Η παρατεταμένη βίαια πτωτική κίνηση από τον Μάιο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2012 έφερε τον γενικό δείκτη στις 770 μονάδες λόγω της ισχυρής πιθανότητας υπαγωγής της χώρας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας αλλά και της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI). Η αλλαγή τάσης σηματοδοτήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2012 ως τον Φεβρουάριο του 2013, όταν κινήθηκε από τις 820 έως τις 1.035 μονάδες, με εκτεινόμενη τιμή τις 1.060 μονάδες, όταν και προεξοφλήθηκε η σχετικά ομαλή ροή χρηματοδότησης της χώρας από τους δανειστές. Αυτή η κίνηση επιβεβαιώθηκε, με τον γενικό δείκτη να κινείται σε αυτό το εύρος για περίπου οκτώ μήνες, με κύριους καταλύτες την επιτυχή ανκεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την απαρχή βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών.
Από τον Οκτώβριο του 2013 ξεκίνησε η δημιουργία βάσης στα επίπεδα των 1.160 μονάδων. Αυτό επιβεβαιώνεται και στατιστικά από το ότι σε 48 εβδομάδες οι 38 κατέγραψαν μέσο όρο τιμών του γενικού δείκτη πάνω από τις 1.160 μονάδες, ενώ μόλις για 10 εβδομάδες η αγορά κινήθηκε κάτω από αυτά τα όρια.
Στη φάση που διανύουμε τώρα και επιβεβαιώνει τον μεταβατικό της χαρακτήρα καταγράφουμε σε ένα δείγμα τεσσάρων συνεδριάσεων βίαιες αγοραστικές κινήσεις σε δύο από αυτές και αντίστοιχες πτωτικές στις υπόλοιπες δύο, ανάλογα και με τη ροή της ειδησεογραφίας. Για παράδειγμα, η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και η έξοδος της χώρας στις αγορές με την έκδοση της πρώτης ομολογιακής έκδοσης μετά το 2010 ήταν οι κύριοι θετικοί καταλύτες.
Με δεδομένο ότι δεν έχει διαταραχθεί η φύση του ανοδικού καναλιού που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2012 η βραχυπρόθεσμη εκτίμηση μας αφήνει σημαντικά όρια πλαγιοκαθοδικών κινήσεων με όριο τις 1.160 μονάδες. Αν διασπάσει προς τα κάτω αυτό το κρίσιμο όριο, τότε θα κινηθεί στο εύρος των 1.030-1.060 μονάδων. Ο ρυθμός της διολίσθησης αυτής, αν δηλαδή είναι ομαλός ή απότομος ως προς τη μεταβολή των τιμών, θα καθορίσει και την αντίληψη της αγοράς. Αν οι πωλήσεις έχουν πιο επιθετικό χαρακτήρα, όπως κατά τον Αύγουστο του 2014, τότε το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν βίαιες επαναγορές. Αν όμως παρατηρήσουμε πιο μεθοδευμένες πωλήσεις με ηπιότερους ρυθμούς, τότε το πιθανότερο μήνυμα που δίνεται είναι καθοδική συλλογική αντίληψη για την ελληνική μετοχική αγορά.
* Ανάλυση της διεθνούς επενδυτικής εταιρείας παροχής εφαρμοσμένων χρηματιστηριακών στοιχείων Solaris Investments (www.signalstradingvectors.com).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ