Για πολλά χρόνια συμμετέχω ενεργά στην προσπάθεια θέσπισης ενός ενιαίου πλαισίου το οποίο θα ρυθμίζει οριζοντίως και με αποτελεσματικό τρόπο το καθεστώς λειτουργίας, χρηματοδότησης και ελέγχου των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που το πλαίσιο λειτουργίας παραμένει ασαφές και αποσπασματικό.
Για τον λόγο αυτόν δέχτηκα με μεγάλη χαρά, τον περασμένο Απρίλη, να συμμετέχω στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να θεσπιστούν ενιαία κριτήρια οργάνωσης, λειτουργίας, διαφάνειας, ελέγχου και χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Σήμερα, ύστερα από έξι μήνες εργασίας και πολλών διαβουλεύσεων με όλα τα μέλη της επιτροπής, και ιδιαίτερα με τον Γενικό Γραμματέα κ. Α. Συρίγο, ο οποίος είχε και τον ευρύτερο συντονισμό, είμαι ικανοποιημένος που το προτεινόμενο σχέδιο νόμου βρίσκεται πλέον στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, στο οποίο και θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014.
Το σχέδιο νόμου δεν υποχρεώνει καμία ΜΚΟ ή άλλη οργάνωση να έχει έξοδα τροποποίησης για να ενταχθεί στο μητρώο αλλά το επιβάλλει μόνο σε εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιζητούν κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε να αποφύγουμε τα σκάνδαλα του παρελθόντος και ευελπιστούμε ότι και η ιδιωτική χρηματοδότηση θα απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε οργανώσεις που θα υπάγονται στο νέο κανονιστικό πλαίσιο. Ενώ η χώρα μας βελτιώνει τα δημοσιοοικονομικά της στοιχεία, η κρίση στον τρίτο τομέα πιστεύεται ότι θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια ακόμα και σε συνδυασμό με φαινόμενα όπως δύο αυτοκτονίες την ημέρα, έντονος ρατσισμός και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και μείωση μέχρι και 60% των κοινωνικών κρατικών δαπανών, όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι ενισχυμένες ΚΟΠ αποτελούν τη μόνη και εξαιρετικά χρήσιμη και βιώσιμη λύση για την κοινωνική και οικονομική συνοχή των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων ώστε να επιβιώσουν.
Ο κ. Επ. Φαρμάκης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων φιλανθρωπίας elpis.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ