Και τι ακριβώς θα της κάνει ο Αθανασίου; Θα την κάνει νταντά ή μήπως θα την τιμωρήσει για να μην ξαναπεί ψεματάκια; Ο υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε γράμμα στη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωση στους Financial Times ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της
όταν μίλησε για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ κάπου ταξιδεύει αλλά εκπρόσωπος του ΔΝΤ έδωσε μια πρώτη εξήγηση: η σοβαρή γυναίκα, εκείνη που κατέχει το σημαντικό αξίωμα και διαφεντεύει τον πλανήτη, αναφερόταν σε σχόλια στο facebook.
Αυτό που καταλάβαινε κανείς από τη δήλωση (χωρίς διάθεση παρερμηνείας) ήταν ότι κάποιος κροίσος την έπιασε από κοντά και την απείλησε ότι αν του γίνει έλεγχος στα φορολογικά, θα την βρουν σε κάποιο χαντάκι. Αυτή είναι απειλή για τη ζωή. Όλα τα υπόλοιπα, τα άκομψα, τα υβριστικά, τα σεξιστικά, τα άγρια που εκφράζονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν αποτελούν ευθεία απειλή για φόνο. Εκτός εάν οι μαφιόζοι έχουν αρχίσει να ποστάρουν τα εγκληματικά τους σχέδια.
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου πρακτικά δεν μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στην Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν θα αρχίσει καμία θεσμική δίωξη για τη συκοφαντία ούτε θα την κάνει νταντά. Κάνει όμως το μέγιστο: την ξεμπροστιάζει και την γελοιοποιεί. Δείχνει ότι δεν μπορεί κανείς να λέει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, δεν μπορεί να δημιουργεί εντυπώσεις, να φτιάχνει κλίμα εναντίον της χώρας. Η γενίκευση της Λαγκάρντ, η χωρίς ονόματα περιγραφή ενός φαντασιοκοπήματος, στιγμάτιζε όλο τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, από όλους τους κλάδους. Στιγμάτιζε όσους έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ενέπνεε ρατσισμό. Τούτο ίσως να μην τιμωρείται με δικαστικό τρόπο όμως δεν έπρεπε να περάσει χωρίς πολιτική αντίδραση.
Για τους υπόλοιπους, τους σχολιαστές που επιτέθηκαν διαδικτιακά στην Λαγκάρντ, αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη. Ούτε κι εκείνοι μπορούν να γράφουν ό,τι κατέβει στο κεφάλι τους αλλά τούτο είναι μια άλλη υπόθεση, δεν έχει να κάνει με αυτά που περιέγραψε η μεγαλόσχημη της παγκόσμιας οικονομίας.