Τα συγχαρητήριά του προς τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής μπάσκετ για την παρουσία τους και την προσπάθειά τους στο Μουντομπάσκετ έδωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας (ΕΟΚ) Γιώργος Βασιλακόπουλος μετά το άτυχο παιχνίδι με τη Γαλλία. Ως εδώ καλά. Μόνο που για άλλη μια φορά ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την παραμονή ή μη του Φώτη Κατσικάρη στο τιμόνι της εθνικής ομάδας, ακολουθώντας την ίδια λανθασμένη προσέγγιση για το θέμα του εθνικού προπονητή.
Η ηγεσία της ΕΟΚ εδώ και κάποια χρόνια, από το 2008, βλέπει τον προπονητή της Εθνικής μπάσκετ ως έναν παρτ τάιμ εργαζόμενο, τον οποίο επιλέγει λίγους μήνες πριν από κάθε σημαντική διοργάνωση, από Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μέχρι Ολυμπιακούς Αγώνες. Και αυτός καλείται μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων να συγκροτήσει ένα σύνολο το οποίο να αγωνίζεται με βάση την αγωνιστική φιλοσοφία του και τους στόχους που του θέτει η ΕΟΚ.

Δύσκολα, αν όχι αδύνατα πράγματα, για όσους γνωρίζουν αθλητισμό και λειτουργούν με βάση τις στοιχειώδεις αρχές και απαιτήσεις του. Μια από αυτές λέει ότι, τουλάχιστον στα ομαδικά αθλήματα, οι προπονητικές ηγεσίες επιλέγονται με βάση τους ολυμπιακούς κύκλους και με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην Εθνική μπάσκετ και ενώ βρισκόμαστε στη μέση του ολυμπιακού κύκλου έχουν περάσει ήδη δύο προπονητές (Τρινκιέρι και Κατσικάρης), με το μέλλον του έλληνα προπονητή να μην έχει αποσαφηνιστεί αν και έχει υπογράψει συμβόλαιο για 1+1 χρόνο.

Τι μπορεί να εξυπηρετεί όμως αυτή η αβεβαιότητα για τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή; Τυχόν διάθεση της ηγεσίας της ΕΟΚ να ελέγχει τις καταστάσεις στην εθνική ομάδα αλλάζοντας προπονητές σαν τα πουκάμισα; Το σίγουρο είναι ότι δεν εξυπηρετεί την ίδια την εθνική ομάδα και τους κατά καιρούς στόχους της. Πολύ περισσότερο σήμερα που ο νυν(;) προπονητής της έχει την ομόθυμη εμπιστοσύνη των παικτών της…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ