Οταν ήταν ένας από τους οικονομικούς συμβούλους του Πρωθυπουργού ο καθηγητής Ι. Μουρμούρας είχε φροντίσει, όπως μου είπαν, να έχει συνεργάτες μόνον από την… Καλαμάτα (αξιοκρατικώς πάντοτε βεβαίως-βεβαίως). Τώρα που έγινε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (με ομόφωνη, όπως τονίζει, πρόταση του ΔΣ της ΤτΕ) και με το που ορκίστηκε δόξη και τιμή ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, τι νομίζετε ότι έκανε ο κ. υποδιοικητής; Εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους θαυμαστές του να τον… συγχαρούν επί τη αναλήψει της νέας του θέσης. Λόγω φόρτου εργασίας, πιστεύω, έθεσε και χρονικά όρια για τα συγχαρητήρια.
Η Ελλάδα αναστενάζει στο… 1517


Το εκπληκτικό με αυτό το τετραψήφιο νούμερο καταγγελιών για φοροφυγάδες είναι ότι δεν σταματά να χτυπάει. Μου έδωσαν επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία καθημερινώς περί τους 200 συμπολίτες μας «καρφώνουν» άλλους τόσους για φοροδιαφυγή, για αιφνίδιο πλουτισμό, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για χρήματα που έχουν φυλαγμένα στο σπίτι τους ή στις τραπεζικές θυρίδες, για το ότι δεν κόβουν αποδείξεις. Το πιο εκπληκτικό με το τετραψήφιο (1517) του ΣΔΟΕ είναι ότι το 95% των καταγγελιών είναι επώνυμες, το 60% αφορά καταγγελίες για… συγγενικά πρόσωπα (με σκοπό την εκδίκηση) και το 20% ταβερνιάρηδες και ιδιοκτήτες καφετεριών που «καρφώνουν» συναδέλφους τους για μη χορήγηση αποδείξεων. Θέλετε να μάθετε ακόμα πιο καταπληκτικά πράγματα για αυτό το τετραψήφιο;
nnn
Ελάχιστες καταγγελίες διερευνώνται, όχι επειδή δεν το θέλουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, αλλά επειδή η υπηρεσία ελέγχου έχει μεταφερθεί (λένε κατόπιν απαιτήσεως της τρόικας) στη Γενική Γραμματεία Εσόδων, η οποία ακόμη δεν έχει καταρτίσει μηχανισμό ελέγχου. Μου έλεγε μάλιστα εις εκ των οικονομικών εισαγγελέων ότι το τελευταίο διάστημα μια γιαγιά τηλεφωνεί καθημερινώς στο ΣΔΟΕ για να καταγγείλει την… εγγονή της για αιφνίδιο πλουτισμό (την είδε ξαφνικά με σπίτι, πολυτελές αυτοκίνητο και κοσμήματα). Την τελευταία εβδομάδα η εν λόγω γιαγιά τηλεφωνεί για να πληροφορηθεί τα αποτελέσματα των καταγγελιών της. Και όταν οι ελεγκτές (για να την καθησυχάσουν –και για να την καλμάρουν ώστε να μην τηλεφωνεί κάθε μέρα) της είπαν ότι «ελέγχονται οι καταγγελίες σας», η γιαγιά τούς είπε: «Μου λέτε ψέματα, τίποτα δεν έχετε κάνει». Και όταν τη ρώτησαν πού το ξέρει, απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Γιατί είδα χθες την εγγονή μου και μου φάνηκε ευτυχισμένη…».
Η Αννα ζήτησε ευλογία από τον Αρχιεπίσκοπο


Ορισμένοι όταν είδαν τη «γαλάζια» βουλευτή της ΝΔ Αννα Καραμανλή να διαβαίνει την είσοδο της Αρχιεπισκοπής σκέφτηκαν ότι ίσως πήγαινε να δει τον Αρχιεπίσκοπο για να ζητήσει συγχώρεση μετά τα «γαλλικά» που εκτόξευσε εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τον ΕΝΦΙΑ. Δεν γνωρίζω αν ζήτησε συγχώρεση, εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι σκοπός της συνάντησής της με τον Προκαθήμενο της Ελληνικής Εκκλησίας ήταν το ζήτημα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η είδηση όμως ήταν αλλού γιατί την ώρα που η κυρία Καραμανλή έβγαινε από την Αρχιεπισκοπή, έμπαινε ένα στέλεχος του… ΣΥΡΙΖΑ, όχι κατ’ ανάγκην για να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο. Και όταν κάποιος τον ρώτησε τυπικά «όλα καλά;» τι νομίζετε ότι απάντησε ο συριζαίος; «Με τη βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας θα νικήσουμε»!
Η τηλεδιάσκεψη του Χαρδούβελη


Και μια και ο λόγος για τον Γκίκα Χαρδούβελη και όσα ακολούθησαν μετά την πρώτη τηλεδιάσκεψη με την τρόικα (ότι δηλαδή οι τροϊκανοί έδειξαν δήθεν το σκληρό τους πρόσωπο και άλλα συναφή) βρήκα την ευκαιρία να τον ρωτήσω τι ακριβώς συνέβη και αν όντως οι τροϊκανοί είχαν άγριες διαθέσεις. Και ιδού τι μου απάντησε: «Ηταν μια τηλεδιάσκεψη που είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα». Και έδωσε αμέσως εξηγήσεις: «Θέματα που θα συζητήσουμε όταν έρθουν στην Αθήνα, πότε θα τα συζητήσουμε, με ποιους κ.τ.λ. Μια καθαρά τυπική διαδικασία». Εν συνεχεία ρωτήθηκε πώς ήταν η πρώτη επαφή του με την τρόικα και απάντησε χαμογελώντας: «Δεν ήταν η πρώτη επαφή, τους είχα ξανασυναντήσει την άνοιξη» και έκλεισε εκεί τη συζήτηση.
Δωρεάν η είσοδος, πληρώνεις στην έξοδο


Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Αθ. Μπούρας είχε αναλάβει την Πέμπτη την ευθύνη των… προφορικών προσκλήσεων προς τους «γαλάζιους» βουλευτές στο γεύμα που θα παρατεθεί στο ξενοδοχείο «Αθως Παλλάς» της Χαλκιδικής με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ. Οποιον βουλευτή συναντούσε στους διαδρόμους της Βουλής τού έλεγε… εμπιστευτικά ότι στο γεύμα θα παραστεί και θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Οι περισσότεροι έλεγαν ότι θα παραστούν ενώ άλλοι (όπως ο Γ. Καλαντζής) προέβαλαν κώλυμα. Πάντως το καλύτερο ο κ. Μπούρας το φύλαγε για το τέλος: «Θα πρέπει να σας πληροφορήσω ότι μόλις φάτε θα περάσει ένα στέλεχος του κόμματος και θα σας ζητήσει ρεφενέ. Δεν έχουμε χρήματα, ο ρεφενές είναι η μόνη λύση». Ενας από τους προφορικά προσκεκλημένους ρώτησε: «Πόσα;» Και ο κ. Μπούρας του απάντησε: «Δέκα, είκοσι ευρώ, ό,τι θέλει ο καθένας…».

HeliosPlus