Μπορεί ένας πρώην υπουργός να καταφεύγει στα δικαστήρια εναντίον της… κυβέρνησής του; Για τον Πρ. Παυλόπουλο φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα δίλημμα (το νόμιμο, βλέπετε, είναι και ηθικό, για να θυμηθούμε τη λαϊκή ρήση που σημάδεψε την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή). Οπως με πληροφορούν εγκύρως, ο κ. Παυλόπουλος υπερασπίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή μετόχων της «Ασπίς», που έχασαν τα χρήματά τους με τη χρεοκοπία της, με το επιχείρημα ότι η τότε κυβέρνηση δεν άσκησε τον απαιτούμενο προληπτικό έλεγχο ώστε να τους προστατέψει.
***
Αυτοί που έχουν προσφύγει διά του κ. Παυλόπουλου διεκδικούν τώρα αποζημιώσεις δεκάδων εκατ. ευρώ, και αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, το ΣτΕ αναμένεται να τους δικαιώσει. Μια τέτοια απόφαση είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στον κ. Γκίκα Χαρδούβελη που θα αναζητούν τρόπους να καλύψουν την τρύπα στα οικονομικά, προς δόξαν της πολιτικής ηθικής του κ. Παυλόπουλου.

Πώς αυξάνονται 30 εκατ. ευρώ
Τη διαχείριση των 30 εκατ. ευρώ για τα 14 hi-tech χειρουργεία του «Ευαγγελισμού» ανέλαβε προσωπικά ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Προτού σας περιγράψω πώς διαχειρίστηκε αυτά τα χρήματα και πόση οικονομία υπήρξε με αποτέλεσμα να δημιουργήσει με τα ίδια χρήματα και άλλες μονάδες, σημειώνω ότι τα χειρουργεία του «Ευαγγελισμού» θεωρούνται ό,τι πιο σύγχρονο υφίσταται σήμερα σε νοσοκομειακό επίπεδο, αφού διαθέτουν ακόμα και ειδική δέσμη για να προστατεύουν τους ασθενείς από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Με το που πήρε τη διαχείριση ο κ. Τουρκολιάς κατέβασε αμέσως το κόστος και με τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν θα εγκατασταθούν άλλα οκτώ χειρουργεία ιδίου τύπου. Επιπλέον με τα ίδια χρήματα δημιούργησε μια νέα νεφρολογική κλινική, εκσυγχρόνισε το φαρμακείο του «Ευαγγελισμού» (όποιο φάρμακο ζητήσει κανείς το βρίσκει εκεί), δύο ΜΕΘ, δύο μονάδες ανάνηψης και το σημαντικότερο, θα ξαναχτίσει και τα εξωτερικά ιατρεία, που μοιάζουν σήμερα τριτοκοσμικά.

Μάθε τέχνη κι άσε την
Σου λέει ο Ι. Στουρνάρας. Αν ξαφνικά αποχωρήσω από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, αν συμβεί κάποιο απρόοπτο, βρε αδερφέ, εγώ τι θα απογίνω; Μήπως πιλότος; Πείτε το σοβαρά, πείτε το αστεία, αλλά όταν προχθές επέστρεφε από τη Φρανκφούρτη (όπου είχε συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι), του ζήτησαν εμπιστευτικά οι αεροσυνοδοί της Aegean να πάει (τιμής ένεκεν) στο… πιλοτήριο: «Αν εγώ σας μάθω οικονομικά, εσείς θα με μάθετε να πιλοτάρω;» είπε στους έκπληκτους πιλότους, που πράγματι του εξήγησαν τη χρησιμότητα κάθε οργάνου στο πιλοτήριο: «Ενιωθα πιλότος» έλεγε. Και όταν ήρθε η σειρά του να τους μάθει οικονομικά τον σταμάτησε ο συγκυβερνήτης και του λέει: «Αφήστε το καλύτερα. Εχω σπουδάσει και εγώ οικονομικά…». Αλλά ο κ. Στουρνάρας επέμενε. Τι να κάνουν και οι πιλότοι, δεν υπήρχε τρόπος να αποδράσουν σε ύψος 38.000 ποδών.
***
Τους περιέγραψε μια σύγκρουση που είχε στη Βουλή, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, με τον οικονομολόγο του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτο. Τότε ο συριζαίος βουλευτής του είπε: «Θα μάθετε πολλά για την οικονομία αν διαβάσετε «Το Κεφάλαιο στον 21 αιώνα» του Τομά Πικετί. Σας το συστήνω». Ο κ. Στουρνάρας, όπως είπε στους πιλότους, τώρα βρήκε χρόνο να το διαβάσει και έκπληκτος διαπίστωσε ότι γίνεται ειδική μνεία (μόνο μνεία; διθύραμβος) για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και πώς ο φόρος αυτός θα μειώσει τις ανισότητες στη φορολογία ακινήτων και κυρίως όταν υπάρχουν κληρονομικά ζητήματα. Λίγο πριν από την προσγείωση λέει στους πιλότους: «Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μου είπε ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι καλός φόρος…». Πάντως τον προσγείωσαν με ασφάλεια.

Ο φόβος του μενού
Με δυσκολία μαθαίνω ότι τελικώς κλείστηκε η σημερινή συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης στη Νέα Υόρκη. Αρχικώς υπήρξαν επιπλοκές, αλλά τελικώς η συνάντηση θα γίνει και από ό,τι καταλαβαίνω, το Κυπριακό θα μονοπωλήσει τη συζήτηση. Από τις υπόλοιπες συναντήσεις διακρίνω μια «ανατολικομεσογειακή χροιά»: ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει επίσης τον Ν. Αναστασιάδη και τον Ι. Κασουλίδη, τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ θα υπάρξει και τριμερής συνάντηση Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου. Σας λείπει κάτι; Προς το παρόν, δεν έμαθα να υπάρχει κάποια προκαθορισμένη ουσιαστική συνάντηση είτε με τον Τζον Κέρι είτε με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Αυτά αλλάζουν βέβαια –μπορεί να οριστεί κάτι την ύστατη ώρα. Οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι έχουν τα δικά τους ζητήματα να διαχειριστούν αυτή την εποχή, λόγω Μέσης Ανατολής και Ουκρανίας. Δεν είναι λίγοι όμως οι… παροικούντες την διπλωματική Ιερουσαλήμ που εσχάτως αναρωτιούνται: «Αν δεν είμαστε στο τραπέζι, μήπως είμαστε στο μενού;».

Ο Λοβέρδος και ο ταβερνιάρης
Το περιστατικό που θα σας περιγράψω συνέβη στην Πάτμο όταν ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος θέλησε να κάνει μια στάση (για να θαυμάσει τη θέα με τους συνεργάτες του) καθ’ οδόν προς ένα μοναστήρι για να συναντήσει τον ηγούμενο. Σταμάτησαν στον περίβολο ταβέρνας με θέα προς τη θάλασσα και ο υπουργός παρότρυνε τους συνεργάτες του να απαθανατίσουν το τοπίο. Ξαφνικά εμφανίζεται ο ταβερνιάρης και μόλις βλέπει τον υπουργό αντί καλωσορίσματος αρχίζει και του λέει: «Χάλια, χάλια, χάλια». Ο υπουργός ρώτησε τι συμβαίνει και ο ταβερνιάρης του είπε «έλα μέσα στην ταβέρνα να σου πω τα χάλια μας και τα χάλια σας». Αρχισε αμέσως να εξιστορεί πόσο χάλια είναι η κατάσταση, που δεν τον αφήνουν να χτίσει, για τις οικοδομικές παρανομίες στο νησί, για τα ρουσφέτια κ.τ.λ. Ο κ. Λοβέρδος τον διέκοψε λέγοντάς του: «Σε κατανοώ αλλά τα οικοδομικά δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, εγώ είμαι υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων». Και ενώ προσπαθούσε να πείσει τον ταβερνιάρη περί τούτου, εμφανίζεται ξαφνικά ένας από τους λεγόμενους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
***
Ο υπουργός παρέδωσε τον ταβερνιάρη στον δημοτικό άρχοντα για να πει τον πόνο του και κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του για να φύγει. Πού να φύγει όμως; Με το που γύρισε την πλάτη, οι δύο (ταβερνιάρης και δημοτικός άρχοντας) άρχισαν τις… μπουνιές. Και τότε ο υπουργός κάνει το μοιραίο λάθος. Στέλνει τον συνεργάτη του Σάκη Τζαλαλή, 1,96 μ. ύψος, πρώην καλαθοσφαιριστή (στον ΑΟ Παγκρατίου) και αρκετά μπρατσωμένο για να τους χωρίσει. Και συνέβη το απρόοπτο. Σταμάτησαν να δέρνει ο ένας τον άλλον και άρχισαν και οι δύο μαζί να δέρνουν τον συνεργάτη του υπουργού που πήγε να τους… χωρίσει.
Οι συνεργάτες του επιτρόπου
Περισσότερα από 1.500 βιογραφικά έχει στα χέρια του ο Δ. Αβραμόπουλος για να επιλέξει συνεργάτες από τη νέα του θέση ως επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην πλειοψηφία τους αυτοί που ζητούν εργασία από τον κ. Αβραμόπουλο, έχοντας πλούσια βιογραφικά, είναι Ελληνες, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Πρώτον, οι μισοί από τους έξι συνεργάτες που δικαιούται πρέπει να είναι γυναίκες και ξένοι. Οι μόνοι που έχουν εξασφαλίσει θέση είναι οι στενοί συνεργάτες του Αρ. Καλογερόπουλος και Πολ. Αδαμίδης. Ισως να υπάρξει και μια ελληνίδα συνεργάτρια που αναζητείται μέσα από τα βιογραφικά.
***
Και κάτι ακόμη. Το τελευταίο διάστημα ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με 25 ευρωβουλευτές όλων των τάσεων εν όψει της ακρόασής του στο Ευρωκοινοβούλιο. Τυχαίως είχε συνάντηση και με τον Μανώλη Γλέζο αλλά και με τον Γ. Γραμματικάκη του Ποταμιού και τα είπαν για αρκετή ώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ