Μήπως τελικά δεν θα ‘ναι και τόσο δύσκολο να βρεθούν από τη σημερινή Βουλή 180 βουλευτές- 25 επιπλέον από την κυβερνητική πλειοψηφία- για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ;


Οι ακραίες δηλώσεις Σκουρλέτη για κουμπαράδες και χρηματισμούς βουλευτών το μόνο που δείχνει είναι την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ μήπως τελικά -αν και προηγείται στις δημοσκοπήσεις – δεν καταφέρει να προκαλέσει βουλευτικές εκλογές με αφορμή την αλλαγή Προέδρου.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «δεμένους» τους 121 βουλευτές που θα μπλόκαραν την εκλογή Προέδρου είναι φανερό ότι δεν θα αναλωνόταν σε πολιτικές μικρότητες για δωροδοκίες, «εφιάλτες» και αποστασίες τύπου 65 . Κυρίως γιατί γνωρίζει ότι τέτοιου είδους ,μακροβούτια στο βούρκο απομακρύνουν τους σκεπτόμενους και κεντρώους ψηφοφόρους που επιθυμεί με κάθε τρόπο να προσελκύσει ο κ. Τσίπρας .

Τα 121 «όχι» στον Πρόεδρο δεν έχουν ακόμη βρεθεί ,για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει σήμερα- τρεισήμισι μήνες πριν από την εκλογή – την ψήφο 46 βουλευτών – των 24 ανεξάρτητων και των 22 της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Οι 9 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ,παραδείγματος χάριν , δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πειθαρχήσουν στη «γραμμή Κουβέλη» κατά της εκλογής Προέδρου- αφού τον θεωρούν υπεύθυνο για την εκλογική κατάρρευση του κόμματος και δεν τον ήθελαν καν για αρχηγό του κόμματος γιατί να δεσμευτούν ότι θα τον ακολουθήσουν ;


Αλλά και οι 11 εναπομείναντες βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να μπει το κόμμα στη Βουλή -τώρα εμφανίζεται οριακό στις δημοσκοπήσεις- είναι μηδαμινή ιδιαίτερα μετά από μία πολωτική σκληρή προεκλογική περίοδο των δυο μεγάλων κομμάτων

Συμπέρασμα: οι περισσότεροι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους παραμονές των εκλογών του Προέδρου αναλόγως με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις αλλά και το πρόσωπο του υποψηφίου.Και ο κ. Σκουρλέτης προσπαθεί να τους φοβίζει πετώντας τους λάσπη.

Ωστόσο οι οικονομικές εξελίξεις δεν φαίνονται ρόδινες. Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι στο κατώφλι της ύφεσης ενώ Γαλλία και Ιταλία συγκρούονται με την Γερμανία για τους δημοσιονομικούς στόχους .Η κατάσταση οδηγεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να γκρεμίζονται και οι διεθνείς οίκοι υποβαθμίζουν τη μια χώρα μετά την άλλη -ακόμη και η πανίσχυρη κάποτε Φινλανδία έχασε το τριπλό Α στα ομόλογά της.

Υπό αυτές τις συνθήκες το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο θα βρει πολύ μεγάλες δυσκολίες – ενδεικτικό είναι ότι τα ελληνικά spreads ξεπέρασαν το απαγορευτικό 7 % λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι σκοπεύει να αποδεσμευτεί από το ΔΝΤ ενώ το χρηματιστήριο Αθηνών είχε ζημιές 6 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε 48 ώρες ενισχύοντας την αβεβαιότητα και ανασφάλεια στη χώρα.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι η επιστροφή στην «κανονικότητα» που σχεδίαζαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για να κερδίσουν την κοινή γνώμη φαίνεται να ενίσχυε τον ΣΥΡΙΖΑ -οι πολίτες σκέφτονταν να εμπιστευτούν εκ του ασφαλούς τον κ.Τσίπρα .Αντίθετα ο φόβος και η ανασφάλεια για το μέλλον που πάλι έρχονται στο προσκήνιο με την ενδεχόμενη προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές είναι πιθανότερο να βοηθήσουν την κυβέρνηση αντί να την βυθίσουν.

Είπαμε ,οι 180 μπορεί να μην είναι τελικά και τόσο δύσκολο να βρεθούν…