Με μειωμένη τιμή θα αγοράσουν εφέτοςτο πετρέλαιο θέρμανσης οι καταναλωτές.Προηγήθηκαν τρεις δύσκολοι χειμώνες όπου πολλά νοικοκυριά στερήθηκαν το αγαθό της θέρμανσης αλλά και το κράτος έχασε πολύτιμα έσοδα καθώς η κατανάλωση έπεσε κατακόρυφα.
Από τη μία η εμμονή της τρόικας για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να περιοριστεί το λαθρεμπόριο που εκτιμάται στα 450-500 εκατ. ευρώ ετησίως, από την άλλη η αδυναμία πάταξης του φαινομένου, οδήγησαν την κυβέρνηση το 2011 στην απόφαση της εξίσωσηςτων συντελεστών φορολόγησης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και στην… ψυχρολουσία των καταναλωτών.
Στην πράξη το μέτρο λειτούργησε από την άποψη του περιορισμού του λαθρεμπορίου όπως αναφέρει σε μελέτη του το ΙΟΒΕ «καθώς επέστρεψαν στο πετρέλαιο κίνησης καταναλώσεις που τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν με λαθραίο πετρέλαιο θέρμανσης».
Ομως η αύξηση των τιμών έστρεψετους καταναλωτές σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης και συρρικνώθηκε η κατανάλωσηκαι τα κρατικά έσοδα. Οσον αφορά το επίδομα θέρμανσης ουσιαστικά δεν ανακούφισε καθώς η διαδικασία χορήγησής του ξεκίνησε με καθυστέρηση και ήταν αρκετά πολύπλοκη.
Τα νοικοκυριά στράφηκαν στα καυσόξυλα και ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2013 πραγματοποιούνταν σύσκεψη τριών υπουργών για την αιθαλομίχλη που έβγαζαν τα τζάκια. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και οι πρώην –πλέον –υπουργοί Οικονομικών και Υγείας Γιάννης Στουρνάρας και Αδωνις Γεωργιάδης αναζητούσαν λύση για τη ρύπανση αλλά δεν συζητούσαν για μείωση του φόρου καθώς όπως είχε πει τότε ο κ. Στουρνάρας «το μέτρο κρίνεται πετυχημένο και η κυβέρνηση το πιστώνεται»…

Εφέτος, για διάφορους λόγους, η κυβέρνηση έκρινε «οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη την εξίσωση του φόρου» και έπαψε πλέον «να πιστώνεται το πετυχημένο μέτρο». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε τροπολογία για τη μείωση του φόρου κατά 30% και όπως είπε, «η συμβολή του μέτρου στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ήταν περιορισμένη, ενώ δεν οδήγησε σε αύξηση των εσόδων. Αντίθετα, επέφερε απώλεια εσόδων και επιβάρυνση των εισοδηματικά χαμηλότερων στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος».
Και τώρα δεν θα δράσουν πάλι οι λαθρέμποροι; «Οχι» λένε οι αρμόδιοι, «καθώς η διαφορά 10-12 λεπτών το λίτρο δεν αποτελεί κίνητρο για τους λαθρεμπόρους, καθώς αυτή ισούται με το κόστος επεξεργασίας και παράνομης διάθεσης του πετρελαίου»!
Δηλαδή όπως αποδείχθηκε η εξίσωση του φόρου ήταν μια πρόχειρη απόφαση και όλοι βγήκαν χαμένοι. Ενα τμήμα των πολιτών είχε υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου, η τρόικα απέδειξε ότι είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας, το κράτος έπεσε έξω στις προβλέψεις του και περιβαλλοντικά υπήρξε σημαντική επιβάρυνση η οποία, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, «είναι πιθανό να επιφέρει πρόσθετο κόστος στο σύστημα Υγείας»
Αναμφισβήτητα πλέον οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης εφέτος θα αυξηθούν. Οι αριθμοί όμως είναι αριθμοί και οι πολίτες ας μη βιαστούν να χαρούν και να παραγγείλουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν, γιατί ίσως σύντομα –αν τα νούμερα δεν βγαίνουν –κληθούν να πληρώσουν το κόστος, δηλαδή τις απώλειες των κρατικών ταμείων από τη μείωση του ΕΦΚ.
Και τότε θα έλθει νέα ψυχρολουσία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ