Σίγουρα είμαστε μαζοχιστές, το τραβάει η ψυχή μας, η αυτοπεποίθηση ότι είμαστε κάτι περισσότερο από αυτό πού πράγματι μπορούμε. Η χώρα μας από το 2009, αντιμετωπίζει τις ή από τις πιο δύσκολες, καταστάσεις μετά το/τα πτωχεύσαμε του Χαρίλαου Τρικούπη.

Είμαστε ακόμα, και σήμερα, στο χρόνο μηδέν, αποφάσεων για εμάς από τρίτους, από μέσα τους, κανείς από αυτούς δεν δείχνει φίλος ή να θέλει να μας σταθεί και εμείς κόντρα σε όλα, επιμένουμε στην αυτομαστίγωση.

Δεν υπάρχει εφημερίδα στην Ευρώπη ή τηλεοπτικός σταθμός που- κάθε λίγο και λιγάκι- να μη κάνει αρνητικές αναφορές στη χώρας μας και την οικονομική κατάσταση της, τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, ακόμα και η τηλεόραση της Κίνας και της Ρωσίας, τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας γνώρισαν.

Μας γνώρισαν, με δική μας υπαιτιότητα της υπερβολής.

Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, σε διάστημα μόλις δέκα ημερών από τον σχηματισμό της Κυβέρνησης, βιαστήκαμε να κάνουμε γνωστό στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι: στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία τα φτιάχνουμε, η Στατιστική Υπηρεσία είναι αναξιόπιστη, κάνει αυτό που της υπαγορεύουν οι προϊστάμενοι υπουργοί, εμείς θα την αλλάξουμε για αυτό το λόγο.

Ήταν προτεραιότητα το κάρφωμα;

Πότε πρόλαβαν να μετρήσουν το έλλειμμα και ποίος τους είπε, κατά τη διάρκεια της χρήσης, υπάρχει μετρήσιμος δείκτης ελλείμματος για το οικονομικό έτος;

Το δημοσιονομικό έλλειμμα, είπαμε στους ξένους, δεν είναι αυτό που σας είπε η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι πολύ πιο μεγάλο, είναι όπως σας το λέμε εμείς, φθάνει το 12,5% του ΑΕΠ, όχι το 6% που σας έστειλαν οι προηγούμενοι, εμείς θα σας λέμε μόνο την αλήθεια. Και αντί άλλης απαντήσεως μας είπαν «τα παιχνίδι σας και τα στοιχεία σας, τέλος!».

Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε – τέταρτη φορά- μέσα στον ίδιο χρόνο στο 15,7%, το πως έγινε και γιατί έγινε κατάληξε θα το μάθουμε στην δικάσιμο της προσφυγής, στελεχών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Φαγώθηκαν με υπαρκτή αιτία, η στατιστική δεν είναι σάκος.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης μας είπαν θα ακολουθήσουν αυστηροί έλεγχοι και ακολούθησαν από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, κάποιος Άγιος μας βοήθησε και…. μεσολάβησαν μερικές καλές/σωστές/πειστικές παρεμβάσεις το 2012 και μετά, από ελληνικής πλευράς. Σίγασε το Δημοψήφισμα, αλλά δεν ηρέμησαν οι αξιωματούχους της ευρωζώνης μέχρι που μας ήρθε καινούργιο το μαντάτο θα …. δούμε τι θα γίνει με εσάς….μας ανακοινώθηκε ότι είμεθα υπό καθεστώς επιτήρησης, τιμής ένεκεν θα είναι επιτηρητής και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα εποπτεύσει την εκτέλεση των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας!

Διάβασα εκτενές δημοσίευμα στην έγκριτη εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, δεν θυμάμαι την ημερομηνία, ήταν ρεπορτάζ της κυρίας Μαρίας Παπουτσάκη, αφορούσε την έκθεση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (που το βρήκαν τον τίτλο…!) η οποία αναφέρεται στην απασχόληση εκπαιδευτικών-διδακτικών εβδομάδων, αριθμό διδακτικών ωρών, υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία, αριθμό διδακτικών ωρών εκπαιδευτικών ημερησίως, πληρότητα των μαθητών υποχρεωτικής φοίτησης κ. ο. κ.

Τι έγινε;

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Κυβέρνηση κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου) καταγγέλλει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Κυβέρνηση κ. Κώστα Καραμανλή) ότι δεν έδινε πραγματικά στοιχεία στο Διεθνές Δίκτυο Εκπαιδευτικών Δεικτών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως, τα στοιχεία ήταν κατασκευασμένα, για τη σχολική περίοδο 2005-2008, τα αληθή είναι αυτά της σχολικής περιόδου της νέας κυβέρνησης, τα οποία επεξεργάστηκε το νέο Υπουργείο. Δίνει συγκριτικούς αριθμούς αποκλίσεων, μεταξύ των δύο κρινόμενων σχολικών περιόδων! Και…μας προκύψει θέμα Greek statistics, στη συνέχεια του ελλείμματος…στην πολύπαθη Παιδεία, μετά από τους κλονισμούς αξιοπιστίας που εισπράξαμε στις Βρυξέλες για την οικονομία, να μη στερηθεί τη δόξα και η Παιδεία.

Ποίες είναι οι διαφορές αριθμών; Ασήμαντες, ποιοτικά αδιάφορες, δεν επηρεάζουν την ποιότητα μεταφοράς της γνώσης.

Το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προφανώς έκρινε, πρέπει να εκτεθεί….το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,…για να πάμε σε μια άλλη φάση της απόλυτης διαφάνειας, για όλους και για όλα, γιατί μας χρειάζεται ο περισσότερος αρνητικός θόρυβος, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και το ΔΝΤ, βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης για τα μέτρα και τη ποιότητα επιτήρησης μας!

Σ’ αυτό τον τόπο η λέξεις Δημοκρατία, Διαφάνεια, Αξιοκρατία, έχασαν την …. γεύση τους…ας πάμε στα πιο κοντινά.

Έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας και Βουλή δύο διαφορετικών απόψεων, δύο άκρων για τα καλά: Το ΠαΣοΚ με την προγραμματική συμφωνία συνεργασίας με την ΝΔ, μειοψηφία στην πράξη, έχει αναλάβει το νομοθετικό έργο, όπου υπάρχει θέμα δεξαμενής ψηφοφόρων αλλάζει τα πάντα με μια απλή κίνηση «ματ»… αυτό θα γίνει και γίνεται χωρίς δεύτερη κουβέντα!

Η πλειοψηφία της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ, ζήλεψε το ΠαΣοΚ, τελευταία «συγκροτημένες» ομάδες βουλευτών βάλανε δικούς στόχους, αντί –ως πλειοψηφία της Κυβερνητικής συνεργασίας να ενισχύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχυθεί η προσπάθεια πορείας του έργου της κυβέρνησης συνεργασίας, …παρεμβαίνουν με πρωτοβουλίες ενίσχυσης του περιφερειακού εκλογικού τους πελατολογίου.

Η άλλη πλευρά- οι αριστερές και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις της Βουλής των Ελλήνων- επιμένει σταθερά στην άρνηση-ΟΧΙ σε όλα, κόντρα στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης «συνεργασίας», πιάστηκαν από ένα κλαδί από τον πλάτανο, κάτω από τον ίσκιο του, απολαμβάνουν την ευτυχία της εξουσίας…των «πρόωρων» δημοσκοπήσεων. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρέσκονται στην εκφορά του «φορμαρισμένου» πολιτικού λόγου, δεν ασχολούνται με το τι γίνεται στην πράξη με την οικονομία, το τέρας της ανεργίας, τις μειώσεις συντάξεων, μισθών επιδομάτων κ.λπ.

Το πιο εμφανές και αναγνώσιμο σημείο πολιτικής, για την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η καλοβαλμένη σελίδα «κόπιας» του τέως Πρωθυπουργού και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γεωργίου Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα δεν άφησε τόπο που πάτησε ο ΓΑΠ να μη το επισκεφθεί, χθες (18/09) επισκέφτηκε τον Πάπα της Ρώμης Φραντσίσκο, να συζητήσει μαζί του για την ευρωπαϊκή οικονομία, τις τράπεζες και τους μετανάστες(!), λες και τα προβλήματα των πολιτών/χώρας θα λυθούν από τρίτους, αδιάφορους για εμάς.

Όσο για την Κυβέρνηση συνεργασίας, αν δεν αλλάξει πλεύση, η «βάρκα» θα μπάζει και πολύ μάλιστα, ….προηγήθηκαν οι καταιγίδες του Ουρανού.

* Ο Ευάγγελος Ι. Λαζαρίδης είναι υφηγητής Πολιτικής Οικονομίας

Ευάγγελος Ι. Λαζαρίδης