Λίγο πριν τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ- Σαμαρά τόσο η Κομισιόν, όσο και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.Ντράγκι, αναγνώρισαν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας. Η Κομισιόν στην έκθεση της για την πορεία των μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει ότι η πρόοδος της Ελλάδας υπήρξε σε αυτόν τον τομέα αξιοσημείωτη, ενώ επισημαίνει παράλληλα ότι έχουμε πληγεί σοβαρά από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Από την πλευρά του ο κ. Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο διαπίστωσε κι αυτός ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων, όσο και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ενθαρρυντικά σημάδια διαπίστωσε και ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, λίγο πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Η αναγνώριση αυτής της προσπάθειας από την πλευρά των δανειστών μας, έχει προφανώς τη σημασία της, εν όψει μάλιστα και του επικείμενου ελέγχου της τρόικας ,που θα κρίνει όπως φαίνεται σε μεγάλο βαθμό και την προσπάθεια απεμπλοκής από το μνημόνιο και τον ασφυκτικό έλεγχο που επιβάλλει.

Οι διαπιστώσεις όμως και τα ευχολόγια δεν αρκούν, για μπορέσει επιτέλους η ελληνική οικονομία να μπει σε ένα σταθερό δρόμο ανάπτυξης. Παρά τα αναπόφευκτα προβλήματα που υπάρχουν, παρά τις καθυστερήσεις, η Ελλάδα με τεράστιες θυσίες των πολιτών, έχει καταφέρει σε σημαντικό βαθμό να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της.


Είναι καιρός και οι εταίροι και δανειστές μας να φανούν κι αυτοί συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, ιδιαίτερα στο θέμα του χρέους. Τα όποια επιμέρους προβλήματα υπάρχουν από τη μεριά μας, δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι για να παραπέμπεται το θέμα διαρκώς σε ένα απώτερο μέλλον.

Είναι καθοριστικό για μια οικονομία, όπως η δική μας που επί πέντε χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς ύφεσης, πιέσεων και ανασφάλειας, να αποκτήσει πλέον ένα σταθερό ορίζοντα. Η καγκελάριος Μέρκελ, που θα ενημερωθεί προφανώς σήμερα από τον πρωθυπουργό, για την κατάσταση της οικονομίας, καθώς και για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι με μια κοινωνία σε οριακή κατάσταση – και όχι μόνο στην Ελλάδα – ούτε η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά, ούτε η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει, ούτε η Ευρώπη συνολικά μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της.

ΤΟ ΒΗΜΑ