Χρειάστηκαν θυσίες τεσσάρων ετών, σκληρή λιτότητα που οδήγησε σε λουκέτο εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και στην ανεργία 1,5 εκατομμύριο Ελληνες για να καταφέρει η χώρα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και να ξαναβγεί στις διεθνείς αγορές πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010.
Και όμως, μόλις ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να διώξει πριν από την ώρα του το ΔΝΤ τα σπρεντ της ελληνικής οικονομίας άρχισαν και πάλι να ανεβαίνουν. Το επιτόκιο με το οποίο δανειζόταν η χώρα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 5,9% και χθες ξεπέρασε το 6,2%!
Τα πράγματα είναι απλά για τις αγορές: με το ΔΝΤ η χρηματοδότηση της χώρας και η οικονομική της σταθερότητα είναι δεδομένες έως το 2016. Αν διώξει η κυβέρνηση το Ταμείο η αβεβαιότητα μεγαλώνει –εξ ου και η αύξηση 0,3% του επιτοκίου δανεισμού.
Οι δηλώσεις Σαμαρά περί εξόδου του ΔΝΤ έγιναν μετά τη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ η οποία είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς χωρίς να φέρει αντίρρηση. Και ήταν μόνο έκφραση προθέσεών του για έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα –τίποτε δεν έχει ζητηθεί ακόμη επισήμως από το ΔΝΤ.
Τα τονίζω όλα αυτά για να καταλάβει ο πολίτης πόσο ευαίσθητες είναι οι αγορές στα όσα γίνονται στην Ελλάδα. Και ότι μια στραβοτιμονιά μπορεί εν ριπή οφθαλμού να μας φέρει πίσω στα Μνημόνια.
Για να πέσει το απαγορευτικό του 7% στο 5% χρειάστηκαν τεράστιες θυσίες από όλους μας. Για να ανέβει ξανά όμως στο 7% εξαρτάται από δύο – τρεις κακές κινήσεις της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τώρα που οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις χθες η Bank of Americe ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια στην Ελλάδα ανεβαίνουν διότι η αβεβαιότητα αυξάνεται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.
Αρα: η παραδοχή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη ότι η χρονική επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους σε συνδυασμό με χαμηλότερα επιτόκια είναι πάνω – κάτω σαν το κούρεμα του χρέους είναι ευπρόσδεκτη. Ομως θα χρειαστούν και άλλες διαβεβαιώσεις χρηστής διαχείρισης από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές. Το Καστελόριζο παραμονεύει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ