Το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν είναι το καλύτερο. Η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει, η καχυποψία για την εξέλιξη μεγάλων οικονομιών περισσεύει και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επιτείνουν την ατμόσφαιρα αστάθειας στις χρηματαγορές.

Ήδη τις περασμένες ημέρες οι αμερικανικές αγορές κατέγραψαν την ανησυχία τους για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως προβληματίζονται εντόνως από τη γαλλική αδυναμία, την ιταλική καχεξία και τη γερμανική οπισθοχώρηση.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση επιστρέφει στη Γηραιά Ήπειρο, η ύφεση παραμονεύει και συνδυαζόμενη με τις διεθνείς απειλές και τον Έμπολα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το παγκόσμιο εμπόριο, επηρεάζοντας οικονομικά ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν είναι αδιάφορο το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών υποχωρούν επηρεαζόμενες απ’ αυτές ακριβώς τις προοπτικές.
Σ΄αυτό το δυσμενές διεθνές περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση είχε την έμπνευση να θέσει ζήτημα πρώιμης εξόδου από το μνημόνιο και απαλλαγής από την τρόικα και ιδιαιτέρως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Με αποτέλεσμα σχεδόν αυτόματα να εγερθούν αμφισβητήσεις. Η προοπτική πρόωρης αποχώρησης των επιτηρητών της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε το έλλειμμα αξιοπιστίας που συνεχίζει να καταδιώκει τη χώρα μας, το οποίο τιμολογήθηκε αμέσως ανεβάζοντας τα spread των ελληνικών ομολόγων και ανεβάζοντας τις αποδόσεις σε απαγορευτικά επίπεδα.
Με το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων στο 7% οι αγορές ουσιαστικά έχουν κλείσει για την Ελλάδα.
Αν διατηρηθεί το κλίμα αβεβαιότητας το πιθανότερο που θα συμβεί είναι να ανέβουν κι άλλο,θέτοντας υπό αίρεση το σχέδιο εξόδου από το καθεστώς του οικονομικού ελέγχου και το επακόλουθο σχέδιο εξόδου στις αγορές.

Στο οποίο, όπως όλοι γνωρίζουμε, στήριζε την φιλοδοξία της κυβέρνησης για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και αποφυγή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο κ. Σαμαράς υπολόγιζε προφανώς σε άλλες συνθήκες στις διεθνείς αγορές. Τώρα κινδυνεύει να ακυρώσουν οι αγορές το πολιτικό σχέδιο του και να γίνει θύμα των προσδοκιών που έτρεφε.
Είναι ίσως το χειρότερο σενάριο όχι μόνο για εκείνον, αλλά και για τη χώρα ολόκληρη.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα και αν εξελιχθούν αναλόγως τότε είναι απόλυτος ανάγκη να υπάρξουν εγκαίρως αναθεωρήσεις.
Γιατί αλλιώς το ατύχημα, πολιτικό αυτή τη φορά, παραμονεύει πραγματικά και είναι ικανό να τινάξει τα πάντα στον αέρα.