Δεν έχουμε δει πρόεδρο της δημοκρατίας με σκουλαρίκι και τατουάζ. Κανονικά δεν θα έπρεπε να το προσέξουμε κιόλας –ούτε αν φορά κόκκινες κάλτσες και άλλα σύμβολα αντισυμβατικής αισθητικής. Ο Γιάννης Μπουτάρης μίλησε στο ραδιόφωνο, στον BHMA FM, και είπε ότι δεν κάνει για τη θέση. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, αν ένας Μπουτάρης είναι άξιος να πάρει το ύπατο αξίωμα, ας εξετάσουμε την περίπτωση, προσεγγίζοντας από διαφορετικές πλευρές.
Επιχειρηματικότητα. Δεν είναι κακό για έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει βιογραφικό με επαγγελματικές επιτυχίες, να έχει φτιάξει τη δική του επιχείρηση, να έχει διοικήσει ανθρώπους, να έχει χρηματοδοτήσει σχέδια από την τσέπη του, να έχει βασανιστεί από τη γραφειοκρατία. Οι πετυχημένοι επιχειρηματίες δεν έχουν μεγάλη πέραση για τα μεγαλεία της Ηρώδου Αττικού. Προτιμώνται πολιτικοί που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε κάποια σύγκλιση ιδεών, που πέρασαν μια αιωνιότητα σε συνελεύσεις με καπνούς και αμπελοφιλοσοφία, που έκαναν ίντριγκες στο παρασκήνιο. Εντάξει, υπάρχει και η εκδοχή του καλού πολιτικού, που ήταν ιδεαλιστής και κυβέρνησε ή αντιπολιτεύτηκε με σύνεση, αλλά μπορεί να γίνει η αλλαγή με Πρόεδρο που διαθέτει αληθινό βιογραφικό.
Εθελοντισμός. Ενας οινοποιός μπορεί κάλλιστα να δραστηριοποιείται με μοναδικό στόχο τον ατομικό πλουτισμό. Δεν είναι κακό αυτό, είναι απλώς ξερός καπιταλισμός. O Μπουτάρης δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Είναι ο ιδρυτής του Αρκτούρου, του σωματείου στο Νυμφαίο που σώζει αρκούδες. Κάτι δείχνει αυτό, μια ευαισθησία για τη φύση, για τα ζώα, μια ευαισθησία για όσα δεν αποτελούν ιδιοκτησία, όμως, προσμετρώνται ως εθνική περιουσία. Ποιος άλλος εν ενεργεία πολιτικός έχει πάρει ανάλογη πρωτοβουλία; Ουδείς. Δεν μιλάμε μόνο για ζωάκια αλλά γενικώς για προσφορές που παραπέμπουν στους ιστορικούς ευεργέτες. Εντάξει, δεν έχτισε νοσοκομεία, δεν άνοιξε πανεπιστήμια, όμως επέστρεψε στην κοινωνία όσα του επέτρεπε η οικονομική του επιφάνεια.
Ευελιξία. Ορισμένοι θα πουν ότι είναι ένας καιροσκόπος που κινείται από ‘δώ κι από ‘κεί για να πετύχει τους στόχους του. Ενα μικρό πέρασμα από το ΚΚΕ και κατόπιν σύμπραξη με τους φιλελεύθερους, με τη Δράση. Ολίγη από ΠαΣοΚ, ολίγη από Ανανεωτική Αριστερά και τα βόλεψε τα ποσοστά του. Θα ήταν άδικο αν λέγαμε ότι ο Μπουτάρης περιφέρεται από σχήμα σε σχήμα για να περισώσει την πολιτική του ύπαρξη. Στην πραγματικότητα, εκείνος προσφέρει περισσότερα εκεί που πηγαίνει κάθε φορά, καθώς εκτός από την προσωπική λάμψη έχει και το δικό του κοινό. Σε μεγάλη κλίμακα, πέραν δηλαδή των ορίων της πόλης του, ο Μπουτάρης βρίσκει αναλογίες στις μάζες των μετακινούμενων ψηφοφόρων, εκείνων που δεν παντρεύτηκαν ένα κόμμα.
Συμφιλίωση. Ο Μπουτάρης είναι εργάτης των συγκλίσεων, των αληθινών συμφιλιώσεων. Επί της δημαρχίας του πολλαπλασιάστηκαν οι τούρκοι επισκέπτες της πόλης: χτίζει γέφυρες. Θα μπορούσε να αντιμετωπίζει την Ιστορία με τον πιασάρικο, παιδικό τρόπο, κατασκευάζοντας εχθρούς και δημιουργώντας οπαδούς. Με την ανάγνωση της Ιστορίας που επιχειρεί δεν ξεχνά τα γεγονότα, όμως υπερτονίζει μια ερμηνεία που λειτουργεί υπέρ της πόλης του. Καλεί τους Τούρκους να δουν τη γενέτειρα του Κεμάλ, ενισχύει τις διπλωματικές σχέσεις και ταυτόχρονα φέρνει συνάλλαγμα.
Περηφάνια. Λέει ότι οι Θεσσαλονικείς αντιδρούν κομπλεξικά στην πρωτεύουσα, ενώ δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από την Αθήνα. Συγκρίνει την πόλη του με άλλες ευρωπαϊκές και βρίσκει ότι είναι εξίσου όμορφη και πολιτισμένη. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα κάνει το ίδιο με τη χώρα. Ενας κοσμοπολίτης δεν χωρά σε αντιλήψεις ψωροκώσταινας, δεν νιώθει αμήχανα με το αλλότριο αλλά στέκεται με το κεφάλι ψηλά, μετρώντας τις δυνάμεις του. Ενας κοσμοπολίτης όπως ο Μπουτάρης δεν είναι επηρμένος, δεν θα γελοιοποιηθεί.
Ονειροπόληση. Θέλει το καλύτερο χωρίς πάντοτε να το επιτυγχάνει. Ηθελε να επεκτείνει την ανακύκλωση και να φωτίσει την πόλη με φωτοβολταϊκά. Δεν τα κατάφερε. Ισως να βρει δικαιολογίες, ίσως να δώσει εξηγήσεις, όμως ποτέ δεν θα σταματήσει να έχει το όραμα μιας οικολογικής πόλης, αν όχι για αυτή την πενταετία, ίσως την επόμενη. Αυτή είναι η αδυναμία του.
Θυμάται κανείς το σκουλαρίκι ύστερα από αυτά;

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ