Τις προάλλες ο Γερμανός φιλόσοφος Όσκαρ Νέγκτ, δήλωσε στον Έλληνα ανταποκριτή «Τρόμαξα όταν σε ένα ταξίδι μου στην Ελλάδα, διαπίστωσα ότι η συνείδηση για τη μεγάλη παράδοσή σας είναι πολύ πιο έντονη στους Γερμανούς από ό,τι στους Έλληνες».

Αυτό είναι μια απλή ένδειξη της τραγικής κατάστασης της παιδείας, που εν πολλοίς οφείλεται στον αμαρτωλό νόμο πλαίσιο, ο οποίος για 40 χρόνια διέλυσε τα Α.Ε.Ι και καριέρες δεκάδων χιλιάδων επιστημόνων. Πολλοί απορούν πώς ο συντάκτης του δεν έχει ακόμα αυτοκτονήσει από τις τύψεις. Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα διαλυμένο Πανεπιστήμιο χωρίς οργάνωση, με κομματικά θερμοκήπια, συνεχή κρούσματα ωμής βίας, απειλές, βανδαλισμούς, βουνό τα σκουπίδια, κανόνες ζούγκλας, τραμπουκισμούς, με καμένες διατριβές, με κτίσιμο των γραφείων καθηγητών, πανεπιστημιακό συνδικαλισμό, συνεχείς διαρρήξεις κτιρίων, παρεμβάσεις επικίνδυνων εξωπανεπιστημιακών στοιχείων, αδιαφορία για τη διαφύλαξη δημόσιας περιουσίας, με καταλήψεις που οδήγησαν στον εκφυλισμό και στην απαξίωση των Α.Ε.Ι. Αυτά τα κωμικοτραγικά αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία.

Οι καταλήψεις όχι μόνο γκρεμίζουν τα όνειρα του φοιτητή αλλά και χάνει τις προθεσμίες εγγραφής στα ξένα Πανεπιστήμια καθώς και 6.000 ευρώ σε κάθε απώλεια εξεταστικής.

Οι πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι από τον εναγκαλισμό των χρεοκοπημένων κομμάτων, τα οποία άλλωστε, μας οδήγησαν στην πτώχευση και στη σημερινή κατάντια. Παγκοσμίως γίνεται δεκτό πως στην κορυφή βρίσκονται τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια (Χάρβαρντ, Στάνφορντ, ΜΙΤ, Μπέρκλεϊ και Πρίνστον) μαζί με τα ιστορικά Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης με έμβλημα «η γνώση είναι δύναμη». Περιττό να τονίσουμε ότι το Καποδιστριακό βρίσκεται στην 246η θέση…Όσο υπάρχει τέλμα και χαβαλές στα Α.Ε.Ι, τόσο τα διπλώματα θα είναι άχρηστα και θα αυξάνεται η ανεργία. Εάν δεν δημιουργήσουμε πρότυπα με στόχο την αριστεία, η πορεία της χώρας διαγράφεται τραγική.

Συμπέρασμα, ο Υπουργός Παιδείας πρέπει κατεπειγόντως να προωθήσει τροπολογία στη Βουλή, ώστε όσοι παρεμβαίνουν στο διδακτικό έργο των Α.Ε.Ι να τιμωρούνται με φυλάκιση και όσοι προξενούν ζημιές, να γίνεται κατάσχεση της περιουσίας τους. Αναμένω με ενδιαφέρον το σχόλιο του κ. Υπουργού.