Το κλίμα ακραίας πόλωσης, που φαίνεται ότι εγκαθίσταται πλέον μόνιμα στην πολιτική ζωή , δεν δηλητηριάζει μόνο την ατμόσφαιρα ενόψει της προεδρικής εκλογής, αλλά αποσταθεροποιεί παράλληλα και τις προοπτικές της οικονομίας. Η αντικειμενική πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η επικείμενη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, επιτείνεται και διογκώνεται από την εκτός ορίων και λογικής πολιτική αντιπαράθεση.
Τα αποτελέσματα άρχισαν ήδη να διαφαίνονται από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, αλλά και την διόγκωση των σπρεντς των ελληνικών ομολόγων. Οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, η αναγνώριση και από τους δανειστές μας, αλλά και από διεθνείς οικονομικούς παρατηρητές της προόδου που έχουμε σημειώσει, εξαερώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες, λόγω του κλίματος πολιτικής ανασφάλειας που επικρατεί. Καταφέραμε για μια ακόμα φορά, να υπονομεύσουμε το συλλογικό μας μέλλον, επενδύοντας σε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.
Την ώρα που η συζήτηση και η αντιπαράθεση στην Ευρώπη, περιστρέφεται γύρω από τα προβλήματα άλλων οικονομιών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, την ώρα που είχαμε καταφέρει να βγούμε από το κάδρο των επικρίσεων και της μιζέριας, κινδυνεύουμε να παγιδευτούμε ξανά στον κύκλο της γενικότερης αβεβαιότητας. Οι ξένοι επενδυτές, για τους δικούς τους κερδοσκοπικούς ίσως λόγους, μας βγάζουν εκτός των επενδυτικών τους οριζόντων, ενώ οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, όπως φάνηκε και στο Eurogroup αναβάλλουν ή βάζουν πρόσθετες προϋποθέσεις, για να εκπληρώσουν τη δέσμευση τους για ρύθμιση του χρέους.
Ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία αντέχουν όμως αυτή την παρατεταμένη αβεβαιότητα, αυτό το κλίμα πολιτικής έντασης για τους επόμενους 4 μήνες, μέχρι δηλαδή να ξεκαθαριστεί το θέμα της προεδρικής εκλογής. Όσο είναι καιρός ακόμα, είναι προς όφελος όλων να επικρατήσουν, αν υπάρχουν,οι φωνές της λογικής και της υπευθυνότητας. Γιατί κανείς δεν θα βγει κερδισμένος στο τέλος, αν ο μόχθος και οι θυσίες των ελλήνων πολιτών, εγκλωβιστούν και πάλι είτε στις διαμάχες για την ευρωπαϊκή ηγεμονία, είτε στα παιγνίδια των διεθνών αγορών.