Ο κύβος ερρίφθη και οι ειδικοί συμφωνούν: οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ άρχισαν, αλλά κανείς δεν αναμένει θετική έκβαση στην ανάσχεση της εξάπλωσης του φαινομένου του ισλαμικού εξτρεμισμού από αυτές. «Αμφιβάλλω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να συνεχίσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς για πολύ χωρίς να προκαλέσουν πολιτικές αντιδράσεις και τα αεροπορικά χτυπήματα έχουν ελάχιστη στρατιωτική αξία ή επίπτωση. Πρόκειται κυρίως για «θέατρο» που σκοπό έχει να εντυπωσιάσει διάφορους θεατές, αλλά δεν πρόκειται να φοβίσει ή να υποβαθμίσει το Ισλαμικό Κράτος. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να πολεμήσουν στη Συρία, όχι ενάντια στο καθεστώς αλλά ούτε καν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος» είπε στο «Βήμα» ο Γιεζίντ Σαγίγκ, συνεργάτης του Κέντρου για τη Μέση Ανατολή, του Κάρνεγκι στη Βηρυτό.

«Οι αεροπορικές επιδρομές δεν είναι αρκετές και στην πραγματικότητα σχεδόν κάθε πολιτικός ή στρατιωτικός αξιωματούχος και οι σχολιαστές στις ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι οι επιχειρήσεις με χερσαίες δυνάμεις είναι απαραίτητες. Θα χρειαστούν όμως τουλάχιστον ένα, ίσως και δύο χρόνια προκειμένου να δημιουργηθούν αποτελεσματικές δυνάμεις στο Ιράκ που θα μπορέσουν να κάνουν αυτή τη δουλειά –και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα»
προσέθεσε ο καθηγητής Σαγίγκ.
Για τον Κρις Ντόιλ, διευθυντή του Κέντρου για την Αραβο-βρετανική Κατανόηση (Caabu) στο Λονδίνο, οι ΗΠΑ «πρέπει να αναπτύξουν μία συνεκτική στρατηγική στη Συρία, κάτι που δεν έχουν κάνει εδώ και τριάμισι χρόνια. Το Ισλαμικό Κράτος επομένως θα συνεχίσει να επωφελείται από το κενό ισχύος και την κρίση που προκαλείται από την μη επίτευξη συνολικής πολιτικής λύσης».

«Κανείς δεν περιμένει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βομβαρδίσουν και να εξαφανίσουν το Ισλαμικό Κράτος μέσα σε λίγους μήνες. Η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να ενισχύσει άλλες συριακές οργανώσεις ανταρτών προκειμένου να μπορέσουν να πολεμήσουν και να αποκρούσουν το Ισλαμικό Κράτος»
εξήγησε στο «Βήμα» ο Αρον Λουντ, ειδικός στη Συρία και συνεργάτης του Κληροδοτήματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη.
Με την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία, η προσοχή στράφηκε από το Ισλαμικό Κράτος σε ένα σκιώδες παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την οργάνωση Χορασάν. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, πρόκειται για μία οργάνωση ακόμα πιο επικίνδυνη από το Ισλαμικό Κράτος, η οποία «βρισκόταν στη φάση της εκτέλεσης μιας τρομοκρατικής επίθεσης είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ».

«Είναι πράγματι τόσο επικίνδυνη όσο διατυμπανίζουν οι αμερικανοί αξιωματούχοι; Και γιατί αποφάσισαν να τη χτυπήσουν τώρα;»
ρωτήσαμε τον καθηγητή Σαγίγκ. «Πριν από μία εβδομάδα δεν τους γνώριζε κανείς. Δεν πρόκειται για ξεχωριστή οργάνωση αλλά για ένα τμήμα του Μετώπου αλ Νούσρα, που ενδέχεται να ειδικεύεται σε «επιχειρήσεις εξωτερικού», όπως για παράδειγμα σε επιθέσεις κατά δυτικών στόχων, αλλά ακόμη και αυτό δεν είναι σίγουρο» μας είπε. Και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Ομπάμα χρησιμοποιεί τη ρητορική της «άμεσης» απειλής ώστε να ενισχύσει τα επιχειρήματά της στο εσωτερικό της χώρας, ότι δηλαδή οι αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία είναι απαραίτητες και αιτιολογημένες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ