Μαθαίνω ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνης διόρισε σύμβουλο στο υπουργείο του τον γιο του πρώην βουλευτή Σερρών Τάσου Καρυπίδη. Ο υιός Καρυπίδης ήταν υποψήφιος με τον «αντάρτη» Απ. Τζιτζικώστα και ο μπαμπάς όπου βρεθεί και όπου σταθεί μαθαίνω ότι επιτίθεται και στη ΝΔ αλλά και στον κ. Σαμαρά προσωπικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι με τον έτερο Σερραίο, που είναι υφυπουργός Εσωτερικών, τον Θ. Λεονταρίδη, έχουν σύστημα τις ανταλλαγές χρόνια τώρα. Ο κ. Καρασμάνης έχει επιστημονική συνεργάτιδα τη σύζυγο του κ. Λεονταρίδη και ο τελευταίος την κόρη τού κ. Καρασμάνη. Τέλος, ο κ. Λεονταρίδης μού λένε πως έκανε ό,τι μπορούσε για να αναλάβει διοικητής του Νοσοκομείου Σερρών ο αποτυχών βουλευτής κ. Καρυπίδης, αλλά το απέτρεψε ο Αδωνις Γεωργιάδης όταν ήταν υπουργός Υγείας.
Το πόνημα Σαρτζετάκη

Παραδοσιακά οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας είναι από τα πρόσωπα εκείνα που δεν μιλούν και δεν τοποθετούνται δημοσίως. Αυτό ίσχυσε τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν αξιωματικά.
***
Ενας από τους πρώην Προέδρους όμως μαθαίνω ότι δεν άντεξε άλλο τη σιωπή. Ετσι, πληροφορούμαι ότι ο κ. Χρ. Σαρτζετάκης έχει συγγράψει ένα πόνημα 1.600 (!) σελίδων, σε άπταιστη καθαρεύουσα, για την υπόθεση Λαμπράκη, τα παρασκήνιά της, τον δικό του ρόλο αλλά και την πολιτική ατμόσφαιρα της περιόδου ως το 1965.
***
Παρά ταύτα, το σχέδιο έκδοσης του έργου έχει κολλήσει. Γιατί; Επειδή ο πρώην Πρόεδρος επιθυμεί η έκδοση να είναι πολυτελής και δερματόδετη, παρά τις έντονες επιφυλάξεις των εκδοτών που έχει προσεγγίσει, οι οποίοι του εξηγούν ότι μια τέτοια έκδοση, όσο κι αν προκαλεί το ενδιαφέρον, είναι δραματικά ζημιογόνος (από οικονομικής απόψεως).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ