Τελικά θα μας σώσει ένας Κλούνεϊ –για την ακρίβεια μια Κλούνεϊ; Θα μας φέρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα; Η απάντηση που προκύπτει μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ με τα υπόλοιπα στελέχη του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers και τον υπουργό Πολιτισμού είναι μονολεκτική: άγνωστον. Προς το παρόν εφευρέθη ένας άλλος όρος, η «επανένωση» αντί για «επιστροφή» των Γλυπτών. Το ερώτημα είναι: από τη στιγμή που η UNESCO έχει μπει στο παιχνίδι, ποια θα είναι η συνεργασία του λονδρέζικου δικηγορικού γραφείου με την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως πόσο θα κοστίσουν οι νομικές προτάσεις που αναμένεται να υποβάλει στις αρχές του 2015; Οσο για το σκηνικό που επικράτησε με όλον αυτό τον πανικό γύρω από το πρόσωπο της κυρίας Κλούνεϊ, μάλλον Eurovision θύμισε παρά μία σοβαρή διαδικασία διεκδίκησης ιστορικών αρχαιολογικών κειμηλίων της ελληνικής κληρονομιάς.
Σαμαράς: Δεν πετώ στα σύννεφα

Ισως να πέρασε απαρατήρητο, αλλά η συνάντηση του Ν. Κακλαμάνη με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά (που είχε ως αποτέλεσμα την επάνοδο του Νικήτα στη ΝΔ) είχε αρκετό ενδιαφέρον. Και τούτο γιατί ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε ορισμένα πραγματάκια από τον Πρωθυπουργό, άλλα έγιναν, άλλα πρόκειται να γίνουν. Του είπε για παράδειγμα να αυξήσει τις δόσεις των οφειλών προς το Δημόσιο, του ζήτησε να υπάρξει ένα είδος κουρέματος του χρέους των μικρομεσαίων, του είπε ότι θα πρέπει να καταργήσει την προσωποκράτηση για χρέη και εκεί ο κ. Σαμαράς αντέδρασε: «Αυτή δεν την είχα εγώ καταργήσει;». Ο κ. Κακλαμάνης του υπενθύμισε πως όντως αυτός την είχε καταργήσει όταν ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Τζ. Τζαννετάκη. Και ποιος την επανέφερε; ρώτησε ο Πρωθυπουργός. «Ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Παπακωνσταντίνου, δεν το θυμάστε;» είπε, πάντοτε ετοιμόλογος, ο πρώην δήμαρχος και πρώην υπουργός.


Συγκρατημένα αισιόδοξος

Από τη συνάντηση Σαμαρά και Κακλαμάνη βγήκαν και ορισμένες άλλες ειδήσεις. Πρώτον, ο κ. Κακλαμάνης δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων: «Είμαι 68 χρόνων και σε πέντε χρόνια που διαρκεί η θητεία των δημάρχων θα γίνω 73, δεν γίνεται» είπε. Και, δεύτερον, όταν ρώτησε τον Πρωθυπουργό αν βγαίνουν οι 180 βουλευτές ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς του είπε: «Κοίταξε, δεν πετάω στα σύννεφα. Αν καταφέρουμε όλοι μαζί να αντιστρέψουμε το κλίμα, όλα είναι ανοικτά. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».


Η πρεσβευτής από τον Παναμά

Αντιπαρέρχομαι όλες αυτές τις κακίες του τύπου ότι ορισμένοι διοικητές οργανισμών, ΔΕΚΟ, ΣΔΟΕ και αλλού είναι από την Καλαμάτα και πήραν αυτή τη θέση δήθεν επειδή προέρχονται από την εκλογική περιφέρεια του Πρωθυπουργού, για να σας αποκαλύψω ότι η νέα πρεσβευτής του Παναμά (αυτή που έδωσε τα διαπιστευτήριά της προχθές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) κατάγεται και αυτή από την… Καλαμάτα. Και συγκεκριμένα από το Δώριο Μεσσηνίας. Ονομάζεται Χριστίνα Ντε Ραπανίκας και είναι δεύτερη γενιά μεταναστών. Μόνο που η νέα πρεσβευτής είναι 100% ντόμπρα Ελληνίδα, ομιλεί τέλεια τα ελληνικά (και όχι σε στυλ Greek-English), προέρχεται από πολυμελή οικογένεια (αριθμεί… δέκα μέλη), γνωρίζει άριστα την ελληνική ιστορία και στον Παναμά ήταν μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της αλυσίδας καφετεριών με την ονομασία «NICO’s».


Μεταναστεύει η Μαριέττα

Πλήρως απογοητευμένη από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα δηλώνει η πρώην υπουργός και πρώην ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου. Ηταν την Τετάρτη στη Βουλή και έλεγε στον Ν. Κακλαμάνη ότι σκοπεύει να μεταναστεύσει, να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω της γιατί «δεν πάει άλλο» και γιατί «τι να κάνω εδώ μέσα;». Οταν ρωτήθηκε πού σκοπεύει να εγκατασταθεί εγκαταλείποντας στην Ελλάδα, φάνηκε να είχε μελετήσει την κατάσταση: «Συμφωνήσαμε με κάποιος συμφοιτητές μου να πάμε να εγκατασταθούμε στην πόλη Menton, στη Νότια Γαλλία, στα σύνορα Γαλλίας- Ιταλίας, για να έχουμε την κοινωνική ασφάλιση των Γάλλων και την κουζίνα των Ιταλών…».


Γιατί δεν βλέπει Τσίπρα ο Σταύρος

Με πρωτοβουλία του Στ. Θεοδωράκη ακυρώθηκε η συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Ρώτησα τον κ. Θεοδωράκη γιατί ακύρωσε τη συνάντηση και ιδού τι μου απάντησε: «Δεν έχω κοινή ατζέντα Τσίπρα – Καμμένου. Αρνούμαι να έχω τέτοια ατζέντα. Ο Τσίπρας ήθελε συνάντηση για να δείξει ότι οι τρεις μιλούν για τη χώρα. Δεν έχω τέτοια ατζέντα» είπε και δεν θέλησε να το σχολιάσει άλλο.


Νέος γενικός γραμματέας

Αμέσως πληρώθηκε η θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά την παραίτηση του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος σκοπεύει να πολιτευθεί κατά πάσα πιθανότητα στην Πάτρα. Νέος γενικός γραμματέας αναλαμβάνει (με απόφαση του Πρωθυπουργού) ο ποινικολόγος και πρώην υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Αχαΐα Αγγελος Τσικρής. Να σημειώσω πάντως ότι ο κ. Σκανδάμης είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή από την κυβέρνηση ΠαΣοΚ.

Μπουτάρης: Η Αλαμουντίν είναι ο… τύπος μου

Πρώτα απ΄όλα να ξεκαθαρίσω ότι αναβάθμισαν τα δώρα που πρόσφερε ο πρωθυπουργός στην Αμάλ Αλαμουντίν: Πέραν της σύνθεσης με την «Απούσα Αδελφή», ο κ. Σαμαράς δώρισε στη Λιβανοβρετανίδα δικηγόρο και ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, ήτοι ελιές, λάδι, μέλι κτλ. Εν συνεχεία σας μεταφέρω την αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρη για την Αλαμουντίν: «Είναι πολύ όμορφη, δεν την γνώρισα από κοντά, αλλά από τις φωτογραφίες τη βρίσκω πολύ ωραία γυναίκα. Είναι ο τύπος της γυναίκας που μου αρέσει Ο τύπος μου. Αλλωστε ο Κλούνεϊ δεν θα έπαιρνε και καμιά… μαϊμού»! Ο κ. Μπουτάρης πάντως ενδιαφέρθηκε πολύ για τα αποτελέσματα της επίσκεψης της κυρίας Αλαμουντίν- Κλούνεϊ στην Αθήνα..

HeliosPlus