Τις ζητούν κάθε καλοκαίρι οι οπαδοί, κυρίως, των μεγάλων ομάδων. «Μεταγραφές αεροδρομίου». Παίκτες που στέλνουν κάποιες εκατοντάδες φανατικών στο «Ελ. Βενιζέλος» ή στο «Μακεδονία». Βαριά ονόματα, ικανά να γεμίσουν με ξύλινους τίτλους τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων και να ενισχύσουν τον οπαδικό εγωισμό στις συζητήσεις καφενείου. Η αγωνιστική προσφορά στην ομάδα συχνά αναντίστοιχη με την προηγούμενη καριέρα τους και τις περγαμηνές τους. Και το χειρότερο, συχνάκις, απαιτούν με βάση τις παλιές δόξες τους να βρίσκουν θέση στην ενδεκάδα. Γκρινιάζουν ότι δεν τα καταφέρνουν και γίνονται εστία… μόλυνσης στα αποδυτήρια. Την ίδια ώρα παίκτες που έρχονται από την… πίσω πόρτα του αεροδρομίου και τυγχάνουν ελάχιστης δημοσιότητας εξελίσσονται σε μοναδικά εργαλεία αλλά και σε υπερπολύτιμα περιουσιακά στοιχεία για μελλοντικές πωλήσεις.
Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ προσφέρουν εφέτος χαρακτηριστικά παραδείγματα μιας ορθής μεταγραφικής πολιτικής. Στον Πειραιά, την ώρα που αποχωρούσε ο Σαβιόλα για να βρει θέση στον πάγκο της Βερόνα, έρχονται παίκτες με υποπολλαπλάσιο εκτόπισμα από του Αργεντινού. Μαζουακού, Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς δεν προσφέρονταν για επικοινωνιακή χρήση καθώς δεν τους συνόδευε μια ένδοξη καριέρα. Με αποκορύφωμα όμως την εμφάνισή τους στον ερυθρόλευκο θρίαμβο επί της Ατλέτικο Μαδρίτης οι τρεις «άσημοι» έδειξαν πολύ γρήγορα την ποδοσφαιρική τους ποιότητα αναγκάζοντας πολύ γρήγορα τους προπονητές του… καφενείου να σωπάσουν.
Στη Θεσσαλονίκη οι οπαδικές εφημερίδες και τα ραδιόφωνα γκρίνιαζαν επί μήνες ζητώντας από τον ΠΑΟΚ να κρατήσει στην ομάδα βαριά, αλλά και ακριβά ονόματα όπως οι Στοχ και Νάτχο που αγωνίζονταν μάλιστα ως δανεικοί. Την ίδια στιγμή οίκτιραν τον ΠΑΟΚ για τις μεταγραφές των «άσημων» ως και «άσχετων» Μακ, Περέιρα, Γκολάσα ενώ ο ρουμάνος διεθνής Ρατς δεν ήταν παρά ένας «τελειωμένος» που ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μαζέψει τα τελευταία ποδοσφαιρικά ένσημά του. Δεν χρειάστηκε παρά ένας μήνας για να αποδειχθεί η αξία των περισσοτέρων εξ αυτών και ταυτόχρονα ότι οι περγαμηνές και το βαρύ όνομα δεν παίζουν μπάλα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ