Την ώρα που ο Πρωθυπουργός συνομιλούσε με τους «γαλάζιους» βουλευτές στο καφενείο της Βουλής και τους εξηγούσε πόσο επικίνδυνες για τη χώρα είναι οι πρόωρες εκλογές, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, στο γήπεδο Καραϊσκάκης, υπήρξε μια άλλη, ιδιότυπη σύναξη βουλευτών, αλλά (στο ημίχρονο) και κριτική στις ενέργειες Σαμαρά.
nnn

Ηταν στο γήπεδο στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ατλέτικο όλοι οι «γνωστοί ύποπτοι» λάτρεις των αγώνων της πρωταθλήτριας Ελλάδας στο Champion League, δηλαδή οι Α. Λοβέρδος, με κόκκινο πουλόβερ τυλιγμένο στη μέση, Ι. Τραγάκης (που έκανε και τον προπονητή, όχι μόνον του Ολυμπιακού αλλά και της… Ατλέτικο), δίπλα του καθόταν ο (εικονιζόμενος) Αλέφαντος (που έλεγε ότι οι «κόκκινοι νίκησαν τους κόκκινους» ή κάτι τέτοιο), Τ. Νεράντζης, Γερ. Γιακουμάτος (που έλεγε πως θα μειώσει την τιμή του γάλακτος), Κ. Αρβανιτόπουλος, Αντ. Μπέζας, Ι. Ιωαννίδης, οι πασόκοι Γρ. Νιώτης και Ι. Διαμαντίδης, ο Τέρενς Κουίκ με τα δύο του παιδιά και αρκετοί άλλοι. Αν εξαιρέσει κανείς τον υπουργό Παιδείας που σηκώθηκε στο ημίχρονο για να αγοράσει ένα σάντουιτς και καφέ, οι υπόλοιποι έμειναν στη θέση τους και είχαν τον λόγο τους. Αρχισε η πολιτική συζήτηση…
nnn

Το έναυσμα έδωσε ο (κόουτς) Ιωαννίδης, προφανώς πικραμένος από την ήττα του στις περιφερειακές εκλογές, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν θα συγκεντρωθούν (χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις από τον κ. Σαμαρά) οι 180 βουλευτές ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ορισμένοι σώφρονες (όπως για παράδειγμα ο κ. Μπέζας) μόλις άκουσαν πολιτική συζήτηση, έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους, κατεβαίνοντας μία κερκίδα πιο κάτω ώστε να φαίνονται μακριά από τους υπολοίπους. Αλλά ο κ. Ιωαννίδης συνέχιζε προτείνοντας ανάμεσα στα άλλα στον κ. Σαμαρά να αλλάξει τακτική και να προσεγγίσει τους βουλευτές και κυρίως τους ανεξάρτητους βουλευτές. Πρότεινε επίσης να αναλυθούν οι εκτιμήσεις των βουλευτών για το τι συμβαίνει στις εκλογικές τους περιφέρειες, με τον κ. Αρβανιτόπουλο να κουνάει καταφατικά το κεφάλι του. Και η πολιτική συζήτηση θα συνεχιζόταν αφού τέθηκε θέμα Γιαταγάνα, που δεν την πλησίασε η ΝΔ ενώ θα στήριζε την υποψηφιότητα Ιωαννίδη, αλλά ο κ. Τραγάκης τους διέκοψε προβλέποντας τι είδους αλλαγές θα κάνει ο Σιμεόνε ώστε να φέρει στα μέτρα του το ματς. Και της… βρήκε όλες!
Μια συνηθισμένη συνεδρίαση

Θυμάστε με πόσο πάθος και επιμονή διεκδικούσαν την ψήφο των Αθηναίων οι υποψήφιοι κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές; Τι έταζαν, τι υπόσχονταν να κάνουν αν εκλέγονταν, τι είδους αντιπολίτευση θα έκαναν σε περίπτωση που δεν εκλέγονταν και πολλά τέτοια που ακούγονται συνήθως σε προεκλογικές περιόδους; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι την Τετάρτη συνήλθε η πιο νευραλγική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, αυτή των Οικονομικών. Θέμα της συζήτησης η έγκριση προμήθειας για ρυμουλκούμενα κοντέινερ στην επεξεργασία σκουπιδιών, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Αντιπρόεδρος της επιτροπής είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ολοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι είχαν στείλει εκπροσώπους, πλην ενός που ακόμη δεν φάνηκε σε καμία συνεδρίαση: του Αρη Σπηλιωτόπουλου! Και φθάνει η ώρα της ψηφοφορίας για το αν θα εγκριθεί ή όχι η προμήθεια. Εκπληκτοι όλοι ακούν τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Σακελλαρίδη να δηλώνει ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία επειδή δεν… γνωρίζει το θέμα. Τι σημαίνει ότι δεν γνωρίζει το ζήτημα; Δεν είχε ενημερωθεί; Δεν φρόντισε; Δεν γνώριζε ότι τα λεφτά ήταν πολλά και έπρεπε να ληφθεί κάποια απόφαση; Δεν είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής; Αυτά και άλλα έλεγαν οι υπόλοιποι για τον Σακελλαρίδη που μετείχαν στην ψηφοφορία.


Ζωή vs Νεράντζη
Αυτή η κόντρα του Τάσου Νεράντζη με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (που ξεκίνησε εδώ και μήνες) δεν λέει να κοπάσει ούτε στα θερινά τμήματα της Βουλής. Επανήλθε την Τετάρτη στη Βουλή η Ζωή, ανανεωμένη, μαυρισμένη, εμφανώς αδυνατισμένη, φορώντας μια στενή (πένσιλ) φούστα λίγο πάνω από το γόνατο και της την είχε στημένη ο κ. Νεράντζης. Στην Επιτροπή συζητούσαν το θέμα της ΝΕΡΙΤ και η Ζωή πήρε τον λόγο με τον γνωστό της τρόπο –κάτι που πιθανόν να εκνεύρισε τον κ. Νεράντζη: «Σταματήστε, να πάτε να κάνετε τις προγαμιαίες σας ετοιμασίες…», εννοώντας ότι θα πρέπει η Ζωή να ετοιμάζεται για τον γάμο της που θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Αιδηψό. Τι ήθελε να το πει; Κάτι τέτοια της Ζωής φαίνεται πως δεν της αρέσουν. Και αμέσως έδωσε την απάντηση: «Είστε εκτεθειμένος. Να κατεβείτε από τη θέση του προέδρου γιατί με αυτά που λέτε γελοιοποιείτε τον θεσμό…».

Τα καλύτερα από Μπουτάρη για Τσίπρα

Κι όμως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης έχει να πει τα καλύτερα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ: «Τον βρήκα μια χαρά. Μου αρέσει, μου αρέσει πολύ. Εχει βεβαίως μερικά συνθήματα που δεν είναι της δικής μου αντίληψης, δηλαδή εγώ δεν θα έταζα ποτέ αν κάτι δεν είχα τεκμηριωμένο, αλλά ο άνθρωπος, όπως διαπίστωσα, έχει ρεύμα, έχει καλή αύρα, αυτά που λέει αρέσουν στον κόσμο και το σημαντικότερο, δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι λαϊκιστής, ένας φανατικός λαϊκιστής…».

Ο τέως στη Βιβλιοθήκη

Στη «Βιβλιοθήκη», στην πλατεία Κολωνακίου βρέθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι ο τ. βασιλέας Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του Αννα Μαρία. Κάθησαν στα έξω τραπέζια παρήγγειλαν, όπως έμαθα, πράσινη σαλάτα και γεμιστά και απόλαυσαν το γεύμα τους μαζί με φιλική παρέα. Την ίδια ώρα στο ίδιο εστιατόριο υπήρξε σύναξη βουλευτών της ΝΔ. Με το πρόσχημα το τραπέζι που έδωσε ένα γαλάζιο στέλεχος για την εορτάζουσα κόρη του συγκεντρώθηκαν οι Μιχ. Ταμήλος, Κ. Σκρέκας, Χρ. Κέλλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, σ΄άλλο τραπέζι ήταν ο Γ. Βλάχος και συζητούσαν τι άλλο; Πολιτικά.

Ο Ανδρουλάκης στην αραβική συνοικία

Σιγά- σιγά ένας μετά τον άλλον ενοικιάζουν μικρά διαμερίσματα (γκαρσονιέρες) οι ευρωβουλευτές, αλλά, όπως λένε, τα νοίκια πέριξ του ευρωκοινοβουλίου είναι πολύ ακριβά. Να σκεφτείτε ότι ο γραμματέας του ΠαΣοΚ Ν. Ανδρουλάκης αναγκάσθηκε να ενοικιάσει ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. στην «αραβική συνοικία»,όπως την ονομάζουν, που έχει και φθηνό νοίκι. Αλλά ο κ. Ανδρουλάκης ήταν δυσαρεστημένος χθες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ξέρετε γιατί; Λόγω των απολυμένων καθαριστριών: «Τις στηρίξαμε, ζήτησαν και έκλεισαν ραντεβού μαζί μας την ερχόμενη εβδομάδα και όμως στην εκδήλωση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ γι΄αυτές στο ευρωκοινοβούλιο δεν μας κάλεσαν. Δεν κάλεσαν κανέναν μόνον τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε.

Βενιζέλος και Λαγκάρντ

Στην τελευταία συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλο ετέθη το θέμα των απειλών που είπε πως δέχτηκε η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όταν μίλησε για φοροφυγάδες στην Ελλάδα. Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν αυτός που εισηγήθηκε να ασχοληθεί η Εισαγγελία Αθηνών με το θέμα αυτό και να σταλεί επιστολή στην κυρία Λαγκάρντ με την οποία να ζητούνται εξηγήσεις, όπως και έγινε.

Ο Τσίπρας και ο Πάπας

Ξέρετε πώς αποκαλούσαν τον Αλ. Τσίπρα οι αριστεροί ιταλοί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την προεδρία της Κομισιόν; Το είχα διαβάσει σε ιταλικές εφημερίδες. Τον αποκαλούσαν ο «Ξένος Πάπας». Το γιατί δεν μπορώ να σας το πω. Εκείνο όμως που πρέπει να σημειώσω είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι ο πρώτος αριστερός ηγέτης (σε εθνικό επίπεδο) που βλέπει τον Πάπα στο Βατικανό. Προηγήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου και πρώην γραμματέας του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας με τον οποίο (ο προηγούμενος Πάπας) είχε συζητήσει το θέμα της καταστροφής των χριστιανικών ναών και της πολιτιστικής κληρονομιάς από τους τούρκους εισβολείς στα κατεχόμενα της Κύπρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ