ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ, δηλαδή ο χώρος αθλητικής άσκησης («γυμναστηρίοις τέρπονται και πολλά διδάσκονται»), ήταν ένα από τα πλέον ουσιώδη συστατικά της αρχαιοελληνικής κοινωνίας. Η μέριμνα για τη σωματική άσκηση των νέων ήταν ισότιμη με εκείνη για το πνεύμα και γι’ αυτόν τον λόγο η λειτουργία εκείνων των χώρων είχε συγκεκριμένους και αυστηρούς κανονισμούς. Με την ευκαιρία των δρωμένων στην Αμφίπολη ο τέως αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του Αθλητισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΤΕΦΑΑ) Σωτήρης Γιάτσης έστειλε στη στήλη ένα εκτενές και τεκμηριωμένο κείμενο για τους κανονισμούς λειτουργίας των γυμναστηρίων στη Βέροια και στην Αμφίπολη, οι οποίοι ναι μεν δεν είναι πανομοιότυποι, αλλά κοινός ο παρονομαστής: αθλητική παιδεία και κοινωνική φροντίδα για τους νέους.
***
ΣΤΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΑΚΟ νόμο – κανονισμό λειτουργίας του γυμναστηρίου στη Βέροια που έχει χαραχθεί σε μαρμάρινη πλάκα το 168 π.Χ. (βρίσκεται στο εκεί Μουσείο) το «γυμνάσιον» κατελάμβανε περίοπτη θέση της ιστορικότατης πόλης και στην πλάκα καταγράφονταν όλα τα σχετικά με τον καίριο ρόλο του γυμνασιάρχου, την προστασία των ασκουμένων από κάθε κίνδυνο (παιδεραστία π.χ.), τις διάφορες απαγορεύσεις, το πλαίσιο των ασκήσεων, ακόμη και την επιβολή προστίμων, τις αθλητικές εκδηλώσεις και τη λαμπαδηδρομία των Ερμαίων (αφιέρωμα στον Ερμή) κ.ά.
***
ΣΠΟΥΔΑΙΟ εύρημα συναντάται και στην Αμφίπολη. Είναι ο εφηβαρχικός νόμος του γυμνασίου της, σε στήλη που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ. Η στήλη βρέθηκε στο γυμναστήριο του σπουδαίου αυτού μακεδονικού κέντρου και καλύπτει την αθλητική αγωγή των νέων. Στον ίδιο χώρο ανακαλύφθηκαν η παλαίστρα, ο «ξυστός δρόμος» – διάδρομος δρομέων κ.ά. (Αλλος γυμνασιαρχικός νόμος χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ., επί Φιλίππου Ε’). Οι δύο κανονισμοί αναφέρονται στην εύρυθμη και ανταποκρινόμενη στα ήθη της εποχής λειτουργία των γυμναστηρίων. Ο νόμος της Αμφίπολης όμως αφορά τους εφήβους με εγχάρακτα αθλητικά σύμβολα, ενώ ο νόμος της Βέροιας αφορά όλες τις ηλικίες, καταλήγει ο κ. Γιάτσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ