Ήταν αρκετές κάποιες ενδείξεις , ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, λόγω της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για να δούμε και πάλι τα spreads των ελληνικών ομολόγων να ανεβαίνουν και το ελληνικό χρηματιστήριο να επιστρέψει σε χαμηλές πτήσεις. Δυστυχώς, είτε βολεύει είτε όχι τους πολιτικούς, οι αγορές αντιδρούν πολύ πιο γρήγορα σε κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο, για τους δικούς τους δεδομένους κερδοσκοπικούς λόγους και λαμβάνουν πολύ πιο σοβαρά υπόψιν τους ακόμα και την παραμικρή δήλωση τους.
Όποια πολιτική αβεβαιότητα κι αν προκαλεί αντικειμενικά η εκλογή προέδρου, δεν μπορεί να επιτείνεται για κάθε λογής στενές κομματικές σκοπιμότητες. Η χώρα, η οικονομία και κυρίως οι πολίτες που υποφέρουν, απαιτούν να διαφυλαχθούν οι θυσίες αυτών των χρόνων , μήπως και μπορέσουμε επιτέλους να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της κρίσης. Η πολιτική οξύτητα, η κινδυνολογία, οι εύκολες υποσχέσεις και οι απειλές που κυριαρχούν στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να υπονομεύουν την προσπάθεια να ξαναγίνουμε μια κανονική χώρα.
Είναι πολύ εύκολο, όπως λειτουργεί σήμερα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα , να ξαναβρεθούμε από άστοχες κινήσεις και χειρισμούς σε μια νέα δίνη. Πολύ περισσότερο όταν οι γεωπολιτικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή μας, επιτείνουν τη γενικότερη αστάθεια και αβεβαιότητα .
Οι επόμενοι μήνες φαίνεται ότι θα είναι καθοριστικοί, τόσο ως προς τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας για κάποιας μορφής χαλάρωσης των ασφυκτικών περιορισμών που έχουν επιβάλλει, όσο και ως προς το ανοικτό θέμα της ρύθμισης του χρέους. Λίγη περισσότερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση και από την κυβέρνηση αλλά και από την αντιπολίτευση είναι απολύτως αναγκαίες προς το συμφέρον της χώρας, αλλά και το δικό τους.

ΤΟ ΒΗΜΑ