Οτι η δικομματική κυβέρνηση τείνει να εξαντληθεί είναι ορατό πια διά γυμνού οφθαλμού. Οσο περνά ο καιρός το βάρος των πολλών οικονομικών μέτρων φαντάζει ασήκωτο, οι υπερασπιστές της οικονομικής πολιτικής λιγοστεύουν και αντιθέτως οι αντιδρώντες δημοσίως βουλευτές πολλαπλασιάζονται.
Τα πολλά λάθη του ΕΝΦΙΑ, οι συνεχείς παλινωδίες, αλλά και η βραδύτητα αντίδρασης των υπευθύνων του υπουργείου Οικονομικών επιβάρυναν την ατμόσφαιρα και διαμόρφωσαν συνθήκες γενικευμένης αποδοκιμασίας. Ο φόρος επί των ακινήτων ουσιαστικά έδρασε σαν καταλύτης και το ποτήρι ξεχείλισε, αναδεικνύοντας και πάλι τον πολιτικό κίνδυνο σε μείζονα απειλή της οικονομικής σταθερότητας.
Κανείς αυτή την ώρα δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα αντέξει την πίεση στους επόμενους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες και δεν θα πέσει θύμα της αντίδρασης πανικόβλητων βουλευτών, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να διαχειρισθούν την κρίση εμπιστοσύνης που τους καταδιώκει.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, έχουν πλήρη επίγνωση των συνθηκών και γνωρίζουν ότι προτού φθάσουν στη δοκιμασία της προεδρικής εκλογής θα αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού και άλλων επίμαχων νομοσχεδίων που αναγκαστικά θα έλθουν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με άλλα λόγια, το «ατύχημα» παραμονεύει και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Πολύ περισσότερο όταν διατυπωθούν οι προτάσεις Τσίπρα, οι οποίες, ανεξαρτήτως του βάρους αξιοπιστίας που θα τις συνοδεύει, θα επιτείνουν την πίεση προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Το κακό συμπληρώνεται και από τη στάση των εταίρων οι οποίοι επιμένουν να αντιμετωπίζουν με καχυποψία την ελληνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Ως τώρα δεν δείχνουν καμία διάθεση υποστήριξης και κατανόησης του ελληνικού πολιτικού προβλήματος, ούτε έχουν δείξει ότι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν λύσεις και ανάσες στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αντιθέτως θέτουν μονότονα ζήτημα εγγυήσεων και καθυστερούν σκόπιμα τη ρύθμιση του χρέους. Επιδιώκουν ευθέως τη δέσμευση της χώρας, όπως φάνηκε και στο Μιλάνο, όπου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης αντιμετώπισε προτάσεις για νέο μνημόνιο, το οποίο προφανώς θα δένει την Ελλάδα για πολλά χρόνια ακόμη.
Είναι φανερό ότι οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι οι καλύτεροι για τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Αν δεν αντιδράσουν εγκαίρως και δεν μεταδώσουν πίστη στις κοινοβουλευτικές ομάδες τους και δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες ικανές να καλλιεργήσουν προσδοκίες ταχείας εξόδου από την κρίση, η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει να πέσει ένα πρωί δι’ ασήμαντον αφορμήν, υπό το βάρος της απώλειας εμπιστοσύνης και ενός κλίματος γενικευμένης ηττοπάθειας που θα τείνει να επικρατήσει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ