Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΩΝ διαστάσεων αλλαγή του «φυλετικού σκηνικού» στο στάδιο της Ζυρίχης είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον προς αξιολόγηση στοιχείο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου. Εδώ και δεκαετίες είχαμε εξοικειωθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κ.ά. με τη δεσπόζουσα συμμετοχή εκπροσώπων της Μαύρης Ηπείρου και της Καραϊβικής στις εθνικές ομάδες της Βρετανίας και της Γαλλίας. Σποραδικά και σε μερικές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου / Πορτογαλία, Ισπανία. Ισως ήταν μια «ρεβάνς» λαών από την εποχή της αποικιοκρατίας. Βαθμιαία η ψαλίδα άνοιξε και ραγδαία η παγκοσμιοποίηση έκανε αυξημένη εμφάνιση στη Ζυρίχη.
***
ΔΕΝ είναι μόνο ότι είδαμε, σε αυξημένη κλίμακα, να ανεμίζουν στους ιστούς και τις πλάτες των πρωταγωνιστών σημαίες χωρών που κάποτε –όχι τόσο μακριά –θα ήταν αδιανόητο αλλά και εθνικές εκπροσωπήσεις να κατασκευάζονται με μαύρα διαμάντια, σε μεγάλο ποσοστό. Χτυπητά παραδείγματα μας έδωσαν η Τουρκία (όχι βέβαια για πρώτη φορά) και η Ελβετία… Ακόμη και η Ολλανδία είχε μια ισορροπημένη αριθμητικά εικόνα μεταξύ των δύο πλευρών. Η γειτονική μας χώρα διέθεσε πολλά χρήματα σε «τουρκοποιήσεις» (ακόμη και εγχώρια έδωσε ονόματα) Αφρικανών αλλά και Αζέρων.
***
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ προσέγγιση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι περίπου σαράντα μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων και των σκυταλοδρομιών, όπου είδαμε τρεις εκπροσώπους στην τετράδα, κέρδισαν εκπρόσωποι της μαύρης φυλής, όχι μόνο για λογαριασμό των προνομιούχων Βρετανίας και Γαλλίας –ισοψηφία στο σύνολο των μεταλλίων (23-23) αλλά υπεροχή των Βρετανών κατά τρία χρυσά –αλλά και αρκετών άλλων κρατών (Βόρειας Ευρώπης κ.λπ.). Υπολογίζεται ότι μια δεκάδα χωρών είχε με τον τρόπο αυτόν συμμετοχή στους τελικούς. Η διοργανώτρια χώρα, Ελβετία, εισήγαγε ενίσχυση από την Τζαμάικα! Παρουσία ακόμη και στη Ρωσία και στην Πολωνία.
***
ΤΕΣΣΕΡΙΣ οι κατηγορίες αθλητών και αθλητριών που ενδυναμώνουν την Ευρώπη.α) Απόγονοι κατοίκων χωρών που γνώρισαν την αποικιοκρατία β) Παιδιά μεικτών γάμων. Μετανάστες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις νέες πατρίδες τους (να κάτι που μας ενδιαφέρει) και φυσικά επί μισθώσει (και τη χορήγηση υπηκοότητας) έτοιμων αθλητών και αθλητριών από την Κένυα και την Αιθιοπία και όχι μόνο βασικά στους δρόμους αλλά και στα άλματα.
***
ΠΡΟΣΦΑΤΗ επιβεβαίωση ότι στα διαμάντια που μοιράζει η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF – DIAMOND MEETINGS) επί συνόλου 32 εκπρόσωποι της μαύρης φυλής κέρδισαν τα 22, ποσοστό τουτέστιν 68%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ