Βρήκαν πρώτα τη δικαιολογία ότι τους θέλουν οι ακροατές και εν συνεχεία υπέγραψαν ακόμη και συμβόλαια. Ο λόγος για τους πολιτικούς που επιδιώκουν (ορισμένοι με το αζημίωτο) να γίνουν δημοσιογράφοι. Οποιο ραδιόφωνο κι αν ανοίξεις τελευταίως ακούς και έναν πολιτικό να μετατρέπεται σε… εκπομπάρχη. Και το σημαντικότερο, εμφανίζονται στους ακροατές και στους ψηφοφόρους τους ότι αναγκάστηκαν να γίνουν ραδιοφωνατζήδες επειδή τους το ζήτησαν επίμονα. Ωσάν να μαζεύτηκαν οι ακροατές των ραδιοφώνων σε μία πλατεία και πραγματοποίησαν ένα είδος διαδήλωσης ζητώντας τους να βγουν στο ραδιόφωνο.
***
Παλιότερα είχαμε ένα-δύο πολιτικούς που απέκτησαν ραδιοφωνική εκπομπή. Οχι μόνοι τους. Εβαζαν έναν δημοσιογράφο για «κάρφωμα» δήθεν για να τους κάνει ερωτήσεις. Οπως έκανε πριν από χρόνια ο αείμνηστος Ευ. Γιαννόπουλος με τη συμπαθέστατη Αγάπη σε τηλεοπτική εκπομπή. Αλλά και ο Μίμης Ανδρουλάκης ήταν από τους πρώτους διδάξαντες στον ρόλο πολιτικού-δημοσιογράφου. Εκανε ραδιοφωνικό σχολιασμό και όχι μόνον. Ελεγε ιστορίες με τον Χαρ. Φλωράκη, τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ΚΚΕ, περνούσε πολιτικά μηνύματα και έκανε και αναφορές στα βιβλία του. Τον δρόμο που χάραξε ο κ. Ανδρουλάκης ακολούθησαν πολλοί ακόμη, όπως η Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ, παλιά ραδιοφωνατζού. Είναι και άλλοι, όπως ο Αλέκος Αλαβάνος του Σχεδίου Β’ που εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά από τα ερτζιανά την Παρασκευή ως σχολιαστής, έχοντας μάλιστα (ως ορίτζιναλ άνθρωπος του ραδιοφώνου) και μουσικό χαλί από κάντρι αμερικανική μουσική. Αλλά και ο Νικήτας Κακλαμάνης απέκτησε δική του εκπομπή, που όπως ο ίδιος διαφήμιζε θα αρχίσει από αυτή την Κυριακή κάπως «κουτσουρεμένη» λόγω της μετάδοσης της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.
***
Καλά, θα πείτε, οι πολιτικοί-σχολιαστές-δημοσιογράφοι θα μας τα λένε τώρα από το ραδιόφωνο και όχι από τη Βουλή; Οχι βεβαίως. Και από το ραδιόφωνο (όσοι έχουν εκπομπή) αλλά και από τη Βουλή. Μόνο που το ραδιόφωνο είναι πιο ασφαλές αφού σπανίως υπάρχει πολιτικός αντίλογος, κυρίως σε όλους αυτούς που ειδικεύονται στον σχολιασμό. Και συνεχώς πληθύνονται και αυξάνονται στα ερτζιανά οι πολιτικοί. Ο Θ. Πάγκαλος έχει ήδη αποκτήσει αρκετή ραδιοφωνική εμπειρία αλλά και εμπειρία ως αρθρογράφος σε τέτοιο σημείο που αποκαλεί τους επαγγελματίες δημοσιογράφους… «συναδέλφους». Είναι ακόμη στα ραδιόφωνα και οι Γρ. Ψαριανός, ο Π. Τατσόπουλος, παλαιότερα ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Φαήλος Κρανιδιώτης που τα λέει μια-δυο φορές την εβδομάδα «έξω από τα δόντια». Το θέμα είναι τι ακροαματικότητα έχουν. Δεν θα έχουν; Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, βλέπετε, τους… προσλαμβάνουν, λένε, μόνο και μόνο ως απαίτηση των ακροατών!

Ζωγράφος εκατομμυριούχος
Λαβράκια έβγαλε για άλλη μια φορά ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ και κάνουν τους ελεγκτές να τρίβουν από ικανοποίηση τα χέρια τους. Σας πληροφορώ ότι ανακάλυψαν… ζωγράφο, η οποία είχε καταθέσεις 970.000 ευρώ που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Ενας γιατρός (που επίσης το όνομά του βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ) είχε καταθέσεις 570.000 ευρώ που δεν μπορούσε κι αυτός να τις δικαιολογήσει. Εκείνο που έμαθα είναι ότι δόθηκε εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη λίστα Λαγκάρντ. Σας αποκαλύπτω ότι ο οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Αθανασίου, Μπρης και Δραγάτσης εξέδωσαν αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες ζητούν ενίσχυση σε ελεγκτές (από 31 να γίνουν σε έναν μήνα 60) και να περαιωθούν 200 υποθέσεις της λίστας έως το τέλος του έτους. Ζήτησαν ακόμη από τους ελεγκτές να δεσμευτούν εγγράφως ότι έως τον Οκτώβριο θα ολοκληρώσουν τους ελέγχους με τα λεγόμενα «βαριά ονόματα» της λίστας.

Τσάρος και διοικητής στον αέρα
Ηταν μία απρόσμενη συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με τον Γιάννη Στουρνάρα αυτή που έγινε σε ύψος 35.000 ποδών με μοναδικούς μάρτυρες τις… αεροσυνοδούς της Aegean, της οικονομικής θέσης. Ο «τσάρος» της Οικονομίας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συνταξίδευαν από την Αθήνα για το Μιλάνο, όπου ο πρώτος θα συμμετείχε στο Eco/Fin και ο δεύτερος στην ΕΚΤ: «Παρά τα όσα ακούστηκαν για εμάς και τα δήθεν αγκάθια στις σχέσεις μας, συζητήσαμε πολιτισμένα όλα τα θέματα, ακόμα και τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τραπεζικά ζητήματα» έλεγε ο κ. Στουρνάρας σε όσους τους έβλεπαν να βγαίνουν μαζί από το αεροσκάφος. Σημειώνω πάντως ότι ουδείς μπορεί να επιβεβαιώσει ότι όντως έτσι έγιναν τα πράγματα γιατί δεν τους άκουγε κανείς και οι αεροσυνοδοί ήταν απασχολημένοι με το σερβίρισμα. Εμαθα ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης ξεδίπλωσε στον κ. Στουρνάρα τα σχέδια για το μέλλον, απόδειξη ότι δεν φεύγει από το υπουργείο, που ίσως ορισμένοι (γαλάζιοι) να επιζητούν.

Συζήτηση περί μισθών
Α, να μην το ξεχάσω: οι κ.κ. Στουρνάρας και Χαρδούβελης είχαν και μία σύντομη συζήτηση περί… μισθών. Ο κ. Στουρνάρας γελούσε επειδή όπως έλεγε «περίμεναν ορισμένοι ότι ο μισθός μου στην Τράπεζα της Ελλάδος θα ήταν περί τις 24.000 ευρώ τον μήνα και σίγουρα θα έμειναν έκπληκτοι όταν κοινοποιήθηκε ότι εισπράττω μόνον 7.000 ευρώ καθαρά». Ο κ. Στουρνάρας έλεγε ότι τώρα που έγινε διοικητής της Τράπέζας εισπράττει δύο χιλιάδες ευρώ περισσότερα απ’ όσα όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

Ποιος κατέβασε τη σημαία;
Ηταν περίπου δύο το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης όταν ξαφνικά ένας τύπος με μαύρα σκαρφάλωσε στη στέγη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην οδό Βασ. Σοφίας. Οι αστυνομικοί και οι διμοιρίες των ΜΑΤ τον παρακολουθούσαν χωρίς να επεμβαίνουν. Ο τύπος πήρε τη σημαία, τη δίπλωσε και κατέβηκε: «Πού πας με τη σημαία;» του φώναξε κάποιος: «Μου είπε ο Μητσοτάκης να πάω να την… πλύνω» απάντησε με εκπληκτική ειλικρίνεια και κατευθύνθηκε στο πλησιέστερο καθαριστήριο. Επειδή όμως ορισμένοι ήταν καχύποπτοι, ρώτησαν τον υπουργό εάν πράγματι έδωσε εντολή να «κατέβει» η σημαία του υπουργείου του και να πλυθεί: «Ναι, μου το υπέδειξε ο βουλευτής Καράμπελας που μου είπε ότι η σημαία από τη βρώμα έπαψε να φαίνεται ελληνική. Τώρα θα έχω την πιο καθαρή σημαία στη Βασ. Σοφίας» είπε υπερηφάνως ο υπουργός. Πρόσθεσε πάντως ότι τα έξοδα καθαριστηρίου δεν θα βαρύνουν το υπουργείο αλλά τον… ίδιο.
Πολωνικά όργια με… αγγούρια


Την πρώτη τους καραμπινάτη κομπίνα πραγματοποίησαν οι Πολωνοί στην Κομισιόν. Κομπίνα που πολύ μοιάζει με την πάλαι ποτέ δική μας, αυτή με το καλαμπόκι. Παρουσίασαν στην Κομισιόν με σκοπό να εισπράξουν αποζημίωση λόγω του ρωσικού εμπάργκο μία απίστευτη ποσότητα αγγουριών που υποτίθεται ότι θα εξήγαγαν στη Ρωσία: «Εάν σε όλη την Πολωνία σε κάθε γωνιά της καλλιεργούσαν αγγούρια δεν θα συγκέντρωναν τόσο πολλά για να εξαγάγουν» μου είπε ένας κομισάριος, ο οποίος μου αποκάλυψε ότι η Κομισιόν πάγωσε το θέμα των αποζημιώσεων στα αγγούρια. Και να σκεφτείτε ότι πρόεδρος της Κομισιόν έχει εκλεγεί ένας πολωνός, ο πρωθυπουργός Ντόλαντ Τουσκ.

Ο «πάτος» και οι αστακοί

Εάν αποκαλύψω τα ονόματα των υπουργών που πρωταγωνιστούν στις παρακάτω ιστορίες να θεωρείτε βέβαιον ότι και θα χάσουν τα υπουργεία τους και θα διαγραφούν από τη ΝΔ. Στα υπουργικά όργανα στη διάρκεια της ψηφοφορίας για τον ΕΝΦΙΑ δύο υπουργοί βλέποντας το μπάχαλο που επικρατούσε ανάμεσα στους βουλευτές κατά τη ψήφιση της τροπολογίας γύρισε ο ένας και είπε στον άλλον: «Καταρρέουμε, πιάνουμε πάτο και αυτοί δεν το έχουν καταλάβει ακόμα» δείχνοντας προς τους βουλευτές.
***
Ο έτερος υπουργός ήταν πιο αισιόδοξος: «Γίναμε περίπου σαν τον Ολάντ, ο οποίος μπορεί να έπιασε πάτο, αλλά δεν σταματά τις κατακτήσεις στο γυναικείο φύλο. Ενώ εμείς;».
Η άλλη περίπτωση συνέβη στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της ΔΕΘ, όπου υπουργοί που βρίσκονταν στο Παρίσι, τότε με την τρόικα και διαφήμιζαν ότι μοιράζονταν ακόμη και το… ψωμοτύρι για λόγους οικονομίας, εμφανίστηκαν να κερνούν ασταμάτητα αστακομακαρονάδες σε κομματικούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ