Ακούγεται ίσως υπερβολική η αναφορά στην τύχη μιας προτομής. Καταγράφεται εντούτοις ένα δυσάρεστο συμβάν, που σχετίζεται με τον εθνικό μας ποιητή, στον Εθνικό Κήπο. Αποκεφαλίστηκε ο Διονύσιος Σολωμός. Ο συμβολισμός είναι πικρός στην παρούσα ιστορική συγκυρία. Η είδηση γίνεται ακόμη πιο θλιβερή από τις λεπτομέρειες της καταστροφής που έγινε στο νότιο κομμάτι του κήπου. Ενώ λοιπόν εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων αναφέρονται σε βανδαλισμό, στην πραγματικότητα πρόκειται περί εγκληματικής αμέλειας. Ο δημιουργός του «Υμνου εις την ελευθερίαν» έχασε το κεφάλι του εξαιτίας ενός δέντρου που έπεσε πάνω του. Του λόγου το αληθές τεκμηριώνουν φωτογραφίες.
Ο Εθνικός Κήπος έχει αφεθεί στην τύχη του. Εν πρώτοις είναι η μπίχλα. Ο καθαρισμός βεβαίως είναι το πιο εύκολο, κάτι που γίνεται άνευ ειδικού. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Διαβάζουμε σε κάποια δήλωση του διευθυντή Πρασίνου του Δήμου ότι αναζητούνται κονδύλια για τη βελτίωση των υποδομών και τη συντήρηση. Το εύκολο συμπέρασμα: σε περίοδο κρίσης, οι κήποι μαραζώνουν, ακόμη κι αν είναι ιδιαίτερης σημασίας από ιστορική και βοτανολογική σκοπιά. Κι όμως, ο Εθνικός Κήπος είχε το δικό του ταμείο και αποθεματικό ύψους 650.000 ευρώ, με τα οποία θα γίνονταν εργασίες που θα απέτρεπαν τον μαρασμό.
Η διαχείριση του Εθνικού Κήπου γινόταν από ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο. Μην σπεύσει κανείς να πει ότι ήταν ένας ακόμη οργανισμός στον οποίο συμμετείχαν διάφοροι αργυρώνητοι για ίδιον όφελος. Η συμμετοχή ήταν αφιλοκερδής και υπήρχε απόλυτη διαφάνεια στη χρηματοδότηση που έκανε το υπουργείο Εσωτερικών. Εξ ου και το αποθεματικό. Ο Γιώργος Καμίνης το 2011 κατήργησε το νομικό πρόσωπο «Δήμος Αθηναίων – Εθνικός Κήπος» και οι αποταμιεύσεις ανακατεύτηκαν στον κουβά για τις πρασινάδες.
Ας υποθέσουμε ότι ευρίσκονταν κεφάλαια για τη συντήρηση του Εθνικού Κήπου. Δημιουργείται άλλο, κρίσιμο ερώτημα: ποιος θα αναλάβει τη φροντίδα. Ενας εργάτης του δήμου δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς κλαδεύεται κάποιο σπάνιο δέντρο, του οποίου δεν γνωρίζει καν το όνομα. Ακόμη κι ένας ανειδίκευτος γεωπόνος δυσκολεύεται να δώσει οδηγίες χωρίς τη βοήθεια κάποιας σημερινής μελέτης. Πριν λίγες ημέρες παραδόθηκε μια γνωμάτευση για την κατάσταση του κήπου, φευ παραδόθηκε σε άτομα που δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις. Η «Εταιρία Φίλων του Εθνικού Κήπου» ζήτησε τη βοήθεια ειδικών από τη Γερμανία και σε πρώτη φάση έλαβε μια γραπτή αποτύπωση της κατάστασης. Θα πρέπει να ακολουθήσει μελέτη για τις προτάσεις.
Οι Εταιρεία Φίλων δεν έχει καμία δικαιοδοσία στον Εθνικό Κήπο. Ακόμη λοιπόν κι αν πιέζει, εμπνέει, ενθαρρύνει, δεν θα λάβει αποφάσεις. Οσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της υφιστάμενης κατάστασης. Τα δέντρα θα πέφτουν και οι επισκέπτες του κήπου θα περιφέρονται στις αλέες μονολογώντας «περασμένα μεγαλεία/ και διηγώντας τα να κλαις».