Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη πριν από καιρό σε μια δεξίωση του Δήμου Αθηναίων στην οποία ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης συνάντησε για πρώτη φορά τον εκλεκτό της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ. Ηταν και η τελευταία φορά όμως που θέλησε να δει τον Γερμανό και θα δείτε γιατί. Ο κ. Φούχτελ εκείνο το απόγευμα φαινόταν εύχαρις, παρουσίασε στον δήμαρχο τα μέλη της ομάδας της ελληνογερμανικής συνεργασίας και σε κάποια στιγμή ρίχνει την πρόταση-βόμβα: πρότεινε με πολύ σοβαρό ύφος στον κ. Καμίνη να μαζέψει κι άλλους δημάρχους, να ντυθούν όλοι με… αρχαιοελληνικές χλαμύδες και να πάνε όλοι μαζί στην Αρχαία Ολυμπία για να συναντήσουν γερμανούς δημάρχους (να σημειώσω από τη δική του εκλογική περιφέρεια της Βάδης- Βιρτεμβέργης –γιατί όλο αυτούς φέρνει στην Ελλάδα) ώστε να ενισχυθεί η ελληνική συνεργασία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Φανταστείτε τώρα τον (σοβαρό και αυστηρό) κ. Καμίνη να φοράει αρχαιοελληνική χλαμύδα και να συνομιλεί στην Αρχαία Ολυμπία με κάποιον γερμανό δήμαρχο, που δεν διευκρινίστηκε αν και αυτός θα φορούσε χλαμύδα (για να είναι ασορτί με τους δικούς μας ώστε να δοξάσει το αρχαιοελληνικό πνεύμα) ή τη δική του παραδοσιακή στολή.
Ανεπιθύμητος στη Θεσσαλία
Αλλά δεν είναι μόνο ο κ. Καμίνης που δεν έχει ξανασυναντήσει τον κ. Φούχτελ μετά τα όσα συνέβησαν στην παραπάνω δεξίωση. Υπάρχει, μαθαίνω, και περιφερειάρχης ο οποίος όχι μόνο δεν τον συνάντησε ποτέ αλλά τον κήρυξε και… ανεπιθύμητο στην περιφέρειά του. Πρόκειται για τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι ποτέ, μα ποτέ δεν πρόκειται να συναντήσει τον κ. Φούχτελ. Ελεγε μάλιστα ότι υπήρξαν ορισμένοι (ξένοι και ημεδαποί) καλοθελητές που πήγαν να μεσολαβήσουν ώστε να τον συναντήσει αλλά τους είπε: «Εγώ ή αυτός στην Περιφέρεια».
Οταν ο Καμίνης συνάντησε τον Ιερώνυμο

Οι σχέσεις του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος είχαν, ως γνωστόν, διαταραχθεί από τότε που ο δήμαρχος Αθηναίων μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ζητούσαν να θεσπιστεί ένας νόμος (όπως και έγινε) που να προβλέπει τη χρήση αποτεφρωτηρίων για την καύση των νεκρών. Και όμως και οι δύο βρέθηκαν στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, συνομίλησαν για αρκετή ώρα μαζί και έκλεισαν μάλιστα και μια… συμφωνία. Το εν λόγω Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται σε λυόμενο και ο κ. Καμίνης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να παραχωρηθεί στον Δήμο Αθηναίων το εκκλησιαστικό σχολείο που βρίσκεται κοντά στο λυόμενο που έχει εγκαταλειφθεί. Να σημειώσω ότι ο Αρχιεπίσκοπος όχι μόνο δέχθηκε αλλά εμφανίστηκε και ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στα πρωτάκια που έτρεξαν καταπάνω του να τον αγκαλιάσουν. Α, να μην το ξεχάσω: πήγε στο σχολείο με… δώρα μοιράζοντας στους μικρούς μαθητές τσάντες.
Εμπρός, αδέλφια, βγείτε στους δρόμους
Σε έναν άλλον αγιασμό, στο ΕΠΑΛ Καστοριάς, συνέβησαν πρωτόγνωρα πράγματα. Και τούτο γιατί παρέστη ο αντιεξουσιαστής ή αντισυμβατικός (κατά δήλωσή του) βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλος (ο γνωστός με τα… γουναράδικα). Τώρα, θα πείτε, αντισυμβατικός και αγιασμός γίνεται; Κι όμως ο κ. Διαμαντόπουλος φορώντας αθλητικά παπούτσια και σπορ εμφάνιση είπε ότι δεν συνηθίζει να πηγαίνει σε αγιασμούς αλλά ήρθε στο ΕΠΑΛ, όπου «σπουδάζουν παιδιά λαϊκών οικογενειών». Εστρεψε το κεφάλι του μακριά όταν ο παπάς πήγε να τον αγιάσει και εν συνεχεία έβγαλε λόγο κατηγορώντας την κυβέρνηση για αντιλαϊκή πολιτική και για το ότι έδιωξε τους σχολικούς φύλακες από τα σχολεία και πολλά άλλα. Οι μαθητές κοίταζαν ο ένας τον άλλον παράξενα που στην πρώτη ημέρα του σχολείου τους συνάντησαν βουλευτή που ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε επανάσταση.
Ακριβή η ευαισθησία για το περιβάλλον

Ανακάλυψα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος (αριθ. πρωτ. 42022/9.9.2014) με την οποία διαπίστωσα πόσο ακριβά στοιχίζει η ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα. Προσοχή, κάνει λόγο για «ευαισθητοποίηση» και όχι για «εκτέλεση έργων» (εκεί θα είναι, φαντάζομαι, πολύ πιο ακριβά). Με την απόφαση (αντιγράφω) εγκρίνεται η διενέργεια διεθνούς («διεθνή» τον ονομάζει το έγγραφο) ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου ή αναδόχων στο πλαίσιο του έργου «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για περιβαλλοντικά θέματα και για θέματα εφαρμογής των πολιτικών του ΥΠΕΚΑ». Ακολουθούν πέντε «υποέργα» για το πώς θα διενεργείται η ενημέρωση σε θέματα ενεργειακά και εξοικονόμησης ενέργειας, για νέο χωροταξικό σχεδιασμό, διαχείριση αποβλήτων κ.τ.λ., εν συνεχεία μια σειρά διατάξεις, άλλη μια σειρά αποφάσεις, μια τελευταία σειρά έγγραφα και στο τέλος το πιο ενδιαφέρον: «Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του ανωτέρω έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.845.528,50 ευρώ».
Ενα παράξενο (γαλάζιο) διάβημα
Τελικά, όπως οι πολλοί είχαν προβλέψει, ψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Για την τιμή των όπλων, υποθέτω, οι γαλάζιοι βουλευτές προχώρησαν σε προφορικό διάβημα προς τον γραμματέα της ΚΟ Αθ. Μπούρα (με πρωτεργάτη τον Μάξιμο Χαρακόπουλο) να σταματήσουν να αντικαθιστούν βουλευτές σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη διάρκεια των θερινών τμημάτων. Διάβημα στο οποίο συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης για να κρίνουν, όπως έλεγε, οι ψηφοφόροι τι ψηφίζουν οι βουλευτές τους.

HeliosPlus