Στο roof garden του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» γευμάτιζε την Πέμπτη το μεσημέρι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την Αννα-Μαρία και την πολυπληθή οικογένειά του, ένα τραπέζι γεμάτο γαλαζοαίματους. Πού να γνώριζε όμως ότι σε παρακείμενο τραπέζι γευμάτιζε ο άνθρωπος που με την υπογραφή του έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο της βασιλείας στην Ελλάδα. Ηταν ο Γ. Φλωρίδης, ο οποίος το 2002 ως υφυπουργός Οικονομικών ενέκρινε να δοθεί η αποζημίωση στον τέως βασιλιά που του επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποζημίωση για την περιουσία του (Τατόι κ.τ.λ.). Το Δικαστήριο με αμετάκλητη απόφασή του καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει στον Τέως ως αποζημίωση 4,5 δισ. δραχμές, δηλαδή 11,5 εκατ. ευρώ. Το θέμα ήταν από πού θα έβρισκε τόσα χρήματα ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, τη στιγμή που δεν υπήρχε αποθεματικό στον προϋπολογισμό. Είχε καταργηθεί για όλη την ευρωζώνη με τη Συνθήκη του Μάαστριχ. Και τι σκέφτηκε, νομίζετε, ο κ. Φλωρίδης για να φανεί η χώρα μας συνεπής; Τις… έκτακτες δαπάνες. Αλλά ποιες απ’ όλες; Αύξησε το κονδύλι για τις… φυσικές καταστροφές. Ετσι η αποζημίωση προς τον Τέως πέρασε στον προϋπολογισμό ως… φυσική καταστροφή.


Τι είπε ο Σαμαράς για Τσίπρα και Πάπα

Μοιάζει απίστευτο κι όμως συνέβη στο πρωθυπουργικό γραφείο. Οταν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς πληροφορήθηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας πρόκειται να επισκεφθεί το Βατικανό και να συναντηθεί με τον Πάπα είπε στην κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, που εκείνη την ώρα έτυχε να είναι στο γραφείο του: «Πότε τέλος πάντων ο Τσίπρας θα εξαντλήσει τις γνωστές θρησκείες για να ησυχάσουμε;» υπολογίζοντας προφανώς και την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγιον Ορος και τα 15 λεπτά που έμεινε ο κ. Τσίπρας με την Πλατυτέρα των Ουρανών. Η κυβερνητική εκπρόσωπος ζήτησε διευκρινίσεις και τότε ο Πρωθυπουργός συνέχισε: «Πόσες άραγε είναι οι αναγνωρισμένες από το Σύνταγμα θρησκείες για να τις καλύψει όλες ο Τσίπρας με επισκέψεις στους θρησκευτικούς ηγέτες;». Αυτή τη φορά η κυρία Βούλτεψη ακούγοντας τον Πρωθυπουργό ότι «τα έχει πάρει πολύ σοβαρά με τα θρησκευτικά του Τσίπρα», όπως η ίδια έλεγε, τι νομίζετε ότι έκανε; Πήρε το Σύνταγμα της Ελλάδος και άρχισε να μελετά το άρθρο 13, παράγραφος 2, που λέει «κάθε γνωστή θρησκεία…» και τα σχετικά.


Το δώρο του Τσίπρα

Ο Αλ. Τσίπρας είναι ο δεύτερος επισκέπτης του Βατικανού που συνάντησε τον Πάπα χωρίς γραβάτα. Ο πρώτος ήταν ο Φιντέλ Κάστρο. Οι υπόλοιποι ηγέτες της Αριστεράς που είχαν συναντήσεις με πάπες (Μαδούρο, Λούλα, Χριστόφιας) φόρεσαν γραβάτα σε αυτές τις σημαντικές επισκέψεις και συνομιλίες που είχαν. Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο ανοικτό πουκάμισο, φορώντας ένα μπλε σκούρο κοστούμι. Ηταν άνετος και κέρδισε την παράσταση επικοινωνίας προτού ακόμη εισέλθει στα άδυτα του Βατικανού. Ορισμένοι από τους ιταλούς ψηφοφόρους του (όταν ήταν υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Κομισιόν) τον αναγνώρισαν μόλις έφθασε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και δεν έχασαν την ευκαιρία να του φωνάξουν: «Ciao, Alexis».
nnn
Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι η ουσιαστική συνομιλία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο διήρκεσε 20 λεπτά και όχι 50, όπως ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκαν. Η όλη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες κ.τ.λ. ήταν αυτή που διήρκεσε 50 λεπτά και στον χρόνο αυτόν θα πρέπει να υπολογιστεί και η εκδήλωση που έγινε για την ανταλλαγή δώρων. Ο Πάπας χάρισε ένα μετάλλιο με χαραγμένη την προσωπογραφία του στον κ. Τσίπρα (δώρο που κάνει σε όλους τους επισκέπτες του) και ένα αντίγραφο εκκλησιαστικής εγκυκλίου. Ο κ. Τσίπρας του δώρισε έναν κλάδο ελαίας, συμβολικό δώρο, όπως είπε, ασημένιο, από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Εκείνο που δεν μεταδόθηκε από τη συνάντηση ήταν η έκκληση που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας: «Η Ελλάδα έζησε μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση. Θα σας παρακαλούσα να παρακολουθείτε συνεχώς τον χαρακτήρα της κρίσης αυτής» του είπε, ενώ σε κάποια άλλη στιγμή διαπίστωσε ότι η θρησκεία και ο σοσιαλισμός μπορούν να συμπλεύσουν.


Ντινόπουλος: Δεν έχω ιδέα για αλλαγή εκλογικού νόμου

Είναι ο υπουργός Εσωτερικών ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τον εκλογικό νόμο, την εφαρμογή του, για τις αλλαγές ή για τροποποιήσεις που πιθανόν να υπάρξουν στο μέλλον. Κι όμως ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος βεβαιώνει (τι βεβαιώνει; σχεδόν ορκίζεται ο άνθρωπος) ότι «ουδεμία νύξη είχα για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κανείς δεν μου είπε το παραμικρό, κανείς δεν μου είπε να ετοιμάσω κάποιο προσχέδιο» λέει. Ο κ. Ντινόπουλος αποφεύγει να πει αν συμφωνεί ή όχι με την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, απλώς αναφέρει ότι «δεν μου έχει πει κανείς τίποτε γι’ αυτό». Υπάρχει όμως και κάτι άλλο για το οποίο ο κ. Ντινόπουλος αισθάνεται ότι τηρείται σιγή ασυρμάτου: Με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου δεν είχε καμία επικοινωνία, αφότου η τελευταία ανέλαβε τα καθήκοντά της. Μία φορά μόνο τον επισκέφθηκε μαζί με άλλους περιφερειάρχες (προτού όμως αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της) και συζήτησε μαζί του τα περί μεταφοράς μαθητών.

HeliosPlus