από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Φορολογικές ανοησίες

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνει κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες θα είναι συγκρατημένες, διότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας εξακολουθεί να είναι δύσκολη ως κρίσιμη. Οποιοδήποτε στραβοπάτημα θα οδηγήσει την Ελλάδα σε δυσάρεστο πισωγύρισμα.

Εν πάση περιπτώσει, οι όποιες ελαφρύνσεις προστεθούν αποτελούν ένα πρώτο θαύμα για να υπάρξει κάποια μικρή ελάφρυνση από τα δυσβάστακτα φορολογικά λάθη της τελευταίας τετραετίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενες. Ωστόσο το ζήτημα δεν είναι μόνο οι κάποιες φορο-ελαφρύνσεις που ενδέχεται να δοθούν έπειτα από τέσσερα χρόνια φορολογικής λεηλασίας. Μείζον πρόβλημα για εμάς αποτελεί το γεγονός ότι στους φορολογικούς νόμους που κατά συρροήν ψηφίστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια με σκοπό την οικονομική αφαίμαξη πολιτών και επιχειρήσεων περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες θεωρούνται απαράδεκτα ανόητες και οι οποίες θα πρέπει να αποσυρθούν ή να διορθωθούν. Ας δούμε μια πρώτη περίπτωση.

Με τη διάταξη του άρθρου 16 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) έχει δοθεί στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους μια μείωση του φόρου που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα με το ποσό των 2.100 ευρώ εφόσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 21.000 ευρώ. Οταν το εισόδημα υπερβαίνει το ποσό αυτό, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος. Οταν το εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 42.000 ευρώ δεν χορηγείται καμία μείωση του φόρου.

Για να έχουν όμως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι την πιο πάνω μείωση του φόρου θα πρέπει, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 72 του πιο πάνω νόμου, να προσκομίσουν αποδείξεις δαπανών σε ποσοστό 10% του φορολογητέου εισοδήματος και μέχρι ποσού 10.500 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά του απαιτούμενου ποσού των αποδείξεων και του προσκομισθέντος ποσού, η οποία πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 22%.

Ετσι οι συνταξιούχοι εβδομήντα, ογδόντα και ενενήντα ετών, άνθρωποι ταλαίπωροι με πλήθος προβλημάτων, με μηδενική καταναλωτική δυνατότητα, έχουν υποχρέωση να συλλέξουν εφέτος αποδείξεις δαπανών ποσού ίσου με το 10% του εισοδήματός τους, διαφορετικά θα τιμωρηθούν. Ολοι οι άλλοι φορολογούμενοι, έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιομήχανοι και εφοπλιστές, κατηγορίες πολιτών που συνήθως καταναλώνουν, δεν έχουν αυτή την υποχρέωση. Πείτε μας αν αυτή η αντιμετώπιση δεν αποτελεί ακραία περίπτωση φορολογικής ανοησίας.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τι νόημα έχουν οι αποδείξεις; | 06/10/2014 11:46
  Δηλαδή πήρες τόση Σύνταξη πρέπει να τη καταναλώσεις οπωσδήποτε; Αποδείξεις έχουν μόνο το νόημα όταν τα ποσά μπορούν να εκπέσουν του φορολογητέου εισοδήματος. π.χ. για επισκευές απαραίτητες στη κατοικία μου, ή για αναγκαίες ιατρικές παρεμβάσεις ή ασφάλιστρα κ.λ.π.
  Αρίστος
  απάντηση30
   
   
  Οι αποδείξεις | 06/10/2014 10:58
  που δεν χρειάζονται θεώρηση γιατί υπάρχουν; Κάνει ο καθένας ότι θέλει εκεί, αν θέλει κόβει αν δεν θέλει δεν κόβει.
  βοήθειά μας
  απάντηση50
   
   
  Εσεις | 06/10/2014 10:56
  κε Σιωμόπουλε ένας τόσο έμπειρος φορομαχητής αυτό μόνο βρήκατε ως ανοησία στον κατακλυσμό φορολογικών διάταξεων; Υπάρχουν πολύ περισσότερες, και εν πάση περιπτώσει γιατί να μην μαζεύουν οι γέροι αποδείξεις; Νομίζω μάλιστα ότι είναι πιο συνεπείς από τους νέους από αυτήν την άποψη. Εγώ νομίζω ότι ο τεράστιος και ανεξέγκτος όγκος είναι το μέγα πρόβλημα. Ο Ευκλείδης λχ έχτισε όλη τη Γεωμετρία σε δέκα μόνο αξιώματα.
  ΕΦ
  απάντηση50
   
   
  αναγνωρίζονται ταβέρνες και μπαράκια΄. | 06/10/2014 10:00
  Και μάλιστα αποδείξεις δυσχερούς συλλογής στις οποίες δεν επιτρέπεται να συμπεριληφθούν λογαριασμοί κοινοχρήστων,θέρμανσης,ΟΤΕ,ΔΕΗ κλπ.Δεκτές απεριόριστα οι αποδείξεις από ταβέρνες και μπαράκια στα οποία οι συνταξιούχοι φορολογούμενοι δεν συχνάζουν ελλείψει περισσευούμενων χρημάτων και λόγω ηλικίας΄..Επιπλέον,οι ιατρικές και φαρμακευτικές αποδείξεις που τους αφορούν δεν εκπίπτουν πλέον στην ουσία λόγω αλλαγής-μείωσης των ποσοστών σε σχέση με το δηλούμενο εισόδημα και χρειάζεται και μεγάλος κόπος να τις καταχωρίσεις μία-μία στην ειδική ηλεκτρονική κατάσταση της ΓΓΠΣ χωρίς να υπάρχει τελικά καμμία απολύτως ουσιαστική ωφέλεια.Πρόκειται για ένα ακόμη τζάμπα μπελά΄.΄.
  γηγενής θεσσαλονικεύς
  απάντηση90