Ο Γιάννης Χουβαρδάς (φωτογραφία) είναι (και) εδώ…
***
Ο σκηνοθέτης που τάραξε το καλοκαίρι τις κερκίδες του Ηρωδείου με τον «Ντον Τζιοβάνι» επιστρέφει δριμύτερος.
***
Στα εφετινά σχέδιά του περιλαμβάνονται σεμινάρια, θέατρο αλλά και όπερα, συνεχίζοντας έτσι να δραστηριοποιείται εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.
***
Από τα μέσα Οκτωβρίου θα συμμετάσχει στα εργαστήρια του Bios, ενώ δεν θα αργήσουν και οι πρόβες για τη νέα του παραγωγή που θα στεγαστεί στη… Στέγη.
***
«Αμλετ» του Σαίξπηρ με τον Χρήστο Λούλη, την Αμαλία Μουτούση, την Αλκηστη Πουλοπούλου και πολλούς ακόμη στις αρχές του ’15. Στο ενεργητικό του ήδη αρκετοί Σαίξπηρ: «Οθέλλος», «Δωδέκατη Νύχτα», «Μακμπέθ» και πιο πρόσφατα «Περικλής».
***
Μετά την πρεμιέρα ο Γιάννης Χουβαρδάς θα φύγει για τη Γερμανία: στη φημισμένη Οπερα της Στουτγάρδης θα ανεβάσει «Cosi fan tutte» ή αλλιώς «Ετσι κάνουν όλες» του Μότσαρτ –πρεμιέρα στις 31 Μαΐου 2015.
***
Οπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της γερμανικής όπερας, η παράσταση θα είναι στην ιταλική γλώσσα με γερμανικούς υποτίτλους και θα διαρκέσει ως τον Ιούλιο.
***
Η σεζόν 2014-2015 είναι η δεύτερη που βρίσκει τον Γιάννη Χουβαρδά εκτός Εθνικού: με μια διπλή θητεία (2007-2010, 2010-2013) που στέφθηκε με επιτυχία και επέτρεψε στον διάδοχό του, τον Σωτήρη Χατζάκη, να παραλάβει ένα οικονομικά υγιές και καλλιτεχνικά επιτυχές Εθνικό, συνέχισε να δίνει το παρών στο ελεύθερο θέατρο, διατηρώντας πάντα τις συνεργασίες με τις σκηνές του εξωτερικού.
***
Δημιουργός παραγωγών που έγιναν σημεία αναφοράς, τόσο επί Αμόρε όσο και μετέπειτα, στο κτίριο Τσίλλερ, άφησε με την τριλογία του «Πένθους» του Ο’ Νιλ μια ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη.
***
Γι’ αυτό και θα είχε ενδιαφέρον να δούμε, ως συνέχεια, μια νέα του θεατρική πρόταση στο Εθνικό.
***
Αυτό θα πει δημιουργική σκυταλοδρομία. Γιατί οι εποχές ευνοούν τις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα –χωρίς αποκλεισμούς.
***
«Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τενεσί Γουίλιαμς είναι το επόμενο σχέδιο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Θα συνεργαστεί με τη Μαρία Καβογιάννη, μια ηθοποιό που πιστεύει ιδιαίτερα και με την οποία δεν κατάφερε τελικά, για λόγους υγείας, να δουλέψει το καλοκαίρι.
***
Ενας ακόμη Τσέχοφ –σε μορφή όπερας. Με την υπογραφή του βρετανού συνθέτη William Walton θα ανεβεί η «Αρκούδα», εμπνευσμένη από το ομώνυμο μονόπρακτο του ρώσου δραματουργού. Σκηνοθετεί ο Νίκος Διαμαντής στο θέατρο Σημείο.
***
Εκεί, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Αδάμης θα σκηνοθετήσει την «Ερωφίλη» του Χορτάτση για εφήβους, με τον Γιάννη Χαρούλη να γράφει ειδικά τη μουσική μιας… new age προσέγγισης.
***
Και μια διαφορετική είδηση: δωρεάν μαθήματα παραδοσιακού κεντήματος από το θέατρο «Δόρα Στράτου» ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου στο Σπίτι του Χορού στην Πλάκα (τηλ. 210 3244.395, 210 9212.866).
***
Γιατί όχι;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ