Από κανέναν δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στο περιθώριο της απογοητευτικής, κατά τα άλλα, εφετινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ανάμεσα στις δεκάδες εκδηλώσεις, «άνθρωποι των αγορών» επέλεξαν να συναντηθούν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης του ευρωπαϊκού Νότου.
Ηταν δε απογοητευτική η Σύνοδος στον βαθμό που σηματοδότησε (έστω χρονικά) την έναρξη του νέου επεισοδίου στην κρίση εμπιστοσύνη που δεν μπορεί να ξεπεράσει η ευρωζώνη. Αντίθετα, την ώρα που όλοι προβλέπουν ότι η ύφεση είναι πιο κοντά, ότι η γερμανική συνταγή της απανταχού λιτότητας εξακολουθεί να κυριαρχεί, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα όχι μόνο για τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά για όλους.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η Bank of America Merrill Lynch προτίμησε να προσκαλέσει στην Ουάσιγκτον τον Nacho Alvarez του ισπανικού κόμματος Podemos που κατέβηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του Μαΐου και συγκέντρωσε 8%, τον έλληνα βουλευτή Γιώργο Σταθάκη, εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Antonio Martino, εκπρόσωπο του Forza Italia που επέλεξε τον ρόλο της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» στην κυβέρνηση Ρέντσι.
Ασφαλώς τα στελέχη της ΒoFA ML ήθελαν να τους γνωρίσουν και να ακούσουν τις απόψεις τους για την κρίση του χρέους, τις θέσεις τους για την ανάκαμψη της ευρωοικονομίας και να τους φέρουν πιο κοντά στους παρευρισκόμενους τεχνοκράτες της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Οι απόψεις που ακούστηκαν ήταν πολλές, σε άλλους άρεσαν και πολλούς θορύβησαν, αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι χώρες του Νότου μπορούν να πιέσουν και να διεκδικήσουν κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την ύφεση.
Στο εύλογο ερώτημα τι σχέση μπορεί να έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αριστεροί του Podemos με το Forza Italia η απάντηση είναι καμία. Αλλά αυτά είναι τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία στις χώρες τους.
Ενδιαφέρον μάλιστα έχει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πλέον διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους –μέσα και έξω –ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει μονομερής διαγραφή του χρέους» και αποδέχεται ως «κομβικό» τον ρόλο του ESM στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνσή του και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, θέσεις που χαροποίησαν τους Ευρωπαίους.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, όλα αυτά έχουν τη σημασία τους στη νέα ταραγμένη περίοδο στην οποία εισήλθε η χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ