Οταν οι συνομιλητές του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά τον ρωτούν αν ψάχνει πολιτικό πρόσωπο ή όχι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, συνήθως απαντά: «Ψάχνω τα πάντα, δεν κάνω καμία διάκριση». Και συμπληρώνει σχεδόν αμέσως: «Πρέπει να βρούμε αυτόν που θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις ψήφους. Γι’ αυτό εξετάζω κάθε περίπτωση, φτάνει να εκλεγεί, να βγει δηλαδή». Ενας από τους συνομιλητές του αμέσως παρατήρησε: «Να βγει και να ανεβαίνει τα… σκαλιά». Και ο Πρωθυπουργός γέλαγε.
Ποιο είναι το «μη πολιτικό πρόσωπο»;


Θυμάστε που ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη (μιλώντας στο Reuters) ότι μπορεί να προταθεί από τη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠαΣοΚ ένα μη πολιτικό πρόσωπο; Το ερώτημα είναι ποιο μπορεί να είναι αυτό. Επεσαν πολλά ονόματα στο τραπέζι, εκείνο όμως που ξεχωρίζει είναι του Β. Σκουρή, προέδρου του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Απλώς υπενθυμίζω ότι ο κ. Βενιζέλος είχε προτείνει πάλι τον κ. Σκουρή για να ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, μετά την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου, αλλά τελικά πρωθυπουργός έγινε με σύμφωνη γνώμη όλων ο Λουκάς Παπαδήμος.
Μια γκλίτσα για τον Κλούνεϊ


Πρώτα τα καλά νέα: Η Αμάλ Αλαμουντίν, δικηγόρος ειδικευμένη στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρραβωνιαστικιά (ως την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές) του Τζορτζ Κλούνεϊ, έρχεται στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου και θα παραμείνει στη χώρα μας ως τις 15 Οκτωβρίου. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, θα επισκεφθεί την Ακρόπολη, όπου από τον Ιερό Βράχο θα απαιτήσει την επιστροφή των Γλυπτών, και θα έχει συναντήσεις με ανθρωπιστικές οργανώσεις. Και τώρα τα κακά νέα. Η κυρία Αλαμουντίν θα είναι προσκεκλημένη του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, οποίος είναι και ο υπεύθυνος για το πρόγραμμά της στην Ελλάδα. Ο υπουργός έχει προγραμματίσει να πάει την κυρία Αλαμουντίν στην ιδιαίτερή του πατρίδα, το Μέτσοβο, και εκεί της ετοιμάζει μια (made in… Tasoulas) έκπληξη. Θα την ντύσει με την παραδοσιακή στολή του Μετσόβου, θα την κεράσει μετσοβόνε, θα τη φωτογραφίσει με τη στολή και θα της δώσει να πιει μετσοβίτικο κρασί. Και για να μην αφήσει παραπονεμένο τον Τζορτζ Κλούνεϊ, θα δωρίσει και σε εκείνον μια… γκλίτσα.
Γκρίνιες στη Χαλκιδική


Τώρα όσον αφορά το πολυσυζητημένο γεύμα των «γαλάζιων» βουλευτών και στελεχών στο ξενοδοχείο «Αθως Παλλάς» και γενικά την όλη οργάνωση της εκδήλωσης έχω να σας πω τα εξής: Πρώτον, η οργάνωση κρίθηκε από όλους πρόχειρη (το είπε και δημοσίως ο Κ. Αχ. Καραμανλής ότι «έγινε στο γόνατο») και, δεύτερον, υπήρξε αρκετή μουρμούρα γιατί στο γεύμα δεν κλήθηκαν όλοι. Και αυτό οφείλεται στον γραμματέα της ΚΟ Θ. Μπούρα, τον οποίο κατηγόρησαν ότι έκανε (σκοπίμως;) κάποιους αποκλεισμούς.
***
Είναι Ελληνίδα, από τις Καρυές Λευκάδας, ονομάζεται Μαρία Σταύρακα και είναι η «σκιά» της Ανγκελα Μέρκελ, αλλά μόνον όταν η καγκελάριος έχει συνομιλίες με Ελληνες. Επισήμως είναι η διερμηνέας της κυρίας Μέρκελ, αφού ομιλεί τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) και βρέθηκε στο τραπέζι που παρέθεσε η καγκελάριος στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Τώρα θα πείτε κοτζάμ καγκελάριος και δεν ομιλεί αγγλικά; Ομιλεί (οι συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό έγιναν στα αγγλικά), αλλά φαίνεται πως δεν έχει και τόση αυτοπεποίθηση σε σχέση με αυτά. Ετσι προτιμά να εκφράζεται στη δική της γλώσσα, με τη βοήθεια της κυρίας Σταύρακα. Η ελληνική αντιπροσωπεία την πέρασε στην αρχή για Γερμανίδα, πλην όμως ο Πρωθυπουργός τη θυμήθηκε ότι ήταν μαζί με την κυρία Μέρκελ όταν η καγκελάριος επισκέφθηκε την Αθήνα.
Η κυρία Μέρκελ δεν έφαγε… ιπποφαές


Πώς τα καταφέρνει η κυρία Μέρκελ και κάθε φορά που τρώει μαζί με τον κ. Σαμαρά, δοκιμάζει τα πάντα, εκτός από το… γλυκό; Το ίδιο συνέβη στην Αθήνα, στην ταβέρνα κάτω από την Ακρόπολη, όπου δεν έφαγε γλυκό, το ίδιο συνέβη και στην καγκελαρία, όταν κέρασε τον Πρωθυπουργό κρέμα με ιπποφαές (έγινε τόση συζήτηση για το ιπποφαές και τον… Βουκεφάλα που τον τάιζε με αυτό ο Μ. Αλέξανδρος) και αυτή είπε «ευχαριστώ, δεν θα πάρω». Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν το δοκιμάζει, είπε ένα ξερό… «νηστεύω» και όλοι κοίταζαν έκπληκτοι. Πώς είναι δυνατόν να νηστεύει και προηγουμένως να έχει φάει το μαριναρισμένο μοσχάρι; Και η καγκελάριος, κόρη ανατολικογερμανού πάστορα, εξήγησε: «Το νόημα της νηστείας είναι να στερούμαι πράγματα που ποθώ…».

Οι εξηγήσεις Παυλόπουλου
Ελαβα μια επιστολή από τον Προκόπη Παυλόπουλο για το σχόλιό μου της περασμένης Κυριακής, ότι δηλαδή στράφηκε δικαστικώς εναντίον της κυβέρνησης για την υπόθεση της «Ασπίς», στην οποία ο πρώην υπουργός αναφέρει: «Η επίδικη αγωγή, για την οποία παρέστην κατ’ αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν αφορά μετόχους της «Ασπίς» αλλ’ απλούς ασφαλισμένους, οι οποίοι εξαπατήθηκαν και έχασαν τις οικονομίες τους».
***
«Η αγωγή δεν αφορά την ίδια την τότε κυβέρνηση ή μέλη της, αλλά παραλείψεις εποπτείας από τα αρμόδια διοικητικά όργανα της εποχής. Συγκεκριμένα δε παραλείψεις εποπτείας επί της «Ασπίς» από την τότε Διεύθυνση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Αναλογιστικής –και στη συνέχεια από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης –καθώς και από τη Διεύθυνση Ανωνύμων Εταιρειών. Και εδώ τίθεται το εξής ζήτημα: Κατά τη γνώμη σας –δηλαδή κατά το δημοσίευμά σας –είναι «πολιτικώς ανήθικο» ένας πρώην υπουργός, ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια ασκεί εκ νέου τη δικηγορία, να προσφύγει στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια και να θέτει το ζήτημα των έννομων συνεπειών παράνομων πράξεων και παραλείψεων όχι βεβαίως συναδέλφων του υπουργών αλλά των πάσης μορφής απλών διοικητικών οργάνων, και δη καθ’ όλη την περίοδο της κυβερνητικής του θητείας (2004-2009)!! Και μάλιστα υπό ανάλογους όρους μ’ εκείνους που αντιστοιχούν στο γνωστό «ηθικό και νόμιμο», στο οποίο και παραπέμπετε!!».
***
Δικαίωμα προφανώς του κ. Παυλόπουλου να ασκεί τη δικηγορία, παράλληλα με την ιδιότητα του καθηγητή πανεπιστημίου και του βουλευτή. Ελπίζω επίσης ότι αφού υπερασπίζεται εξαπατημένους πολίτες θα τους υπερασπίζεται αφιλοκερδώς. Αλλά ακόμη και αν δεχθούμε την άποψη του κ. Παυλόπουλου ότι τα λάθη έγιναν από κάποιες υπηρεσίες, εξ όσων γνωρίζουμε, των υπηρεσιών αυτών προΐστανται κάποιοι υπουργοί που έχουν και την πολιτική ευθύνη για τα λάθη και τις παραλείψεις τους.
Τα «ίντερβιου» του ΣΥΡΙΖΑ
Αρχίζει να επανεξετάζει μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως αυτή της Αριστερής Πλατφόρμας, την πιθανότητα ένταξης στα ψηφοδέλτια στελεχών του ΠαΣοΚ που είχαν ψηφίσει μνημόνια. Αλλά θέτουν, όπως μου είπαν, ορισμένες προϋποθέσεις. Να είχαν φέρ’ ειπείν ενεργό συμμετοχή σε εκδηλώσεις του κόμματος, όπως αυτές με τη ΔΕΗ, την ΕΡΤ, τον αιγιαλό κ.τ.λ. Και μετά θα τους περάσουν όλους από ένα είδος… ίντερβιου για να δουν αν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να είναι υποψήφιοι…
***
Ισως να προσέξατε ότι οι «δράσεις» ορισμένων πρώην στελεχών του ΠαΣοΚ άρχισαν δειλά-δειλά να εμφανίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε προσφάτως με την παρουσία τους σε παρουσίαση βιβλίου του βουλευτή Αλ. Μητρόπουλου.
***
Οσοι περάσουν τα…τεστ (κι αν το αποδεχτούν) θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του κόμματος για την εξειδίκευση των παροχών που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη αφού, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, «βρισκόμαστε σε εκλογική ετοιμότητα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ