Η γέννηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Είναι συνδεδεμένη με την αναγέννηση της ίδιας της Δημοκρατίας! Γι’ αυτόν τον λόγο μεταξύ τους διαμορφώθηκε εξαρχής μια άρρηκτη σχέση, που κατέστησε την πορεία τους κοινή και αλληλοεξαρτώμενη. Ετσι, κάθε φορά που η Ελλάδα και η Δημοκρατία βρίσκονταν σε κρίση, η ΝΔ ανελάμβανε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου. Ανελάμβανε το ιστορικό χρέος να ενώσει τους Ελληνες. Να ομαλοποιήσει καταστάσεις. Να προστατέψει από δυσάρεστες εξελίξεις:
Οπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου μετά από μια εθνική τραγωδία και μια μακρά περίοδο δικτατορίας. Οπως ο Αντώνης Σαμαράς το 2012, όταν ανέλαβε το πατριωτικό χρέος να αντιμετωπίσει μια οδυνηρή οικονομική και κοινωνική κρίση. Σε όλες αυτές τις προκλήσεις η παράταξή μας ανταποκρινόταν και ανταποκρίνεται με μια πρωτοφανή συνέπεια.
Γι’ αυτό και η ΝΔ αποτελεί το κόμμα των μεγάλων αποφάσεων και των ιστορικά δικαιωμένων επιλογών. Το κόμμα που δυνάμωσε την Ελλάδα, οδηγώντας τη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Που ανέκοψε τη χρόνια εσωστρέφεια, κάνοντας πραγματικότητα το όραμα της ισότιμης συμμετοχής στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Που δημιούργησε τη δυνατότητα να συνάπτουμε σήμερα διεθνείς συμμαχίες με πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Η μεγαλύτερη δικαίωση της παράταξης αυτής, άλλωστε, ήρθε από τους πολιτικούς αντιπάλους της. Γιατί και εκείνοι, όταν ανελάμβαναν τη διακυβέρνηση της χώρας, συνέχιζαν να υπηρετούν πιστά τις εθνικές επιλογές που είχε χαράξει. Ακολούθησαν κατά γράμμα τις στρατηγικές αποφάσεις του Εθνάρχη. Γι’ αυτό και η μόνη ιδρυτική διακήρυξη κόμματος που παραμένει επίκαιρη ακόμα και τώρα είναι της ΝΔ. Ενα μνημείο πολιτικού λόγου που συντάξαμε πριν από 40 χρόνια, αποκρυσταλλώνοντας οράματα κι αξίες που παραμένουν διαχρονικά μέχρι σήμερα.
Αυτά τα οράματα αποτελούν, άλλωστε, τη μεγάλη παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς την πατρίδα. Η παρουσία, ο βίος και η εν γένει πορεία του αποτελούν σήμερα πολύτιμες διδαχές για τους νεότερους.
Επειδή ήταν εκείνος που εισήγαγε τον πολιτικό πολιτισμό στη ζωή του τόπου. Επειδή η παράταξη που ίδρυσε σε αυτόν εδώ τον χώρο αποτέλεσε το διαχρονικό ανάχωμα απέναντι στον λαϊκισμό. Με τον νηφάλιο και καθάριο πολιτικό του λόγο διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες κρίσεις αναίμακτα. Δίδαξε στην ίδια την πολιτική την αίσθηση του μέτρου. Υπήρξε πάντα ο υπηρέτης του ρεαλισμού και της πραγματικότητας. Δεν υπέκυψε στη γοητεία της δημαγωγίας και στα εφήμερα οφέλη της. Δεν άφησε τον λαϊκισμό να εμφιλοχωρήσει και προστάτεψε τον λαό από τους διχασμούς που προκαλεί. Γι’ αυτό και απέρριψε τις ακρότητες και τους ακραίους.
Αυτή η παράταξη καλείται και σήμερα από την Ιστορία να σταθεί υπεύθυνα. Αποτελεί χρέος της να αγκαλιάσει ξανά την κοινωνία και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Τους νέους ανθρώπους, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Καθήκον της να εκπροσωπήσει ξανά τη μεσαία τάξη και τον μεσαίο χώρο. Ολες αυτές οι δυνάμεις, εξάλλου, ανελάμβαναν διαχρονικά να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά εγχειρήματα που έθεταν οι ηγεσίες της χώρας μας. Η επιτυχία μιας εθνικής ανασυγκρότησης προϋπέθετε πάντα τη συγκατάθεση και τη σύμπραξή τους.
Σήμερα, το βασικό ζητούμενο της πατρίδας είναι η ενότητα. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουν να βρουν τα βασικά σημεία για μια εθνική συνεννόηση προς το συμφέρον, κυρίως, των νέων γενεών. Σε περιόδους κρίσεων, οι στείρες διαφωνίες διαχρονικά οδηγούσαν πάντα σε αδιέξοδα. Δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να απορρίπτει όλες τις προτάσεις της ΝΔ για το Σύνταγμα. Σε όσες συμφωνεί θα πρέπει να υπάρξει μια συνέπεια.
Το επίκαιρο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή μάς δείχνει και πάλι τον δρόμο που πρέπει να πορευτούμε. Διδάσκει ότι πρέπει να προτάξουμε το εθνικό από το κομματικό συμφέρον. Ο ίδιος, άλλωστε, στην πολύχρονη πορεία του, δεν έβλεπε συμμάχους και αντιπάλους. Εβλεπε μόνο συνομιλητές για το καλό του τόπου. Βασικό του μέλημα ήταν η εθνική συμφιλίωση ενός λαού που είχε πληγωθεί πολύ από διχασμούς και εμφύλιους σπαραγμούς στο παρελθόν. Η ίδια η Ιστορία μάς διδάσκει ότι όλες οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτός ο τόπος κερδήθηκαν μόνο όταν υπήρχε στους Ελληνες συνεννόηση και ενότητα.
Ο κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης είναι πρώην υπουργός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ