Οταν στις 2 Οκτωβρίου, στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι απέφυγε να αποκαλύψει πόσα ομόλογα θα αγοράσει η Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί η ύφεση στην ευρωζώνη, το κλίμα στις αγορές άρχισε να χαλάει. Γινόταν πλέον σαφές ότι ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δεν μπορούσε να εφαρμόσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης στον βαθμό που απαιτείται για να πάρει και πάλι μπροστά η οικονομία της ευρωζώνης. Το Βερολίνο είχε ακυρώσει τα σχέδιά του.
Μετά δε και τα τελευταία, απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη, όλοι πλέον ανησυχούν για ένα double dip, δηλαδή ότι η ευρωζώνη θα επιστρέψει στην ύφεση. Μάλιστα, με τα μαύρα σύννεφα να μαζεύονται πάνω από την Ιταλία, οι επενδυτές φεύγουν τρέχοντας από τη Γηραιά Ηπειρο.
Σ’ αυτό το σκηνικό εμείς καταφέραμε το ακατόρθωτο. Ενώ έχουμε τα λιγότερα δημοσιονομικά προβλήματα και τις χαμηλότερες δανειακές ανάγκες όχι μόνο σε σχέση με χώρες της περιφέρειας, αλλά ακόμα και με οικονομίες όπως η Γαλλία, βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 400 μονάδες βάσης, όταν της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας κατέγραψαν άνοδο της τάξεως των 5-15 μονάδων. Και μπορεί τεχνικά η διαφορά αυτή να οφείλεται στη ρηχή ελληνική αγορά ομολόγων –όπου λίγες κινήσεις προκαλούν θεαματικές αλλαγές στις τιμές -, όμως αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι η Ελλάδα είναι και πάλι το πρόβλημα.
Αντί λοιπόν στη νέα ευρωπαϊκή κρίση να κρυφτούμε πίσω από τα προβλήματα των άλλων και να πούμε ότι δεν θέλουμε λεφτά γιατί έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια, τα οποία διαπραγματευόμαστε να μειωθούν κι άλλο, λέμε ότι δεν θέλουμε τα λεφτά του ΔΝΤ, θα τα βρούμε από τις αγορές και αν δεν τα βρούμε θα πάμε πίσω στην ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Δηλαδή, τη στιγμή που σήκωσε αέρα, εμείς αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε το ασφαλές αγκυροβόλι και να αρμενίσουμε στις φουρτουνιασμένες αγορές!
Και αυτό επειδή ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να εξισορροπήσει τις δημοσκοπικές απώλειες που έχει εξαιτίας της αντιμνημονιακής ρητορικής και των ανεδαφικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, να παρουσιάσει οδικούς χάρτες για έξοδο από το Μνημόνιο. Δηλαδή, επειδή κάποιοι στην Αθήνα για καθαρά πολιτικούς λόγους αποφάσισαν να βγουν από το Μνημόνιο, η κοινή γνώμη και τα Κοινοβούλια σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και σε χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα και δίνουν μάχη να αντισταθούν στις πιέσεις του Βερολίνου για μείωση δαπανών θα πρέπει να ψηφίσουν για να δώσουν λεφτά στην Ελλάδα! Είναι πολλοί που το πιστεύουν αυτό;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ