Oλες οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που ξαναπαίχτηκαν (επί τριήμερο) μέσα στον Σεπτέμβριο έχουν ήδη πετύχει…
***
Κι ας μη γέμισαν την Πειραιώς 260 ούτε η «Ελένη» του Ευριπίδη και του Δημήτρη Καραντζά ούτε ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου και του Εκτορα Λυγίζου.
***
Κι ας μην έγιναν sold out αυτές οι δύο, όπως οι υπόλοιπες τρεις.
***
Ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή από τον Κώστα Φιλίππογλου, με τους Μαρμαρινό, Μαρκουλάκη και Χειλάκη, παίχτηκε δύο βραδιές στο ασφυκτικά γεμάτο Ηρώδειο –ακόμη και με απειλή βροχής εκείνο το Σάββατο (6/9).
***
Ο «Ματωμένος γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, διά χειρός Λένας Κιτσοπούλου, γέμισε την Πειραιώς 260 και χρειάστηκαν «μέσα» για να βρεθούν θέσεις και εισιτήρια…
***
Οσο για την «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροΐδη και του Δημήτρη Μαυρίκιου, με τις Ράνια Οικονομίδου και Γιούλικα Σκαφιδά, που θα παιχθεί απόψε, αύριο και την Τρίτη, πάντα στην Πειραιώς, η επιτυχία είναι προδιαγεγραμμένη: η τέταρτη, έξτρα μεταμεσονύκτια παράσταση που προστέθηκε, ξεπούλησε επίσης.
***
Πολύ σωστά το Φεστιβάλ Αθηνών πήρε λοιπόν την απόφαση να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στις παραστάσεις που άνοιξαν τα εφετινά Επιδαύρια, αλλά και να ικανοποιήσει ένα μεγαλύτερο κοινό που δεν πρόλαβε να δει στην Πειραιώς (κάποιες από) τις εφετινές παραγωγές.
***
Και αν η λογική του Φεστιβάλ επιβάλλει περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, για να μπορεί να αγκαλιάσει περισσότερες παραγωγές, η κοινή λογική επέτρεψε την επανάληψη.
***
Θέατρο υπό ασφυκτική πίεση δεν μπορεί να λειτουργήσει.
***
Τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης, λόγω αυξημένου ανταγωνισμού από τον πολλαπλασιασμό των σκηνών και των έργων, τα θέατρα υιοθέτησαν τη λογική των παραστάσεων «περιορισμένου αριθμού».
***
Μόνο που το παράκαναν…
***
Και μοιάζει να μας απειλούν διαρκώς.
***
Πολλώ δε μάλλον θέατρο υπό απειλή.
***
Δεν αξίζουν όλες οι παραστάσεις ούτε το «μη χάσετε» ούτε τον «περιορισμένο αριθμό».
***
Ολοι ξέρουμε ότι όλο αυτό είναι κυρίως ένα διαφημιστικό και εμπορικό τρικ. Να προκληθεί ο κόσμος, από τη μια, και να σπεύσει να δει ένα θέαμα, αλλά κι από την άλλη να έχει και την ασφάλεια το θέατρο ώστε αν η δουλειά δεν πάει καλά και την κατεβάσει να πει «εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει».
***
Σε περίπτωση μεγάλης επιτυχίας, σειρά παίρνει η παράταση.
***
Μόνο που τα έχουμε ακούσει όλα αυτά, καθώς μας τα λένε εδώ και κάμποσα χρόνια. Θεατρόφιλοι και μη το έχουμε εμπεδώσει.
***
Και επειδή ξεκινά άλλη μια γεμάτη θεατρική χρονιά σεζόν, ας προσέξουμε και εμείς και άλλοι.
***
Σκηνοθέτες, συντελεστές και ηθοποιοί ετοιμάζονται. Σκηνές και έργα περιμένουν το κοινό. Οι θεατές βάζουν προτεραιότητες και κάνουν τους υπολογισμούς τους. Από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου οι πρεμιέρες παίρνουν σειρά.
***
Χωρίς απειλές…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ