Σπανίως ομιλεί δημοσίως ο Γ. Προβόπουλος από τότε που έληξε η θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος και όταν ομιλεί είναι πάντοτε πολύ προσεκτικός. Εάν τον συναντήσει κανείς το πρώτο πράγμα που λέει στον συνομιλητή του είναι ότι «τώρα περνάω καλά, είμαι τον περισσότερο χρόνο στα Κύθηρα όπου έκανα διακοπές μετά από έξι σκληρά χρόνια εργασίας. Και το σημαντικότερο, δεν βιάζομαι καθόλου να επανέλθω στον επαγγελματικό μου βίο, αν και μου έχουν γίνει πολλές επαγγελματικές προτάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τις οποίες ούτε καν έχω ακόμα συζητήσει. Συνεπώς όλα όσα κατά καιρούς έχουν διαρρεύσει δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Αυτό το ευχάριστο κλίμα που δίνει στον συνομιλητή του όταν τον συναντά αλλάζει ξαφνικά μόλις του τεθούν πολιτικές ή οικονομικές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, πώς βλέπει ένας πρώην κεντρικός τραπεζίτης την πολιτική κατάσταση σήμερα; Πώς είδε τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη;
nnn
Ο κ. Προβόπουλος αναφέρει ότι το πολιτικό κλίμα σήμερα είναι… θολό εξαιτίας μιας σειράς πολιτικών γεγονότων που συμβαίνουν και που έχουν επιπτώσεις στην οικονομία φέρνοντας ως παράδειγμα την επικείμενη προεδρική εκλογή (με την ονοματολογία και με τον αγώνα που δίνεται από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τους 180 ή τους 121 βουλευτές), που επιδεινώνει και το κλίμα συνεργασίας ανάμεσα σε κόμματα. Επιδεινώνει ακόμη, κατά τον κ. Προβόπουλο, και την ευφορία που υπήρξε από το λεγόμενο success story, συμβουλεύοντας την κυβέρνηση ότι πρέπει να το κατευθύνει με «πιο καλό τρόπο» για τον πολίτη και γενικότερα προς την κοινωνία. Κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει τώρα εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ.
nnn
Οταν κάποιος ανοίγει συζήτηση, έστω και ανεπίσημη με έναν πρώην τραπεζίτη που υπηρέτησε τη θητεία του στα δυσκολότερα χρόνια του Μνημονίου έχει πολλά να ρωτήσει. Για παράδειγμα πώς του φάνηκαν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Η έκπληξη είναι ότι ο κ. Προβόπουλος είπε πολύ καλά λόγια για τον… χαρακτήρα του κ. Τσίπρα, λέγοντας πως (στη Θεσσαλονίκη) έδειξε να έχει αυτοπεποίθηση, επιχείρησε να αυξήσει την πολιτική του επιρροή σε όλα τα κοινωνικά στρώματα με όσα εξήγγειλε, αλλά αυτά που εξήγγειλε είναι «μη ρεαλιστικά και πολύ νεφελώδη. Ισως επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει ότι ο κόσμος ακόμα είναι φοβισμένος και επιχειρούσε να τον πείσει για το αντίθετο, προφανώς για να μην πάρει τα λεφτά του και να φύγει αν και όποτε γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.


Τα cargo με τα ευρώ

Και προτού τελειώσει αυτή η (ανεπίσημη) σύντομη συνομιλία με τον κ. Προβόπουλο τον ρώτησα τι έγινε με τα δύο αεροσκάφη C-130 που έφεραν με άκρα μυστικότητα και με ασφάλεια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα σε κιβώτια την περίοδο που η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός ευρώ. Μου εξήγησε ότι δεν επρόκειτο για στρατιωτικά αεροσκάφη, αλλά περί γιγαντιαίων αεροσκαφών cargo, τα οποία μετέφεραν όντως εκατ. ευρώ, αλλά όχι σε περίοδο αιχμής. Μόλις είχε αρχίσει η οικονομική κρίση (το 2010) κι αν αυτό γινόταν αντιληπτό, τότε, όπως έλεγε, όλοι θα σήκωναν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.


Ποιος απείλησε τον Τσίπρα

Ξέρετε ποια ερώτηση δεχόταν συνεχώς ο Αλ. Τσίπρας μόλις ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη; «Ποιος ήταν αυτός που σε απείλησε και σήμερα βρίσκεται στη φυλακή;». Και απαντούσε, λέγοντας ότι δεν δέχτηκε επίθεση ή απειλή εναντίον της ζωής του και ίσως μερικοί να το αντιλήφθηκαν λάθος. Είπε ότι δέχθηκε… πολιτική απειλή με την έννοια ότι του είπαν «όταν γίνεις κυβέρνηση, θα σηκώσω τα λεφτά μου και θα φύγω για το εξωτερικό. Και έλα τότε να με φορολογήσεις». Και ποιος ήταν αυτός; Οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον «έδιναν» ψυχρά, λέγοντας πως ήταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, της Proton Bank. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι υπήρχαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησαν (ακόμα και κοινοβουλευτικά) ώστε να αποφυλακιστεί ο κ. Λαυρεντιάδης για ανθρωπιστικούς λόγους.


Ξανά στο Αγιον Ορος ο Σαμαράς

Την πρόσκληση του ηγουμένου της Μονής Αγίου Διονυσίου για να επισκεφθεί (και πάλι) το Αγιον Ορος αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί αρχές Νοεμβρίου και θα είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Σαμαράς επισκέπτεται το Αγιον Ορος. Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα παρέδωσαν στον ηγούμενο (σε τελετή που έγινε στο Βυζαντινό Μουσείο) ένα βυζαντινό χειρόγραφο 600 σελίδων με την Καινή Διαθήκη που είχε κλαπεί από τη Μονή το 1960, βρέθηκε σε ένα αμερικανικό μουσείο και επιστράφηκε. Το χειρόγραφο εκτίθεται σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο και αρχές Νοεμβρίου θα μεταφερθεί στο Αγιον Ορος παρουσία και του Πρωθυπουργού.
Γιατί χαίρεται ο Πλεύρης

Ενας χαρούμενος άνθρωπος –εν αναμονή βουλευτής –δηλώνει πως είναι ο Αθ. Πλεύρης, ο οποίος θα καταλάβει τη βουλευτική έδρα του Δ. Αβραμόπουλου, μόλις ο υπουργός Αμυνας παραιτηθεί τον Οκτώβριο για να αναλάβει επίτροπος στην Κομισιόν. Και χαίρεται γιατί, όπως λέει, όσο καθυστερεί η ορκωμοσία του ως βουλευτή έχει χρόνο να κλείσει ορισμένες δικηγορικές υποθέσεις που δεν θα μπορούσε να κλείσει ως βουλευτής. Τον ρώτησα ποιες είναι αυτές και ιδού η απάντηση: «Τις αγωγές Καμμένου προς Αδωνι, τις αγωγές Αδωνι προς Καμμένο, αλλά και ποινικές υποθέσεις, ανάμεσά τους και υποθέσεις… ναρκωτικών»! Οποία ειλικρίνεια αλήθεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε δανεικά από τους βουλευτές τ
ου

Αυτή η «απόβαση» των συριζαίων το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη είχε πολλά και ενδιαφέροντα γεγονότα τα οποία ευθύς αμέσως στα μεταφέρω. Πρώτα απ΄όλα το κόμμα ανέλαβε όλα τα έξοδα συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών εισιτηρίων. Έθεσε όμως έναν όρο. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν για την οικονομική θέση (πήγαινε- έλα). Όποιος ήθελε να ταξιδεύσει πρώτη θέση ή να μεταφέρει μαζί του τη γυναίκα του, την κόρη ή τον γιο του ή την σύντροφό του θα πλήρωνε από την τσέπη του. Στην πραγματικότητα όμως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσαν τα έξοδά τους και με το παραπάνω. Γιατί, πιθανόν να μην το γνωρίζετε, προτού ο κ. Τσίπρας ανέβει στη Θεσσαλονίκη ζητήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να… δανείσουν το κόμμα με όσα χρήματα μπορούν. Με τη σημείωση ότι ο ιδιότυπος αυτός δανεισμός θα είναι… άτοκος. Έτσι άλλος έδωσε 500 ευρώ, άλλος 1000 και οι ευρωβουλευτές από 2.000 ευρώ.

Σε ουζάδικα και γάμους πήγαν οι συριζαίοι

Βουλευτές της Αριστερής Πρωτοβουλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη βρέθηκαν στην πλειοψηφία τους σε… ουζερί στην Καλαμαριά προσκεκλημένοι του Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ τραπέζωσε περί 40 συριζαίους συνεργάτες του, αλλά και προεδρικούς βουλευτές (όπως ο Στ. Κοντονής, Θεανώ Φωτίου κ.α.) και απόλαυσαν καλαμαράκια, θρύψαλα, γαύρους, σαρδέλες κτλ. Επικρατούσε όπως μου είπαν κλίμα ευφορίας. Οι άλλοι (Κουρουμπλής, Χρυσόγονος, Μητρόπουλος) πήγαν σ΄έναν… γάμο και έμειναν αρκετή ώρα εκεί. Ο κ. Τσίπρας μου είπαν (μου το είπαν συριζαίοι) ήταν κουρασμένος και πήγε γρήγορα για ύπνο. Στο αεροσκάφος της επιστροφής συνταξίδευε (τυχαίως) με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχ. Κωσταράκο. Έκαναν απλώς μία χειραψία και φαινόταν ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος είχαν όρεξη για συζήτηση. Και μάλιστα σοβαρή συζήτηση, όπως αυτή των… ενστόλων.

Γκρίνια και για τις περικοπές

Ξέρετε ότι υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που γκρινιάζουν για τις «υπερβολικές», όπως τις χαρακτηρίζουν περικοπές των μισθών τους υπέρ του κόμματος; Και όμως υπάρχουν, αφού όπως λένε, το κόμμα τους περικόπτει το… 20% της βουλευτικής τους αποζημίωσης. Και δεν έχουν ελπίδα να επαναφέρουν τους μισθούς τους, όπως είναι οι μισθοί των βουλευτώντης ΝΔ και ΠαΣοΚ και όταν τελειώσει το…μνημόνιο!

Αλληλοκαρφώματα γιατρών

Άρχισαν τα όργανα και τα… αλληλοκαρφώματα στους ιατρικούς συλλόγους εν όψει των εκλογών τους στα μέσα Οκτωβρίου. Γιατρός – μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά- έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη με την οποία τον ενημερώνει ότι την τελευταία τριετία δεν έχει εγκριθεί από το ΔΣ ή τη Γενική Συνέλευση κανένας ισολογισμός, απολογισμός και προϋπολογισμός. «Καρφώνει» – ουσιαστικά – το προεδρείο του Συλλόγου, το τιμόνι του οποίου κρατάει, όπως αναφέρεται στην επιτολή, η – γνωστή για τις… λιποθυμίες της γιατρός – Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

HeliosPlus