O Iατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι υπέρ του εξορθολογισμού των δαπανών και του ελέγχου συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων με κριτήρια όμως αμιγώς επιστημονικά.
Ωστόσο οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας είναι σε τελείως αντίθετη γραμμή με τις απόψεις του ιατρικού κόσμου και αποτελούν μια πρωτοφανή επιβολή περιορισμού της επιστημονικής πράξης και δεοντολογίας.
Με τις αποφάσεις αυτές οι γιατροί περιορίζονται στην αναγραφή εξετάσεων και φαρμάκων με αμιγώς λογιστικά κριτήρια αριθμητικών ορίων που είναι εις βάρος του ασθενούς αλλά και του συστήματος υγείας.
Για τον λόγο αυτόν προσφύγαμε στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο μας δικαίωσε και αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κατώτερο όριο αναγραφής γενοσήμων φαρμάκων. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του μέτρου που αφορά τον μέσο όρο αναγραφής φαρμάκων ανά ειδικότητα, το οποίο αποτελεί ένα απαράδεκτο και αυταρχικό μέτρο περιορισμού της συνταγογράφησης χωρίς καμία επιστημονική βάση.
Σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες, ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση με όσα παρεδόθησαν από τις επαγγελματικές ενώσεις και τις επιστημονικές εταιρείες. Αποτελούν κακή μετάφραση οδηγιών από αμερικανικές εταιρείες, δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και δεν προσεγγίζουν καν τις κατευθυντήριες οδηγίες των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Τα αριθμητικά όρια αναγραφής εξετάσεων ανά ειδικότητα που έχουν ορισθεί, αποτελούν ένα ακόμα αντιεπιστημονικό μέτρο που οδηγεί στη μετακύλιση του κόστους στον ασθενή καθώς ο γιατρός δεν μπορεί να γράψει τις απαραίτητες εξετάσεις και ο ασθενής εξαναγκάζεται να τις πληρώσει ιδιωτικά.
Με όλα αυτά τα πρωτοφανή και απαράδεκτα μέτρα ο γιατρός δεν μπορεί να εξασκήσει το λειτούργημά του, με αποτέλεσμα όχι μόνο να διακυβεύεται η δημόσια υγεία αλλά και να επιβαρύνεται το σύστημα υγείας καθώς με την κακή άσκηση της ιατρικής οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της νοσηρότητας.
Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη την επιβολή του ληστρικού rebate και clawback που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τον ιατρικό κόσμο και ουσιαστικά εξαναγκάζει γιατρούς και εργαστήρια να δουλεύουν δωρεάν χωρίς ούτε καν ένα ευχαριστώ από την πολιτεία.
Ζητούμε να συσταθεί επιτέλους από τον ΕΟΠΥΥ ένας αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος σε συνδυασμό με σωστές κατευθυντήριες οδηγίες θα οδηγήσει σε έλεγχο των εκδιδομένων εντολών τέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων, οι οποίες και θα εκτελούνται και θα πληρώνονται.
Ο ΙΣΑ αγωνίζεται για την επαγγελματική επιβίωση όλων των γιατρών, δίνει μάχη για τους νέους γιατρούς που εξαναγκάζονται να πάνε στο εξωτερικό για να επιβιώσουν, αλλά και για το συμφέρον του ασθενούς και της δημόσιας υγείας.
Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ