Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ και εκτίμηση της γενικής αγωνιστικής εικόνας των αθλητών και αθλητριών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου που έγινε στη στήλη την περασμένη Κυριακή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα είναι πολλαπλά χρήσιμη η αναβάθμιση –θα λέγαμε, λειτουργική αναμόρφωση –του τελματωμένου θεσμού των Βαλκανικών Αγώνων, του αρχαιότερου (1929) περιφερειακού θεσμού στον παγκόσμιο αθλητισμό. Τα λεπτομερή στοιχεία των όσων πέτυχαν ή και το αντίθετο, τα οποία προσέφερε στη στήλη ο φίλος αναγνώστης Γ. Ασημάκος, τεκμηριώνουν μια τέτοια πρόταση με βασικό κριτήριο όχι τα επτά μετάλλια που συγκέντρωσαν οι εκπρόσωποι 12 χωρών –με συνολικό πληθυσμό ως συγκεκριμένος γεωγραφικός χώρος περίπου 90 εκατομμυρίων κατοίκων και 160 εκατομμυρίων αν συνυπολογιστεί και η ασιατική Τουρκία –αλλά το ότι το 60% συμμετοχών δεν προχώρησε πέρα από την προκριματική φάση.
***
ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ αυτό –μάλλον απογοητευτικό, πληθυσμιακά και γεωπολιτικά –θα μπορούσε μέσα στο πλαίσιο των νέων Βαλκανικών Αγώνων να αξιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά. Ισως μια δομή παρεμφερής προς το Πρωτάθλημα Ευρώπης εθνικών ομάδων θα έδινε απάντηση στο ερώτημα.
***
Η ΚΡΟΑΤΙΑ έκανε την καλύτερη εμφάνιση. Αν π.χ. χρησιμοποιηθεί βαθμολόγηση με κλίμακα 8-1 βαθμοί (για την πρώτη ως την όγδοη θέση), η χώρα αυτή με γνωστό πολύπλευρο δυναμισμό, παρά τον μικρό πληθυσμό της (λιγότερο από 6 εκατομμύρια), συγκεντρώνει 30 βαθμούς. Αρκετά πίσω, στο ίδιο περίπου επίπεδο, η Ελλάδα (20 β.), η Τουρκία (19) και η Σερβία (18). Πιο πίσω η Ρουμανία και η Βουλγαρία (14 β.) και η Σλοβενία (6 β.).
***
Για αυτούς που αρέσκονται στη διάκριση των φύλων η υπεροχή των γυναικών είναι εμφανής (μετάλλια και 4η-5η θέση 8 προς 5, εμφανής η υπεροχή στα μετάλλια 5 προς 2), με ίδια περίπου αναλογία και στις υπόλοιπες θέσεις της τελικής φάσης (είτε 8 είτε 12).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ