Επιτέλους. Χθεσινό δημοσίευμα των «Νέων» αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση αποφασίζει να λύσει οριστικά τον γόρδιο δεσμό της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για την αφαίμαξη της αγοράς από κεφάλαια που έχουν εξαχθεί στο εξωτερικό και τα στερείται η αγορά. Το πρόβλημα προέκυψε όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση το 2009, η οποία κλιμακώθηκε ως τις μέρες μας.

Εκατομμύρια Ελληνες, φοβούμενοι ότι η κρίση θα τίναζε στον αέρα την οικονομία, απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες. Τις μετέφεραν σε ξένες τράπεζες εκτός Ελλάδος. Τα κεφάλαια που απεσύρθησαν από τις ελληνικές τράπεζες έχουν υπολογιστεί. Ενα σημαντικό μέρος των καταθέσεων έχει επιστρέψει στη χώρα αλλά ένα μεγάλο μέρος τους μοιάζει να έχει εξαφανιστεί. Δεν έχει επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες και δεν έχει εξαχθεί στο εξωτερικό.

Το συμπέρασμα των αρμοδίων είναι ότι μεγάλο μέρος των καταθέσεων αυτών έχει αποσυρθεί από την αγορά και έχει αποκρυβεί σε σπίτια και γραφεία –όπως έκρυβαν τις λίρες σε τενεκέδες τον καιρό της Κατοχής!
Τα χρήματα αυτά μένουν κρυμμένα είτε διότι οι πολίτες είναι καχύποπτοι απέναντι στο κράτος για τις καταθέσεις τους είτε διότι πρόκειται για χρήμα μη φορολογημένο, το οποίο αν εμφανισθεί μπορεί να οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες όποιον δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατοχή του.
Το πρόβλημα το έχουν αντιμετωπίσει και άλλες χώρες της Ευρώπης και το έχουν επιλύσει ικανοποιητικά.
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δοθεί φορολογική αμνηστία ώστε οι μικροί και μεσαίοι καταθέτες να μπορούν να εμφανίσουν τα χρήματά τους πληρώνοντας δίκην φόρου ένα 15% του εμφανιζομένου ποσού. Η ρύθμιση βέβαια δεν θα καλύπτει τις περιπτώσεις που αφορούν βρώμικο χρήμα, δηλαδή προϊόντα κλοπών, ληστειών και διαρπαγής δημοσίου εν γένει χρήματος.
Ουσιαστικώς πρόκειται για ρύθμιση η οποία αφορά μικρομεσαίους, οι οποίοι θα μπορέσουν να εμφανίσουν κεφάλαια για τις επιχειρήσεις τους.
Τα οφέλη για την οικονομία είναι προφανή. Ταυτοχρόνως θα διευκολυνθούν νέα ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη αν υπάρξει μια γενναία ρύθμιση, όπως το αφορολόγητο των τόκων των στεγαστικών δανείων.
Οι Ελληνες είχαν πάντοτε το όνειρο της κατοικίας. Και θα αλλάξει η ατμόσφαιρα αν απελευθερωθούν κρυμμένα χρήματα για να επενδυθούν σε ακίνητα –είναι γνωστόν ότι η οικοδομή απασχολεί περισσότερα από σαράντα επαγγέλματα…
Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς που προβληματίζεται από καιρό για τη γενναία και αποδοτική αλλαγή φορολογικών διατάξεων οφείλει πάση δυνάμει και παντί τρόπω να πείσει την κυρία Μέρκελ ότι η κοινωνία στην Ελλάδα ασφυκτιά. Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ